Ezeket az ételeket eheti I. Ferenc pápa – Kiderült, mi a kedvence

Nemrég tett látogatást hazánkban I. Ferenc pápa. Az egyházfőről ugyan sok mindent megtudhattunk már az elmúlt évek során, arról azonban kevésbé szól a fáma, milyen ételeket fogyaszt napi szinten Jézus Krisztus földi helytartója.

I. Ferenc pápa Jorge Mario Bergoglio néven született Argentínában 1936-ban. A most 84 éves egyházfőt sokan látták már a híres mateteával a kezében, arról viszont nem sokat tudtunk, milyen ételek szerepelnek étrendjében. Egyszerű, puritán fogások, melyek bárki számára elérhetőek, vagy drága alapanyagokból készült egyedi ételkülönlegességek? Nos, korunk egyik legkevésbé hivalkodó pápájának bár nincs hiánya a jó ételekből, igazán nem lehet rá azt mondani, hogy válogatós lenne.

Az egyszerűség híve

Ferenc pápa meglehetősen szerénynek mondható az élet minden területén, sok elődjével szemben az egyszerűbb ruhadarabok híve – még akkor is, ha hivatalos eseményen jelenik meg – , sok fontos egyházi személlyel szemben pedig nem használ limuzint, ha teheti, inkább 1984-es Renault szedánját veszi igénybe.

Ez az egyszerűség az étkezési szokásaira is kiterjed. Szinte sosem jár étterembe, szemtanúk szerint csak akkor látogatott meg az utóbbi években vendéglátóhelyet, amikor pápává választották, akkor sem evett mást, mint egy egyszerű tésztaételt. A pápa vacsorái leginkább csirkéből, salátákból és gyümölcsökből állhatnak (fő az egészség), az elmondások szerint pedig tényleg nincsenek nagy igényei, ha ételekről esik szó.

A reggelek

Ferenc pápa mindennapjai nagyjából pont olyan megerőltetőek, mint gondolnánk. Hajnali fél ötkor kel, két órán át imádkozik, meditál, és előkészíti a reggeli homíliáját. A mise után, de még a reggeli előtt I. Ferenc találkozik néhány követőjével, a nap legfontosabb étkezését pedig a Szent Márta-ház étkezőjében fogyasztja el. A pápa reggelijéből nem hiányozhat a membrillós kenyér, ami tulajdonképpen nem más, mint birsalmasajtos kenyér, valamint a frissen facsart narancslé.

A membrillós kenyér

Csak helyi alapanyagokból

A pápa csak és kizárólag helybéli alapanyagokat fogyaszt, olyannyira, hogy a zöldségek és gyümölcsök a Castel Gandolfóban teremnek meg, amely a hivatalban lévő pápák óriási nyári rezidenciája egy mintegy 74 hektáros kerttel és 62 hektáros mezőgazdasági területtel kiegészítve. Ferenc pápa nem mellesleg a nyári rezidenciát is megnyitotta a hívek előtt, így a grandiózus építészeti remekmű nagy része ma múzeumként szolgál.

A Castel Gandolfo kertje

Az ételek elkészítési módja a vatikáni konyhákban egyfajta ideológián alapul, melynek fő gondolatmenete, hogy elsősorban azok az élelmiszerek kerüljenek felhasználásra, amelyek Isten adta ételek. Ez azt jelenti, hogy az olyan alapanyagok, mint a sajt, a tejszín és a vaj - ha úgy tetszik, a Föld ételei - előtérbe kerülnek a fogyasztást tekintve. Ugyanígy a polenta, a gnocchi és a tészták is gyakran szerepelnek a pápai étlapon, igaz, utóbbiból csak mértékkel ehet az egyházfő, egészsége érdekében.

Alkalmanként maga Ferenc pápa is betéved a Vatikán személyzeti étkezdéjébe, hogy együtt ebédeljen a városállam alkalmazottjaival.

Mit nem ehet a pápa?

I. Ferenc egészségének érdekében bizony van pár étel, ami sajnos nem szerepelhet a pápai étlapon.

Tiltva vannak a csípős és a nagyon zsíros ételek, de gyümölcsöt is csak magvai nélkül szabad felszolgálni az egyházfőnek, a vizet pedig minden külföldi útjára a Vatikánból szállítják neki, mert az ottani víznek elég alacsony a nátriumtartalma.

És ha már a külföldi utaknál tartunk, néha persze előfordul, hogy a pápa étteremben kíván enni, ilyenkor a kiválasztott vendéglátóhely alaposan felkészül a különleges látogatóra, a Vatikán emberei külön listát és szabályokat alkotva egyeztetik le a szakácsokkal, milyen étel készülhet a szervírozásra.

I. Ferencnek természetesen vannak kedvencei is, a matetea mellett imádja a pizzát és az alfajores nevű dél amerikai édességet is, mely egy nagyon egyszerűen elkészíthető finomság.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek