Föld napja: így ünnepeljük a bolygót még több odafigyeléssel

Soha nem lehetünk elég környezettudatosak, mindig van min változtatnunk. Április 22. a Föld napja, ez emlékeztet minket arra, hogy érdemes időről időre minél szigorúbban átgondolnunk az életmódunkat.

Lehet, hogy még csak kezdő környezetvédő vagy, de az is előfordulhat, hogy már profi módon tudod, hogy mit érdemes csinálni és mit nem, ha nem akarsz rosszat tenni az élővilágnak. Lehet, hogy azt gondolod, hogy egy ember édes kevés a változáshoz, de ez nem igaz.

A környezetvédelem érdekében hozott döntéseink és cselekedeteink számítanak, hiszen azokat látva másokat is inspirálhatunk a pozitív változásra.

Filmek, amiket megéri megnézni

Kevés olyan dolog van ránk hatalmas hatással, mint a gazdag képi világgal és a sokkoló felvételekkel tarkított filmek. A The True Cost az emberéleteket és a biodiverzitást nem kímélő divatipart mutatja be. Utána garantáltan kétszer is meggondoljuk, hogy bemenjünk-e a kedvenc fast fashion üzletünkbe. A fenntarthatóság titka (Cowspiracy), illetve A fenntartható halászat valódi arca (Seaspiracy) az étkezési szokásainkat reformálja meg. Az előbbi az állattenyésztés, az utóbbi pedig a túlhalászás veszélyeire, valamint az emberi kapzsiságra hívja fel a figyelmünket. A Földlakók (Earthlings) rejtett kamerák segítségével vezet be minket egy eddig ismeretlen, és cseppet sem tündérmeseszerű világba. A felvételek olyannyira letaglózóak, hogy elképzelhető, a film megtekintése után soha többé nem eszünk húst.

Nehéz egyetlen filmjét kiemelni a világhírű természettudósnak, David Attenborough-nak, de az Egy élet a bolygónkon (A Life On Our Planet) című sokkoló dokumentumfilmjénél keresve sem találhatunk aktuálisabbat. Mindössze két órát kell rászánnunk az életünkből, hogy szembesüljünk a biológiai sokféleségnek, az élet körforgásának kritikus törékenységével. Igaz, a sarkkörök távol vannak tőlünk, de nagy valószínűséggel szembesültünk már azzal videókból és képekről, hogyan tűnnek el a gleccserek a Föld színéről – a jégvadász ezt az egyre gyorsuló folyamatot mutatja be nekünk. A filmesek sokszor az életüket kockáztatták a felvételekért cserébe, már csak munkájuk megtiszteléseként is érdemes megnéznünk a megdöbbentő képkockákat.

Együnk okosan

A legköltséghatékonyabb vásárlás az, ha kerüljük az impulzus-szerű shoppingolásokat, és kiforrott ötletekkel, listával érkezünk a boltba. Érdemes egy hétre előre átgondolnunk, hogy mit szeretnénk főzni és enni, hogy a kidobásra ítélt maradékoktól se kelljen tartanunk. Talán túl sokat hangoztatjuk, de az igazság az, hogy nem lehet eleget: válasszunk helyi, de legalábbis minél közelebbi termelőktől, hiszen a messziről jött áru hatalmas karbonlábnyomokat hagy maga után.

Sütéskor ne nyitogassuk feleslegesen a sütőajtót. Egyrészt azon keresztül is látjuk, hogyan néz ki a sütemény, másrészt elszökik a hő. A nyitogatás tilalma a hűtőre is vonatkozik. Bevásárlás után tartsuk észben, hogy mi lapul a spájzban, így át tudjuk gondolni, mit együnk anélkül is, hogy öt percig állnánk a fridzsider előtt. Ha van egy kis maradékunk, akkor keressünk maradékmentő recepteket, hogy semmit se kelljen kidobni.

Hogyan utazzunk zölden

Hamarosan nyit az ország és indulhatunk a határon túlra, az utazásunk módját azonban nem árt alaposan átgondolni. Ha nem megyünk túl messzire, akkor fontoljuk meg, hogy repülőgép helyett a tömegközlekedés más módjait, például a vonatot vagy a buszt választjuk. Amennyiben van rá módunk, válasszunk a jegyünk mellé környezetbarát kiegészítőjegyet, melynek bevételét a környezeti károk kompenzálására fordítják.

Utazási irodával történő vakáció esetén válasszunk környezetbarát vállalatot, akik a programszervezés során kiemelten ügyelnek az élővilág védelmére. A kiruccanásunkat olyan hosszúra tervezzük, amennyire csak tudjuk, és igyekezzünk minél jobban megismerni a helyi kultúrát, a lakosokat és a nyelvet. Vigyünk magunkkal kulacsot, saját evőeszközt, hátha csak műanyagot adnak, és kerüljük az elviteles ételeket. Tegyünk meg mindent a környezet védelme érdekében, és persze együnk sok helyi finomságot!

Több pénz, kevesebb energia

Néhány egyszerű otthoni trükkel megspórolhatunk egy csomó felesleges energiát, ezzel együtt pedig a pénzünket is. Felejtsük el végre az elektromos eszközök készenléti üzemmódját! Nem szükséges bekapcsolnunk azt, amit nem használunk. Pár percet pedig kibírjunk, amíg valamit újraindítunk – így az árammal való spórolás mellett legalább a türelmet is gyakorolhatjuk. A többi eszközzel ellentétben a telefonunkon bekapcsolhatjuk az energiatakarékos üzemmódot, és lecsatlakozhatunk az internetről is, ha éppen nincs rá nagy szükségünk. Töltés után húzzuk ki a konnektorból, ugyanis a tévhittel ellentétben így is fogyasztja az áramot.

Ha megvárjuk, amíg tele tudjuk pakolni a mosógépet, akkor duplán jól járunk, mert a víz- és energiaspórolás mellett a kreativitásunkat is megdolgoztathatjuk. Felfedezhetjük a gardróbunkban maradt ruhákat, mert így legalább tudni fogjuk, hogy mi az, amiben nem érezzük jól magunkat. Ha van rá lehetőségünk, akkor ne a radiátoron szárítsuk a nedves ruhákat, mert ebben az esetben sokkal több energiát használunk fel egy helyiség felmelegítésére. A fűtőtesteket rendszeresen takarítsuk, különben a lerakódott por fogja gátolni a hősugárzást.

Adjuk tovább!

Számos dolgot tehetünk, és rengeteg környezetbarát segédeszközt vehetünk, de még egy dologgal adósak vagyunk a Föld számára. Ez pedig az, hogy segítünk másoknak is rálépni a helyes útra. Erőszakosnak, okoskodónak vagy kioktatónak semmiképpen sem szabad lennünk, de ügyesen megmutathatjuk a családunknak és a barátainknak, hogy mit mire használunk. Posztolhatunk róla, írhatunk bejegyzést, vagy esetleg csak megoszthatunk egy általunk kedvelt terméket a közösségi oldalainkon – mindegy. Sok kicsi sokra megy

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több okos cikk erre:

Címlapról ajánljuk

További cikkek