Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Magyar sorozatok, amiket imádtunk: Angyalbőrben, Kántor, Linda, Szomszédok, Família Kft.

A ’70-es évektől egészen a ’90-es évekig olyan kultikus magyar sorozatokat adtak a tévében, amikre még ma is emlékszünk. Neked melyik volt a kedvenced?

A régi magyar sorozatoknál semmi sem tudta jobban érzékeltetni a hétköznapi vívódásainkat, örömünket és bánatunkat. Akkoriban még nem Rex, hanem Kántor kalandjait néztük, és Jackie Chan helyett Lindáért izgultunk.

Kántor

Kántor, a német juhászkutya igazi legenda volt már életében is. Miután kijárta a rendőrkutyákat képző iskolát, Tóth Tibor alhadnagy társa lett, majd 1953-tól több száz bevetésen részt vett, és fényt derített számtalan bűnös kilétére. A rekordja a több mint 1 napos üldözés volt, ami alatt 100 km-t tett meg. Kántor 11 évvel rendőri pályájának megkezdése után távozott az örök vadászmezőkre, de preparátumát még ma is őrzi a Rendőrmúzeum. A Kántorról szóló sorozat a ’70-es években készült, és a híres nyomozó kutyát nem más, mint saját utódja alakította.

Linda

A sikolyoktól hangos sorozat vagány főszereplője, Görbe Nóra sok kislány példaképévé vált. A rendőrszakmát népszerűsítő sorozat a ’80-as évek egyik legsikeresebb magyar sorozata volt, és szinte nincs olyan gyerek, aki ne utánozta volna a taekwondo rúgásokat, amiket Lindától látott a tévében. Linda szerelmét Szerednyey Béla, apját Bodrogi Gyula, akinek feleségét, Pécsi Ildikó alakítja. A Babettával száguldó, fiatal rendőrlány minden helyzetben feltalálta magát, és férfiakat megszégyenítő technikával szerelte le a bűnözőket, sőt, még magát a maffiát is.

Szomszédok

A Szomszédok sorozat az évek óta tartó retró hullám legfényesebben ragyogó csillaga. A teleregény hosszát tekintve felvette a versenyt a brazil szappanoperákkal, és ennek mindannyian szívből örültünk. A panelélet mindennapjait viszont láthattuk a képernyőn, és saját szomszédjaink karaktereit is felismerhettük a szereplőkben: Taki bácsi, a becsületes taxis, felesége, Jutka néni, a bolti eladó, Vágási Feri, a jóképű és bátor szomszéd, Etus, a művészlélek, Gábor Gábor, az élelmes vállalkozó, és persze, Mágenheimék. Az epizódok végére a pontot mindig a magvas gondolatok tették fel, amikre mi, a tévé előtt ülők csak bólogatni és nagy egyetértésben hümmögni tudtunk.

Angyalbőrben

Milyen volt a katonaélet 30 évvel ezelőtt? A szarkazmusban bővelkedő sorozatból megismerhettük – legalábbis a humoros oldalát. A sorozatot 1990 előtt forgatták, de műsorra csak a rendszerváltás után került, ezért újra kellett szinkronizálni, hogy az elvtárs megszólítás már ne zavarjon be. Ugyanúgy, ahogy az életben, a sorozatban is volt finom lelkű zenész, Kálid Artúr személyében, a fegyverek iránt fanatikusan rajongó szerbet Szerednyei Béla alakította, Mamutot, a hentest pedig Faragó András játszotta. A laktanya orvosa alkoholproblémákkal küzdött, amit a szigorú Karádi őrmester, azaz Usztics Mátyás, és Tabajdi ezredes, vagyis Bárdy György sem díjazott. Lang Györgyi és Falusi Mariann, mint pultos lányok színesítették a katonák hétköznapjait.

Família Kft.

A Szép család, és örök barátiak, Kövérék történetén már érződött az új kor és a szponzorok szövegkönyvet átható szelleme. A magyar sorozat volt az első magyar szitkom, tele aranyköpésekkel és cseppet sem bújtatott termékelhelyezésekkel. A Família Kft. 1991-től 1999-ig futott, és ez alatt 9 év alatt a szívünkbe zártuk a könnyen idegállapotba kerülő Esztergályos Cecíliát, mint Ágicát, férjét, Ádám Tamást, alias dr. Szép Károlyt, a mindig huncut Baranyi Ádámot a nagypapa szerepében, a rosszcsont Spáh ikreket, a szép Xantus Barbarát és a lányok kedvencét, Kárász Zénót.

Ha feltűnt a színen Kövér család vagyis Dzsupin Ibolya, Nagy Zoltán és Juhész Illés, egy-egy aranyköpés biztosan elhangzott. Csonka András, mint Pici, Szivaros Frici, alias Hollósi Frigyes, és persze, Reviczky Gábor, mint Alföldi Kázmér, a házaló jelenetein is mindig mosolyra görbült a szánk.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!