Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

„Fáj a torka? Öblögesse naponta borral!” - furcsa retró hirdetések, amiken ma már csak jót mosolygunk

A reklámok néha tudnak idegesítőek vagy viccesek lenni. Nem volt ez másképp a múlt század elején sem, amikor egészen frappáns és ma már furcsa retró plakátok születtek.

Hogy néztek ki az étel- és italreklámok a tévé és internet kora előtt? Korábban megmutattuk nektek, hogy milyenek voltak a régi újsághirdetések, most pedig igazi retró plakátokból szemeztünk. A reklámok üzenete eltér a ma megszokottakétól, ezért azt ajánljuk, inkább ne fogadjátok meg, amiket tanácsolnak!

A cukorka jó, a cukorka finom!

Kemény cukorka, tejdropsz, meggyfuré és lengyel tejkaramella – neked melyik volt a kedvenc cukorkád? A cukorkagyártás több százéves múltra tekint vissza. Volt idő, amikor luxusterméknek számított, Magyarországon 1909-ben, Stühmer modernizálta a cukorkagyártást. Akkoriban voltak gyógyhatású cukorkák, drazsék is, később azonban ezek a háttérbe szorultak. Ennek ellenére a második világháború után sok plakát buzdított cukorkaevésre.

A Rákosi-korszakban nem nagyon foglalkoztak azzal, hogy az emberek esetleg elhízhatnak vagy cukorbetegek lehetnek a rengeteg édességtől. Egymást követték az édességevésre buzdító plakátok.

Borral az influenza ellen?

Napjainkban is sok tévhit terjeng arról, hogy az alkoholfogyasztás jótékony hatással van a szervezetre. Pont az ellenkezője igaz, a koronavírus terjedése kapcsán is azt hangoztatták az orvosok, hogy az emberek kerüljék a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

Az 1930-as években azonban még nem volt ennyire fejlett az orvostudomány és lehet, annyi alkoholista sem volt. Ezért fordulhatott elő az, hogy a plakátok az influenza és a torokfájás ellen a bort ajánlották.

Ha szeretnéd megelőzni a megfázást, ezt a módszert ne próbáld ki!

Mindent túlszárnyaló víz

A múlt század elején a palackos vizet is jótékony hatását reklámozva próbálták eladni. Hogy mennyire hatékonyak ezek a termékek, arról megoszlik az emberek véleménye. Manapság is sokan esküsznek például a Salvus vízre gyomorpanaszok esetén. 

A Sztojkai sósvíz hasonló jótékony hatásokkal bírt: elősegítette az emésztést és fokozta az étvágyat.

Sört csak vidáman!

A Rákosi- és Kádár-korból származó plakátokon többször találkozunk vidámsággal. Azt gondolhatnánk, akkoriban mindenki boldog volt. Lehet, néhány korsó sör valóban segített abban, hogy vidámabb legyen az ember.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!