Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezekkel a retró termékekkel indultunk a Balatonra a Kádár-korszakban

Fabulon naptej és Pálma gumimatrac - te is magaddal vitted ezeket a retró termékeket a balatoni nyaralásodra? 

Idén is sokan töltik a nyarat a Balaton-partján. A strandok közelében található boltokban számos játékot, matracot, napozóágyat be lehet szerezni, nem muszáj otthonról cipekedni. Naptejek széles kínálatából válogathatunk, és azzal sincs gond, ha megéheznénk. Szerintetek régen sokkal jobban megpakoltuk a bőröndöt és a strandtáskát, ha a magyar tengerhez indultunk nyaralni? 

Sokakban még élénken él a SZOT üdülők és úttörőtáborok emléke. A régi balatoni strandolásokhoz is épp úgy hozzátartozott a naptej vagy a gumimatrac, mint ma, csak a választék volt jóval kisebb.

Nem volt szégyen nejlonszatyorral strandra menni

A nejlonszatyrok a 60-as, 70-es években váltak életünk részévé, így egyáltalán nem volt ciki, ha valaki ezekkel jelent meg a strandon. Szerencsére, ma már nem menő a műanyag szatyor, de így is fel-fel bukkan néha a strandokon valaki. 

Nem hiányozhattak a női táskák és a halós strandszatyrok sem a partokról. Egyik-másik egészen divatos volt.

„Napozzon fabulon naptejjel”

A balatoni nyarak nélkülözhetetlen kozmetikumai voltak a fabulon naptejek. A termékcsaládot a Kőbányai Gyógyszerárugyárban fejlesztették ki a 70-es években. A fényvédő faktorokat akkoriban még másként jelölték. Az 5-öst érzékeny bőrre, erős napsütés esetén, a 3-ast normál érzékenységű bőrre, átlagos erejű napsütés esetén ajánlották. Ma már 30-as és 50-es számmal lehet őket megvásárolni.

Ez is érdekelhet!

WU2, Camea és Opera – Szépségápolás a rendszerváltás előtt

A fabulon mellett a Nivea termékei is felbukkantak a magyar tenger partján. A kék csomagolású kék krém mellől pedig a kék strandlabdák sem hiányozhattak a 80-as években.

Palma gumimatrac

A Kádár-korszakban piros-kék színű gumimatracok lepték el a balatoni strandokat. A Palmát a Taurus Gumiipari Vállalat dobta piacra 1957-ben. Mivel más gumimatrac nem volt akkoriban a piacon, ezért hamar népszerűvé vált a magyarok és a világ körében. A 70-es években külföldre is szállítottak belőle, még az Egyesült Államokba is. A 80-as években azonban az olcsóbb, gagyi termékek fokozatosan kiszorították a Palmát a balatoni strandokról.

Strandlabda és tollaslabda

A nyarak nem telhettek játék nélkül. Nem hiányozhatott a színes, retró strandlabda, amivel nem jelentet gondot, ha valakit fejbe találtál. Míg egyesek a vízben mulatoztak, addig mások a parton ütötték el az időt tollaslabdával vagy kártyázással.

„Itt a Márka, itta már ma?” 

A strandolás szerves részei voltak a retró ételek és italok. Akik megtehették, azok a büfében vették a lángost, a főtt kukoricát és hekket, amit Balatoni Világos sörrel, Márka vagy Traubisoda üdítővel öblítettek le. 

A nem annyira tehetős családok azonban előre terveztek. A strandtáskákat és nejlonszatyrokat előre megpakolták a retró szendvicsekkel, üdítővel, Balaton szelettel és más nassolnivalókkal.

Ezeket olvastad már?

via, via

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lewega
lewega Fri, 2020-06-26 10:01

Hát igen, abban szemét átkosban, amikor még el tudtunk menni a Balatonra! Bezzeg most a nagy demokráciában csak a gazdagok tudnak menni.