5 dolog, amit öt percen belül könnyedén kitisztíthatsz otthonodban

Nincsen elég időd a takarítani a rohanós hétköznapokban? Ezeket az apróságokat öt percen belül megteheted, hogy frissen tisztított, rendszerezett lakás várjon az otthonodban.

Sajnos jómagam nagy halogató vagyok, ha takarításról van szó és sajnos hajlamos vagyok addig húzni egyes dolgokat, míg hirtelen azt veszem észre, hogy szinte szalad a lakás. Egy eldobott cipő itt, ablakok, amikre rég ráférne már egy alapos tisztítás. Azzal mentegetem magam, hogy nincsen rá időm. Pedig, ha a héten csak öt percet rászánnék, hogy egyszer a konyhában, másnap a nappaliban sürgök-forgok egy rövid ideig, sokkal jobban érezném magam otthon és a lakás is szebben ragyogna.

Íme 5 tipp, amivel villámgyorsan rendet tehetünk a környezetünkben:

1. Tisztítsd le a háztartási készülékek külsejét is!

A konyha tisztításakor sok ember elfelejti letisztítani az egyes készülékek külsejét, pedig a mindennapi használat során rengetegszer fogdossuk össze evés közben és után, sok foltot hagyva ezzel. Gyorsan fogj egy fertőtlenítő kendőt, vagy egy törlőrongyot és pillanatok alatt tisztává teheted a mikrohullámú sütőt, a hűtőszekrényt, kenyérpirítót vagy a sütő ajtaját. A kis dolgok se maradjanak ki, kávéfőző, vízforraló, mindegyiknek kell egy kis törődés. Ne hagyd ki a fogantyúkat sem, rengeteg baktérium telepedhet meg ott, ezért érdemes gyakrabban rászánni ezt a pár percet.

2. Rendszerezz, szabadulj meg a feleslegtől!

Sokszor előfordul, hogy finomságokkal töltjük meg a hűtőt, aztán hirtelen azt vesszük észre jó néhány terméket nem fogyasztottunk el. Akad egy kis időnk hétköznap? Pakoljunk ki mindent, gyorsan töröljük át a hűtőt majd mielőtt szép rendben visszapakolnánk, vegyük sorra az ételeket és italokat, nézzük meg a lejárati időpontokat és könyörtelenül szabaduljunk meg attól, amit már nem tudunk felhasználni. Ügyeljünk rá, hogy kéznél legyenek a leggyakrabban használt alapanyagok, ami ritkábban kerül elő, nyugodtan mehet egy hátrébb elhelyezkedő polcra.

3. Tegyél rendet a mosogató alatt!

Általában a mosogató alatt tárolt tisztítószerekre csak akkor nézünk rá, ha éppen nagytakarítást végzünk vagy csak kiborítottunk egy pohár narancslevet és gyorsan orvosolni szeretnénk a problémát. Kevesen gondolnak rá, hogy ebben az apró helyiségben tegyenek rendet, pedig minden sokkal átláthatóbb lesz, ha megszabadulunk a sosem használt eszközöktől. Letörölgetjük a flakonokat és csoportosítjuk szép sorban a fertőtlenítőszereket, tisztítókendőket vagy padlótisztítókat.

4. Mosd le az ajtókat és az ablakokat!

Ha arra gondolok, milyen régen foglalkoztam már az ablakokkal vagy az ajtókkal rögtön rossz kedvem lesz. Úgy gondolok rá, mint az őszi, vagy tavaszi nagytakarítás kötelező teendőjére, de hetente nem jut eszembe a tisztítószerért nyúlni. Pedig milyen jól tenném! Ha gyakrabban varázsoljuk csillogóvá az üvegfelületeinket, garantáltan nem kell egy órát töltenünk a súrolással, és még jobban is fogjuk érezni magunkat. Öt percbe meg fogunk lepődni mennyi felület belefér, ne feledjük a villanykapcsolókat és a telefonok képernyőjét sem!

5. Rendezd át a cipősszekrényt!

Elég sok kosszal jár, ha hazaérve a család tagjai csak lerúgják fáradtan a cipőjüket és a fehér falnak ütik őket, vagy összepiszkolják a padlót, arról nem is beszélve, milyen gyorsan áteshetünk egy pár csizmán. Az őszi esős idő beköszöntével a sáros lábbelik száma is egyenes arányban nő, ezért érdemes cipősszekrényt vagy polcot beszerezni a rendszerezett tárolás érdekében. Ha már rendelkezünk ilyennel, akkor ideje kicsit megtisztítani és elpakolni a nyári darabokat, jöhetnek szép rendben a melegebb darabok.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!