Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.

Januárban vált hivatalossá, hogy Szlovákia visszavezeti a betétdíjas rendszert az élelmiszerboltokba. A PET-palackok és az alumíniumból készült üdítős dobozok visszaváltási árát a vásárlók az üzletekben költhetik el.

Nálunk leghamarabb 2023-ban kezdődhet meg az átállás

Északi szomszédunk jelenleg 15 centes betétdíjat számol fel darabonként, a fogyasztónak pedig több mindenre is oda kell figyelnie ahhoz, hogy visszaválthassa a flakonokat. A palackokat és a fémdobozokat nem szabad összenyomni, az eredeti címkének sértetlennek kell lennie a vonalkód beolvasása miatt, valamint a flakonoknál a kupak is meg kell, hogy legyen.

Kivételt a visszaváltás alól a tejesdobozok, a szörpök és a 15%-nál magasabb alkoholtartalmú italok képeznek. A váltást bár több évnyi előkészület előzte meg, a hónap végétől már az egész országban nem lehet olyan palackban forgalmazni italt, amelynek csomagolása ne lenne visszaváltható.

A Szlovák Kereskedelmi Szövetség szerint az általuk képviselt üzletekben már csak 0,1%-nyi ilyen áru van a polcokon, az Új Szó cikke szerint pedig néhány boltban már csak betétdíjas termékkel találkozhatnak a vevők.

A Humusz.hu cikke szerint Magyarországon leghamarabb 2023-ban kezdődhet meg az átállás a betétdíjas rendszerre, az európai uniós jogszabályok szerint 2029-re pedig minden tagállam köteles biztosítani az üdítőitalos palackok legalább 90%-ának begyűjtését.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek