Bajban van az idei makói fokhagymatermés

Nem számítanak idén túl sok fokhagymára a makói termelők a nagy szárazság miatt.

Nagy a szárazság, éppen ezért nem számítanak idén jó termésre a gazdák a makói fokhagymát illetően. A Sokszínű vidék írása szerint Csongrád-Csanád megyében termesztik jelenleg a legtöbb fokhagymát – mintegy 637 hektáron – a termőterület azonban évről-évre csökken. Ahogy a lap a KSH adataira hivatkozva írja, a termés 5,2-7,9 ezer tonna között alakult az elmúlt tíz évben. 2020-ban 768 hektárról 5212 tonna fokhagymát takarítottak be. Ez 27 százalékkal volt kevesebb, mint 2019-ben.

Nem elég nagy az idei termés

A Délmagyarnak nyilatkozó makói termelő, Vas Sándor elmondta, az év elején még jó termésben reménykedtek, a helyzet azonban másként alakul. A gazda földje olyan helyen van, ahol nem lehet megoldani az öntözést, a kevés téli és tavaszi csapadék miatt pedig nagyon kevés lesz az idei termés.

Nem a minőséggel, a mérettel van a probléma: a piacon a 6 centiméternél nagyobb fokhagymák kelnek el jobban, a mostani termés azonban csak 4-5 centis.

A hazai piacon egyre több a külföldről származó importfokhagyma, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a tavalyi évben 2269 tonna fokhagyma érkezett hozzánk Spanyolországból, Hollandiából és Olaszországból, de találkozhatunk román, francia, török, osztrák, lengyel és kínai áruval is, utóbbiról azonban nincs olyan külkereskedelmi adat, amely választ adna rá, mekkora a Kínából importált mennyiség, mert az adatok csak az exportőr ország nevét tüntetik fel, amely behozza a nem EU-s országból származó terméket.

Forrásaink voltak.


Ezeket is olvasd el!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...