Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fiú lesz vagy lány? Az ókorban így próbálták befolyásolni a születendő gyerek nemét

Vajon lehet hatásunk arra, hogy fiunk vagy lányunk szülessen? Az Ókorban diétával próbálták meg meg befolyásolni a gyerekek nemét - de manapság is vannak élő hiedelmek erre.

A görögök sokáig úgy tartották, hogy a nők méhe nem egy stabil szerv, hanem szabadon vándorolhat a testükben, és akár fulladást is okozhat. A nők orákulumokhoz jártak, hogy segítsenek nekik a születendő gyerek nemét meghatározni – egészen addig, amíg Hippokratész és követői a hit helyett tudományos alapokra nem helyezték az orvoslást.

Ókori nőgyógyászok

Azon orvosi feljegyzések, amelyek gyökereiben változtatták meg az ókoriak betegségekről alkotott elképzeléseit az i.e. 5. századból valók, és Hippokratésznek, valamint tanítványainak tulajdonítják. Ők állították először azt, hogy a különböző betegségek valójában természetes jelenségek, és nem isteni büntetések. De ők állították azt is, ami azóta sok nemzet néphiedelmében él: az, hogy milyen ételt eszik az anya, meghatározhatja a gyerek nemét.

Dr. Rebecca Fallas, az Egyesült Királyság Nyitott Egyetemének kutatómunkatársa az ókori görögök termékenység-kultuszára specializálódott. Elmondása szerint az Alexandria Nagy Könyvtárában fennmaradt orvosi feljegyzések nagy része a női termékenységgel, az utódnemzéssel kapcsolatosak, és a nőgyógyászathoz köthetők. Sőt, az ókori görögöknél külön étrendelőírások is léteztek a gyerekek nemének befolyásolására.

Diétával a gyerek neméért

Az ókori orvosok úgy vélték, hogy a testet 3-4 hő- és folyadékháztartás típus szerint lehet kategorizálni. A nyálkahártyát hideg-nedves, a vért meleg-nedves, a sárga és fekete epét pedig száraz kategóriába sorolták – utóbbi lehetett hideg és meleg is a környezeti hatásoktól függően. Ez a hő- és folyadékrendszer határozta meg a betegek egészségének minden aspektusát, köztük a termékenységet is.

A rendszer alapján határozták meg az élelmiszereket is, és azt, hogy melyik hő – és folyadék túltengésre mit kell enni. De az osztályozások nem az élelmiszerek szó szerinti nedvességtartalmát és hőmérsékletét jelentették, csupán a feltételezett hatásukat jelölték: a vörös borról például úgy vélték, hogy melegíti és kiszárítja a testet, míg a fehérbor lehűti és nedvesíti.

Az egyensúly fenntartása különösen fontos volt a fogamzóképes nők számára, ugyanis régen igen magas volt a csecsemők halálozásának aránya, így aki túlélte a gyerekkort, szép felnőtt évek vártak rá. A fiúk és lányok különböző elbánásban részesültek a családokban: a fiúknak gazdasági és politikai hatalmat ígértek, míg a lányoknak előnyös házasságokat ajánlottak.

Ma is élő babonák

Ahogy ezt a gyógyászati rendszert kifejlesztették, a görög nők az orákulumok helyett tömegesen fordultak az orvosokhoz segítségért. Az orvosok a női szervezetet gyengének tartották, és a hideg-nedves kategóriába sorolták, a férfiak pedig az erős, meleg-száraz osztályba kerültek. Úgy vélték, hogy a gyerek nemét az dönti el, hogy az erős hím, vagy a gyenge női mag kerül-e ki győztesen. Emiatt az orvosok azt tanácsolták a szülőknek, hogy ha fiút szeretnének, akkor meleg-száraz és erős ételeket fogyasszon az anya, mint például fekete köménnyel megszórt vörösbort. Ha lányt szerettek volna, hideg-nedves ételeket írtak fel, például salátát és fehérbort.


Ezen kívül a korabeli orvosok úgy vélték, hogy a méh bal oldala lányt, a jobb fiút táplál. Így azt tanácsolták a pároknak, hogy ha biztosra akarnak menni, a nő kösse el a férfi jobb heréjét, hogy a spermiumok a méh bal oldalára irányuljanak, és ugyanezt tegye meg fordítva, ha lányt akarnak.

Ugyan ma már eszünk ágában sincs hasonló praktikákat alkalmazni, azonban ma is léteznek szép számmal népi hiedelmek, amik szerint befolyásolhatjuk a születendő gyerek nemét. A szóbeszéd szerint:

  • ha sok zöldséget eszünk, lányunk születik;
  • ha a kismama arca kerekedik ki, akkor fiút vár, ha a csípője, akkor lányt;
  • ha sósat, húst, savanyúságot kíván a kismama, akkor fiú, ha édeset, süteményt és gyümölcsöt, akkor lány lesz a születendő gyermek;
  • a gyomorégés hosszú hajú babára utal, amiből a babona szerint lányra lehet következtetni;
  • ha a has gömbölyű, akkor lányt, ha hegyes, akkor fiút vár a kismama;
  • a sok spenót, brokkoli és zöldbab lány gyereket eredményez.

Ezeket olvastad már?

via és via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!