Manapság fehérjeport már nemcsak sportolók fogyasztanak, hanem fogynivágyók is, könnyedén lehetséges azonban, hogy ezzel egészségüket kockáztatják. A Clean Label Project nevű nonprofit szervezet – melynek célja az élelmiszerek összetételének átláthatóbbá tétele – nemrégiben írt egy jelentést, melyből kiderült, hogy a boltban kapható fehérjeporok az egészségre ártalmas mennyiségű ólmot, valamint más mérgező fémeket tartalmazhatnak.

A szervezet összesen 70 márka 160 termékét vizsgálta meg az Egyesült Államokban, amiből kiderült, hogy az esetek 47 százalékában az ólom, a kadmium és más mérgező fémek szintje meghaladta a helyi egészségügyi határértékek maximumát.
A Gizmodo beszámolója szerint ezen termékek a piac 83 százalékát fedik le, tehát ezek lényegében a legnépszerűbbek a vásárlók között. A jelentésből kiderült, hogy az esetek 21 százalékában kétszer magasabb volt az adott fehérjepor ólomszintje a megengedett határértéknél. Arra is kitértek, hogy a csokoládé ízesítésű porok 65 százalékánál, a növényi eredetű fehérjeporok 77 százalékánál, az organikus poroknak pedig a 79 százalékánál mértek magas ólomszintet.
Ha figyelsz az egészségedre, ez is érdekelhet: