Bajban van az idei makói fokhagymatermés

Nem számítanak idén túl sok fokhagymára a makói termelők a nagy szárazság miatt.

Nagy a szárazság, éppen ezért nem számítanak idén jó termésre a gazdák a makói fokhagymát illetően. A Sokszínű vidék írása szerint Csongrád-Csanád megyében termesztik jelenleg a legtöbb fokhagymát – mintegy 637 hektáron – a termőterület azonban évről-évre csökken. Ahogy a lap a KSH adataira hivatkozva írja, a termés 5,2-7,9 ezer tonna között alakult az elmúlt tíz évben. 2020-ban 768 hektárról 5212 tonna fokhagymát takarítottak be. Ez 27 százalékkal volt kevesebb, mint 2019-ben.

Nem elég nagy az idei termés

A Délmagyarnak nyilatkozó makói termelő, Vas Sándor elmondta, az év elején még jó termésben reménykedtek, a helyzet azonban másként alakul. A gazda földje olyan helyen van, ahol nem lehet megoldani az öntözést, a kevés téli és tavaszi csapadék miatt pedig nagyon kevés lesz az idei termés.

Nem a minőséggel, a mérettel van a probléma: a piacon a 6 centiméternél nagyobb fokhagymák kelnek el jobban, a mostani termés azonban csak 4-5 centis.

A hazai piacon egyre több a külföldről származó importfokhagyma, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a tavalyi évben 2269 tonna fokhagyma érkezett hozzánk Spanyolországból, Hollandiából és Olaszországból, de találkozhatunk román, francia, török, osztrák, lengyel és kínai áruval is, utóbbiról azonban nincs olyan külkereskedelmi adat, amely választ adna rá, mekkora a Kínából importált mennyiség, mert az adatok csak az exportőr ország nevét tüntetik fel, amely behozza a nem EU-s országból származó terméket.

Forrásaink voltak.


Ezeket is olvasd el!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?