Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diéta kislányoknak? Szerinted helyénvaló a fogyókúrát népszerűsíteni gyerekeknek?

Nagy visszhangot váltott ki a közösségi médiában egy fiatal lányoknak szánt rózsaszín flitteres táska. Szerinted jogos a felháborodás?

Nemrég egy tinitáska képe borzolta fel a kedélyeket az amerikai közösségi médiában,  Sonni Abatta amerikai írónő tett fel facebook oldalára egy uzsonnás táskáról készített képet. Sonni posztjával felháborodásának adott hangot – és sok szülő osztozott is vele ebben az érzésben.

Bűntudatkeltő divattáska?

De vajon mi lehet ennyire felháborító egy uzsonnás-táskában? Igazából nem a táska volt önmagában „különleges”, hanem a felirata tette azzá: „Cheat day” – azaz „Csalónap” – áll flitterekből kirakva a táska oldalán:

Sonninak, mint háromgyermekes édesanya szerint a táskán megjelenő üzenet könnyen befolyásolhatja és alááshatja a fiatal lányok önképét. A még ki nem alakult női identitás nagyon sérülékeny, amit Abatta szerint a rózsaszín flitteres táska csak tovább gyengít. Az írónő szerint a táskán szereplő felirat azt az üzenetet közvetíti a kislányok felé, hogy ha valamit nem 100%-ban zsírmentes és tökéletesen egészséges, akkor az már csalásnak számít. Abatta hozzátette, hogy igaz, hogy a sok cukrot tartalmazó étrend károsan hat az egészségünkre, de a táskán szereplő felirathoz hasonló üzenetek is sokat ártanak, és ilyenekkel a fiatal lányok nap, mint nap találkoznak.

Kié a felelősség?

Nyilvánvalóan nem ez az egyetlen, a testképükre vonatkozó üzenet, amivel a kamaszlányok találkoznak. Az ilyen típusú üzenetek szerepet játszhatnak abban, hogy nem tud kialakulni egy egészséges és szilárd önkép, miközben a gyerek integrálja a szégyent, mivel úgy érzi, hogy helytelenül döntött. Az írónő kiemelte, hogy a fiúknak szánt termékek között egy olyat sem talált, ami arra játszott volna, hogy a fiúkban rossz érzést, bűntudatot keltsen. 

„Több vagy, mint a tested. Több mint az arcod. Több mint a ruháid és a megvásárolt tárgyak, és több, mint a többi lány, akikkel lógsz. Te önmagadban is szép vagy és intelligens – olyan egész személyiség, aki szerethető és tiszteletre méltó, nem számít ki mit mond.” – üzente Sonni olvasóinakAbatta posztja alatt egy kommentelő sokak véleményét összefoglalta: „Senki sem érezheti magát jól egy ilyen táskával. Sem a lányok, sem a fiúk, sem a nők, sem a férfiak felé nem kellene ilyen üzeneteket közvetíteni. A vállalat felelősséggel tartozik a termék előállításáért, és az az üzlet is, ahol ezt árusítják, le kellene vegyék a polcaikról.”

Felmerül persze a kérdés, hogy a fotót készítő írónő vajon túlgondolta-e a cuki flitteres táskát? Nem hinném, hiszen nagyon nagy annak a jelentősége, hogy milyen értékek mentén növünk fel. A gyerekek és a fiatal lányok önképe, önbecsülése rendkívül sérülékeny, és attól, hogy egy táska rózsaszínben pompázik, a felirat pedig csillogó flitterekkel van kirakva, a jelentése nem elhanyagolható. Félreértés ne essék: nem kell tétlenül néznünk, ha gyerekünk életét a súlyfelesleg megnehezíti, tehetünk ellene, de a táskán szereplő feliratokhoz hasonló üzenetek nem segítenek.

Ha már gyerekkorban is ítéletekkel szembesülnek a lányok, és megfosztják őket önmaguk elfogadásától, később, életük mélyebb pontjain vajon mihez fognak visszanyúlni? Milyen külső megerősítésre lesz majd szükségük ahhoz, hogy elfogadhatónak, elégnek, elég jónak érezzék magukat?

Ezeket olvastad már?:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!