Így varázsolhatod ragyogóvá a járólapot és frissítheted fel a szőnyeget ecettel

Nagyanyám konyhapolcáról soha nem fogyott ki az ecet: azzal oldotta fel a vízkövet, tüntette el a rozsdafoltot, fényesítette az evőeszközöket, és mosta fel a padlót.

Az ecet univerzális tisztítószer, és ha egy cseppnyi kétséged is volt, hogy létezik olyan házimunka, ahol nem lehet felhasználni, már el is engedheted a kósza gondolatot. A legnépszerűbb házi tisztítószer címét kiérdemlő ecet a nappali szőnyegét, az előszoba, a konyha és a fürdő járólapját is tökéletesen tisztítja.

Tiszta és ápolt padló, járólap ecettel

Az ecet hatékonysága a savasságában rejlik, ellentmondást nem tűrően oldja a szennyeződéseket és a különböző lerakódásokat, mint amilyen a vízkő, valamint a rozsdafolt. De a padló, járólap és szőnyeg tisztán tartásához is tökéletes.

Akár csempe, akár laminált padló, vagy fapadló, az ecet mindegyiket szépen megtisztítja és nem veszi el a fa fényét sem. Arra azonban vigyázz, hogy ne vidd túlzásba a használatát fapadló esetében, vagyis mindig a leírt arányban hígítsd, és önmagában ne használd! Így tisztítsd meg a járólapot, padlót:

  • Első lépésként alaposan porszívózd fel a padlót – ez különösen fontos a fapadlónál, ugyanis később, a felmosáskor az apróbb törmelékek miatt sérülhet a felület.
  • Adj ½ csésze ecetet 1 liter vízhez, majd töltsd bele egy szórófejes flakonba, és fújd a padlóra, és töröld át egy puha ronggyal.
  • Ha keményfa padlón használod a keveréket, a lehető legszárazabbra töröld a felületet.
  • Ez után nincs más dolgod, csak várd meg, amíg teljesen megszárad, nem kell tiszta vízzel sem felmosnod.

Fontos: Ne használd az ecetet gránit és márvány felületen, valamint viaszos vagy sérült fa padló tisztításához!

Ecet szőnyegtisztításhoz

Az ecetet a szőnyegek tisztításához is használhatod, ugyanis nagyon jól dezodorál, azaz elveszi a régi szőnyegek kellemetlen szagát, kiveszi a foltokat, és fertőtlenít. Így használd:

  • Szagtalanításra: keverj össze 1 teáskanál szódabikarbónát 1 evőkanál ecettel, és 2 csésze meleg vízzel, majd töltsd egy szórófejes flakonba, és fújd a szőnyegre. Ezt követően porszívózd át a szőnyeget!
  • Foltokra: Friss, és beszáradt foltokra is jó megoldás lehet az ecet. Ha friss a folt, szórj rá szódabikarbónát, hogy felszívja a nedvességet. Ha régebbi, akkor egyszerűen spricceld rá az ecet-víz oldatot, és hagyd hatni legalább fél órát. Fontos, hogy ne dörzsöld a foltot, amíg fel nem oldotta az ecet, mert csak jobban beissza az anyag.

Fontos: Ellenőrizd a szövetek színtartósságát, és csak szintetikus anyagokra használd! Selymet, valamint gyapjút ne tisztíts ecettel!

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek