Bajban van az idei makói fokhagymatermés

Nem számítanak idén túl sok fokhagymára a makói termelők a nagy szárazság miatt.

Nagy a szárazság, éppen ezért nem számítanak idén jó termésre a gazdák a makói fokhagymát illetően. A Sokszínű vidék írása szerint Csongrád-Csanád megyében termesztik jelenleg a legtöbb fokhagymát – mintegy 637 hektáron – a termőterület azonban évről-évre csökken. Ahogy a lap a KSH adataira hivatkozva írja, a termés 5,2-7,9 ezer tonna között alakult az elmúlt tíz évben. 2020-ban 768 hektárról 5212 tonna fokhagymát takarítottak be. Ez 27 százalékkal volt kevesebb, mint 2019-ben.

Nem elég nagy az idei termés

A Délmagyarnak nyilatkozó makói termelő, Vas Sándor elmondta, az év elején még jó termésben reménykedtek, a helyzet azonban másként alakul. A gazda földje olyan helyen van, ahol nem lehet megoldani az öntözést, a kevés téli és tavaszi csapadék miatt pedig nagyon kevés lesz az idei termés.

Nem a minőséggel, a mérettel van a probléma: a piacon a 6 centiméternél nagyobb fokhagymák kelnek el jobban, a mostani termés azonban csak 4-5 centis.

A hazai piacon egyre több a külföldről származó importfokhagyma, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a tavalyi évben 2269 tonna fokhagyma érkezett hozzánk Spanyolországból, Hollandiából és Olaszországból, de találkozhatunk román, francia, török, osztrák, lengyel és kínai áruval is, utóbbiról azonban nincs olyan külkereskedelmi adat, amely választ adna rá, mekkora a Kínából importált mennyiség, mert az adatok csak az exportőr ország nevét tüntetik fel, amely behozza a nem EU-s országból származó terméket.

Forrásaink voltak.


Ezeket is olvasd el!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.