5 hatékony trükk, amivel tisztán tarthatod a fa vágódeszkádat

A fa vágódeszkák apró sérüléseiben megtelepedhetnek a baktériumok, amit sokszor a vágódeszka szaga is jelezhet. Így száműzheted őket!

A fa vágódeszka sokunk háztartásának nélkülözhetetlen és alapvető része, de ha nem vigyázunk, egyben a fertőzések tökéletes táptalaja is lehet. Ha nem fordítasz kellő gondot a fa vágódeszka tisztítására, akkor a húsok szeletelése, előkészítése során az E-coli, a Staphylococcus és a szalmonella baktériumai is megtelepedhetnek rajta. Azért, hogy elkerüld a fertőzéseket, a mosogatószeres vízen túl, ezeket a házi tisztítószereket alkalmazd!

Ecet

Az ecet a leguniverzálisabb tisztítószer a háztartásban. Az ecet ecetsavat tartalmaz, ami fertőtleníti és szagtalanítja a vágódeszkát és megakadályozza a baktériumok elszaporodását, vagyis ecettel a baktériumok okozta betegségeknek és fertőzéseknek is az elejét veheted. Miután elmostad, fogj egy tiszta törlőrongyot, önts rá ecetet, és töröld át vele a deszkát, vagy áztasd ecetes vízben néhány percet!

Citrom

Akárhogy sikálod, a vöröshagyma, a fokhagyma, a hal és a hús szaga nem enyhül a fa vágódeszkán? Hívd segítségül a citromot! Mosd el a deszkát, majd vágj félbe egy citromot, és dörzsöld végig vele a fa felületet, majd töröld szárazra egy papírtörlővel. A citromban levő citromsav túlságosan gyenge ahhoz, hogy ténylegesen megtisztítsa a vágódeszkát, de a szagtalanításban kiváló segítséget jelent.

Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid az egyik legbiztosabb és legerősebb baktériumölő szer, és még az E-Colinak esélye sem lesz megtelepedni a deszkán. Mosogatás után töröld át hidrogén-peroxiddal a deszkát, azonban fontos, hogy utána alaposan öblítsd le, és csak úgy tedd el a száradást követően a szekrénybe!

A só is jó szolgálatot a tehet, ha a fa vágódeszkádat szeretnéd megtisztítani. Miután elmostad, szórj a nedves vágódeszkára durva szemű sót, és töröld át egy ronggyal az egészet. A só egyfajta csiszolóanyagként is működik, ami eltávolítja a foltokat, és ha ecettel vagy citrommal kevered a fertőtlenítésen kívül a szagokat is elűzheted. Ha a konyhapultod fából készült, azt is érdemes áttörölgetned.

Receptajánló:

Szódabikarbóna

Készíts kenhető állagú pasztát szódabikarbónából és vízből, majd dörzsöld át a vágódeszkát vele. A szódabikarbóna természetes házi tisztítószerként funkcionál, ami sok másik tisztítószerrel ellentétben tökéletesen biztonságos. Enyhe lúgos hatásának köszönhetően feloldja a szennyeződéseket és a zsírokat, vagyis ha maradéktalanul tiszta vágódeszkát szeretnél, használj szódabikarbónát!

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...