A fridzsiderszocializmustól napjainkig

Mitől olyan a magyar konyha, amilyen? Hogy alakultak ki az étkezési szokások? Hogy hatott a történelem az étkezésre? Ebben a részben a szocializmustól napjainkig jutunk!

Az előző két részben bemutattuk, hogyan főztek dédanyáink és nagyanyáink, most lássuk, hogy alakult a helyzet a Kádár-korszaktól máig! A hatvanas évektől lassú modernizálódás következett be, amely megint csak hatott az étkezésre.

A munkaidő rövidült, illetve ritkultak az ötvenes évekre jellemző kötelező esti szemináriumok, így

a nőknek ismét több idejük volt otthon sütni-főzni.

A legtöbb háztartásban bevezették a villanyt, majd a hűtőgépek is elterjedtek a hatvanas évek végére, hetvenes évek elejére. A nagyüzemi hústermelés átalakította az évszázados paraszti életformát, olyan fajok tűntek el majdnem véglegesen, mint például a zsírsertésnek számító mangalica, amelyet a sokkal gazdaságosabb, gyorsabban vágható, szaporább, de kevésbé jó húst adó fehérsertés váltott fel.

Az üzemi étkezés mellett megjelentek a mindennapokat megkönnyítő termékek, a konzervek mellett egyre nagyobb választékban lehetett kapni fagyasztott gyümölcsöt, konyhakész termékeket. Az éhezés gyakorlatilag megszűnt, még a legszegényebbeknek sem volt probléma a mindennapi élelmiszer megvásárlása.

Üzemi konyha 1960-ból

A hús-, cukor- és alkoholfogyasztás jelentősen megnőtt, a gabonafogyasztás azonban visszaesett. A városokban – főleg Budapesten – egyre-másra nyitottak a büfék és bisztrók, ahol a korszak slágere, a hidegtál mellett már bőven lehetett húsételt is kapni.

Az üzemi étkezés választéka is kibővült. Sokan az ebben a korszakban kialakult étkezési modellt, az olcsó üzemi étkeztetéseket tartják felelősnek a mai magyar gasztronómia siralmas – de szerencsére javuló – állapotáért. Tény és való, hogy a kor ételei kevésbé voltak választékosak, viszont az alapanyagok minősége jóval meghaladta a mai nagyüzemi minőséget.

Az étkezések átalakulásban szintén szerepet játszott az ABC áruházak megjelenése, ahol minden szükséges élelmiszert meg lehetett vásárolni egyszerre, a kínálat azonban elsősorban a tartós élelmiszerre koncentrált, a minőség pedig a piacokon és henteseknél fellelhető kínálat alatt volt.

ABC áruház a hetvenes évekből

Vidéken

a termelőszövetkezetek tagjainak engedélyezték a háztájit, vagyis egy adott területen, főként magánhasználatra zöldség-gyümölcs termesztését és állatok tartását. Ezekben az években vidéken és a városok peremkerületein szinte mindenki tartott pár tyúkot, malacot, esetleg marhát, a kertekben pedig gyümölcsös és veteményes segítette a család étkezését, a fölösleg eladásából pedig egyéb kiadásokat fedeztek. Mivel a háztáji feltétele a termelőszövetkezeti tagság volt, innen származik a szocialista humor szólása: „vigyorog, mint maszek malac a TSZ-kukoricára” – nem volt ritka eset ugyanis, hogy a szövetkezeti takarmányból az otthoni jószágoknak is jutott.

A hetvenes évek elejére

elképzelni is hihetetlen, de igaz: a magyar mezőgazdaság világviszonylatban is igen jó helyen állt. A korszak közepén robbanásszerűen megnőtt a húsfogyasztás – míg az ötvenes években és a hatvanas évek elején szárnyasokat csak egyben lehetett kapni, gyakran a vásárlónak kellett megkopasztania és feldolgoznia az árut, a hetvenes évek elején megindult az úgynevezett broiler-csirke korszak, mikor a nagyüzemi húsfeldolgozásnak köszönhetően darabokban is meg lehetett venni a húst.

A mindennapos húsfogyasztás szokása is ekkor alakult ki – úgyhogy „csak” egy negyvenéves szokást kéne most levetkőznünk. A század elején a polgárság körében kialakult, majd a vidéki földművesek által ünnepi étkezésként átvett húsleves-pörkölt-rántott hús-fasírozott jellegű táplálkozás ekkor vette be magát a mindennapokba.

Stefánia vagdalt

Az egyben sült fasírt, közepén a főtt tojással, nagyon mutatós húsétel. Fogyasztható hidegen is és melegen is. Első esetben friss kenyér és paradicsom illik hozzá.  Meleg ...

Sajtos tepsis tarja

Újabb ideális vendégváróra bukkantam a Nők Lapjában. Pár perc alatt előkészíthető és az ízletes finomsággal utána a sütő dolgozik helyettünk.

A hús olcsóbbá válásával és az ipari előállítással a minőség természetesen rengeteget romlott, a mait azonban még mindig fényévekkel verte. A rendszerváltás előtti években már fel-felbukkant egy-egy olyan nyugati fogás, mint a hot dog, később a hamburger – természetesen erősen magyarosított formában.

A rendszerváltás után

a termelőszövetkezetek tönkrementek, a korábban állattartásból és gazdálkodásból élő népesség húsz év alatt elöregedett, az ipari élelmiszerek minősége pedig zuhanórepülésbe kezdett.

A pár évtized alatt eltanult egészségtelen étkezési szokásoknak köszönhetően a lakosság egészségügyi állapota finoman szólva is a kívánt szint alatt van. Az utolsó tíz évben a válság ellenére javult a magyar gasztronómia, egyre többen változtatnak az étrendjükön, esznek kevesebb húst, több zöldséget, térnek vissza olyan elfelejtett gabonafélékre, mint például a köles vagy hajdina. Az otthon előállított vagy ellenőrzött biogazdálkodásból származó termékek iránti kereslet is megnőtt. Pont a válság miatt sokan, akiknek kertjük van, ismét elkezdtek otthon zöldséget, gyümölcsöt termeszteni, állatot tartani. És hogy mi a következő fejezet? Az rajtatok is múlik!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Legújabb receptek

Sütőben sütött currys irdalt hekk

Ha finom, ropogós hekket szeretnénk, akkor ez az étel remek választás. Nem kell olajban megsütni, hisz így is épp olyan nyálcsorgató sült halat kapunk.... :-))

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...