Fogyj színes főzelékekkel!

A főzelékek hagyományosan részei a magyar étrendnek, nem kell lemondanunk róluk testsúlycsökkentés idején sem.

Imádom a főzelékeket szubjektíven is, mint magánember és szakemberként is. Nem tudom sajnos, hogy miként alakult úgy a hagyományos magyar konyha, hogy részeivé válhattak a főzelékek és miként alakult úgy más országok konyhája, hogy ott kevésbé jellemzőek. Szerencsénkre minden szezonban változatosan elkészíthetőek, a napi élelmirost ajánlást könnyen teljesíthetjük velük.

Olvastad már?

Elegendő rostot eszel?

A főzelékeket csoportosíthatjuk aszerint, hogy az étel elkészítése során használunk-e sűrítési eljárást – hazánkban hagyományosan rántást, hintést, habarást. Ha azonban spórolni szeretnénk a kalóriákon, készítsük el őket sűrítés nélkül. Ez lehet gőzben vagy vízben főzés, kevés zsiradékon párolás, de akár sütés, grillezés is, bár a sült-grillezett zöldségeket talán kevesen gondolják főzelékfélének. Ha mégis vágyunk a krémesebb állagra, sűrítsük a főzeléket önmagával – azaz egy részét vegyük ki az étel elkészültekor és pürésítsük, majd keverjük vissza a többihez. De például egy jó vöröslencse alapú főzeléket, dahlt, elég csak addig főzni, míg a lencse a kívánt állagúra fő.

Ha mégis rántást vagy habarást szeretnénk alkalmazni, csökkentsük a felhasznált zsiradékot (olajat, vajat, zsírt) legfeljebb 1 ek/adag mennyiségre. Hasonlóan csökkenthető a sűrítéshez használt liszt mennyisége is. Energiatartalom szempontjából gyakorlatilag mindegy, hogy teljes kiőrlésű lisztet használunk-e, ennek inkább egyéb előnyei vannak: magasabb élelmirost-, ásványi anyag-, fehérje- és vitamintartalom. Sokan sűrítenek a liszt alternatívájaként keményítővel is, de ha ugyanakkora mennyiséget használunk fel, akkor ez energiatartalom szempontjából szintén nem jelent csökkentést, hiszen a liszt energiatartalmát érdemben adó szénhidrát maga a keményítő.

Habart főzelékeknél a tejszínt, a magas zsírtartalmú tejfölt helyettesíthetjük alacsonyabb zsírtartalmú tejföllel, görög vagy sima joghurttal, bátran próbáljuk ki ezeket, még a hagyományos főzeléktípusokhoz ízvilágához is jól illenek.

A fentiek mellett nem mindegy persze az sem, hogy milyen feltétet teszünk a főzelékre, illetve hogy hány szelet kenyérrel kísérjük. A kenyér szerintem a főzelékek mellől gond nélkül elhagyható, feltétként pedig válasszunk alacsony energiatartalmú, zsírszegényen elkészített hús- vagy tojásételeket. A feltétek adják az ételeinkben a teljes értékű fehérjét, ezért ezeket nem érdemes elhagyni, mert testsúlycsökkentés idején fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel is.

A fenti egyszerű alapelvek jól alkalmazhatóak természetesen a zöldségpüré-/-krémleveseknél, a gyümölcsleveseknél vagy a mártásoknál is.

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek