Francia sztárséfek Budapesten

Lyon a francia gasztronómia fővárosa. Aki már járt ott, biztosan nem felejti, aki még nem, annak pedig látnia kell! Miért? A Budapestre érkezett lyoni sztárséfek megmutatják!

Van, ami még Párizson is túltesz Lyon nemcsak Franciaország, hanem a világ kulináris fővárosa is. Szerencsés földrazi helyzetének köszönhetően a környékén a mediterrán éghajlat finomságai éppúgy megtalálhatóak, mint a magaslaton készülő kézműves sajtok és a napfényt igénylő szőlőszemekből préselt finom borok. A gasztronómia szerelmeseinek ezrei keresik fel évente a Rhone-Alpes régió fővárosát, hogy elmerüljenek az éttermek, vinotékák, sajtboltok és piacok tengerében. A Francia Idegenforgalmi Hivatal és az Air France most Budapestre hozott egy illusztris csapatot, hogy ízelítőt adjanak a francia város gasztronómiájából. Az Air France pár hónapja rendszeres járatokat indít Budapestről Lyonba, így, ha belekóstolnátok a kulináris főváros ízeibe, bármikor megtehetitek!

Az öttagú küldöttség két estén keresztül készített exkluzív vacsorát a Grasham Palotában megrendezett gálaesten, csütörtök délelőtt pedig egy szezonális, magyar alapanyagokból készített ebédet készítettek a Chefparade főzőiskolában. Előzetesen kilátogattak a Nagycsarnokba, és ők válogatták össze az ebédhez a helyi hozzávalókat Mautner Zsófia segítségével, aki az ebéd háziasszonya volt. És kik voltak, akik jóllakatták a vendégeket? Mathieu Viannay, a La Mére Brazier séfje, aki 2008-ban, összesen fél évvel azután, hogy átvette az éttermet, rögtön két Michelin-csillagot is szerzett. Ő készítette az előételt, szezonális téli zöldségekből, céklából, csicsókából, retekből, zellerből és szarvasgombából. A főfogásról Joseph Viola gondoskodott, ő mézes-paprikás-fokhagymás pácban konfitált mangalicát és gombába töltött dauphne-i burgonyát kínált mellé.

{ GALÉRIA = title:Lyoni%20szt%C3%A1rs%C3%A9fek%20a%20Chefparade%20f%C5%91z%C5%91iskol%C3%A1ban, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 }

A desszertet Sebastien Boillet cukrász-csokoládémester szolgáltatta kétféle macaron és egy újragondolt tarte tatin formájában. A főétel és a desszert között a sajtmester, Bernard Mure Ravaud, mutatta be többek között saját sajtjait is. A kitűnő fogásokhoz és sajtokhoz illő borokkal Georges Dos Santos mester sommelier ismertetett meg minket, aki többek között arról híres, hogy vinotékája 50(!) Michelin-csillagos étterembe szállít bort. Az ebédet lezárandó, pedig megkóstolhattuk a Charteuse-t, a régió híres likőrjét, amelyet szerzetesek készítenek titkos recept alapján, több mint 130-féle gyógynövényből! (x)

Információk a BudapestLyon repülőjáratról >>

A Francia Idegenforgalmi Hivatal hivatalos oldala >>

Címlapról ajánljuk

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!

Nosalty

További cikkek