Fogyás szénhidrátokkal – tényleg a kenyér és a tészta a nyerő?

Mumus vagy jóbarát, te hogyan gondolsz a szénhidrátokra?

Mi az a szénhidrátdiéta? Igen, jól olvastad, diéta szénhidrátokkal. Ugyan a legtöbb diéta azt javasolja, hogy korlátozzuk a szénhidrátbevitelt, és inkább a fehérjére és az egészséges zsírra összpontosítsunk, ám mégis vannak, akik a szénhidrátdiétára esküsznek. Ráadásul ebben a diétában nemcsak hogy lehet szénhidrátokat fogyasztani, hanem egyenesen kötelező is, ugyanis ez egy magas szénhidráttartalmú ételeken nyugvó fogyókúrás módszer. A titka pedig az, hogy az étkezések több héten át egészséges, azaz összetett szénhidrátokon alapuljanak. Persze még ez a magas szénhidráttartalmú étrend sem engedélyezi az összes étel fogyasztását.

Szénhidrát, de melyik?

Melyik szénhidrát jó a fogyáshoz? Ha nem lepődsz meg ezen a kérdésen, te biztosan tudod, hogy a szénhidrátok két kategóriába sorolhatók. Vannak az úgynevezett összetett szénhidrátok, míg a másik csoportba az egyszerű szénhidrátokat soroljuk. Utóbbiak, az egyszerű szénhidrátok nagyon sok cukrot tartalmaznak, ezek gyorsan megnövelik a vér inzulinszintjét, majd rövid idő után újra éhségérzetet produkálnak - mivel a vércukorszint ugyanolyan gyorsan csökken le, amilyen gyorsan megnövekedett.

Ezzel szemben az összetett szénhidrátokban a cukormolekulák hosszabb láncokat alkotnak. Hogy miért fontos a lánc nekünk? Azért, mert ezeknek a cukroknak a lebontásához a testnek több időre van szüksége, így stabil marad az inzulinszintünk, vagyis nem leszünk éhesek röviddel azután, hogy lenyeltük az utolsó falatot.

Ételek, amelyekben összetett szénhidrátok vannak:

Teljes kiőrlésű tészta

Teljes kiőrlésű kenyér

Zabpehely

Hüvelyesek

Burgonya

Egyszerű szénhidrátot tartalmaznak:

Fehér kenyér

Tészták fehér lisztből

Cukros ételek, sütemények

Cukros italok

Miért jó a szénhidrátdiéta?

Ha valaki rövid ideig alacsony szénhidráttartalmú étrendet követ, vagyis villámdiétázik, azzal ésszerű keretek között nincsen gond. De a szigorú, alacsony szénhidráttartalmú étrend nehezen tartható fenn hónapokig. A szénhidrátok ugyanis gyorsan ellátják energiával az agyunkat, ha pedig túl sokáig nem adjuk ezt meg a testünknek, akkor figyelmeztető jeleket küldhet a szervezetünk, mégpedig ezekkel a tünetekkel: levertség, rossz közérzet, fejfájás, sóvárgás.

Arról, hogy rád hogyan hatna a szénhidrát tartalmú diéta, érdemes szakértővel konzultálni. Mielőtt belevágnál, a kérdéseiddel keress fel egy dietetikust vagy egy szakorvost!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek