5 hatékony trükk, amivel tisztán tarthatod a fa vágódeszkádat

A fa vágódeszkák apró sérüléseiben megtelepedhetnek a baktériumok, amit sokszor a vágódeszka szaga is jelezhet. Így száműzheted őket!

A fa vágódeszka sokunk háztartásának nélkülözhetetlen és alapvető része, de ha nem vigyázunk, egyben a fertőzések tökéletes táptalaja is lehet. Ha nem fordítasz kellő gondot a fa vágódeszka tisztítására, akkor a húsok szeletelése, előkészítése során az E-coli, a Staphylococcus és a szalmonella baktériumai is megtelepedhetnek rajta. Azért, hogy elkerüld a fertőzéseket, a mosogatószeres vízen túl, ezeket a házi tisztítószereket alkalmazd!

Ecet

Az ecet a leguniverzálisabb tisztítószer a háztartásban. Az ecet ecetsavat tartalmaz, ami fertőtleníti és szagtalanítja a vágódeszkát és megakadályozza a baktériumok elszaporodását, vagyis ecettel a baktériumok okozta betegségeknek és fertőzéseknek is az elejét veheted. Miután elmostad, fogj egy tiszta törlőrongyot, önts rá ecetet, és töröld át vele a deszkát, vagy áztasd ecetes vízben néhány percet!

Citrom

Akárhogy sikálod, a vöröshagyma, a fokhagyma, a hal és a hús szaga nem enyhül a fa vágódeszkán? Hívd segítségül a citromot! Mosd el a deszkát, majd vágj félbe egy citromot, és dörzsöld végig vele a fa felületet, majd töröld szárazra egy papírtörlővel. A citromban levő citromsav túlságosan gyenge ahhoz, hogy ténylegesen megtisztítsa a vágódeszkát, de a szagtalanításban kiváló segítséget jelent.

Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid az egyik legbiztosabb és legerősebb baktériumölő szer, és még az E-Colinak esélye sem lesz megtelepedni a deszkán. Mosogatás után töröld át hidrogén-peroxiddal a deszkát, azonban fontos, hogy utána alaposan öblítsd le, és csak úgy tedd el a száradást követően a szekrénybe!

A só is jó szolgálatot a tehet, ha a fa vágódeszkádat szeretnéd megtisztítani. Miután elmostad, szórj a nedves vágódeszkára durva szemű sót, és töröld át egy ronggyal az egészet. A só egyfajta csiszolóanyagként is működik, ami eltávolítja a foltokat, és ha ecettel vagy citrommal kevered a fertőtlenítésen kívül a szagokat is elűzheted. Ha a konyhapultod fából készült, azt is érdemes áttörölgetned.

Receptajánló:

Szódabikarbóna

Készíts kenhető állagú pasztát szódabikarbónából és vízből, majd dörzsöld át a vágódeszkát vele. A szódabikarbóna természetes házi tisztítószerként funkcionál, ami sok másik tisztítószerrel ellentétben tökéletesen biztonságos. Enyhe lúgos hatásának köszönhetően feloldja a szennyeződéseket és a zsírokat, vagyis ha maradéktalanul tiszta vágódeszkát szeretnél, használj szódabikarbónát!

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek