Nem mindig a friss élelmiszer a jobb választás: mutatjuk, mikor jobb a fagyasztott

Sokan a friss zöldségeket és gyümölcsöket tartják a legegészségesebbnek, pedig ez nem mindig igaz. Táplálkozási szakértők szerint a gyorsfagyasztott élelmiszerek bizonyos esetekben több vitamint és antioxidánst tartalmazhatnak, mint a bolti friss változatok.

Az egészségügyi és táplálkozási szakemberek egyre inkább egyetértenek abban, hogy a gyorsfagyasztás nem ellensége, hanem sokszor kifejezetten védelmezője a tápanyagoknak. A friss termékek gyakran hosszú utat tesznek meg a termőföldtől a bolti polcig, miközben vitamintartalmuk folyamatosan csökken. A gyorsfagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket ezzel szemben beéréskor szedik le, majd rövid időn belül lefagyasztják, így a bennük lévő értékes anyagok nagy része „konzerválódik”.

Fagyasztott termékek
Nem mindig a friss élelmiszer a jobb választás: mutatjuk, mikor jobb a fagyasztott

Természetes érés kontra mesterséges körülmények

A fagyasztott termékek előnye, hogy jellemzően természetes érési folyamaton mennek keresztül. A szupermarketekben kapható friss zöldségek és gyümölcsök jelentős része viszont mesterséges körülmények között érik be, ami hatással lehet a tápértékükre is. Emiatt a „friss” jelző nem feltétlenül jelent automatikusan jobb minőséget.

Kutatások: nincs jelentős különbség – sőt

Egy több zöldséget és gyümölcsöt – köztük brokkolit, karfiolt, kukoricát, zöldbabot, zöldborsót, spenótot, áfonyát és epret – vizsgáló tanulmány arra jutott, hogy a friss és a fagyasztott termékek vitamintartalma között a legtöbb esetben nem mutatható ki szignifikáns különbség.

Amikor mégis eltérés jelentkezett, a fagyasztott változat gyakran jobban teljesített.

A bogyós gyümölcsök különösen jól „tűrik” a fagyasztást

Dr. Meena Malhotra szakorvos szerint a fagyasztott gyümölcsök sokszor előnyösebbek, mivel szedésük után azonnal lefagyasztják őket. Ez különösen igaz a bogyós gyümölcsökre, amelyek esetében így több C-vitamin marad meg, mint a boltokban hosszabb ideig tárolt friss verziókban. Hasonló hatás figyelhető meg a spenót, a borsó és a karfiol esetében is.

Receptajánló:

Amit a dietetikusok kiemelnek

Lisa Poole dietetikus arra hívja fel a figyelmet, hogy az eper, az áfonya és a málna már röviddel a betakarítás után veszíteni kezd C-vitamin- és antioxidáns-tartalmából. A gyorsfagyasztás azonban hatékonyan lelassítja ezt a folyamatot. Eközben a friss gyümölcsök tápértéke tovább csökkenhet a szállítás, a bolti hűtés és az otthoni tárolás során.

Olcsóbb, tartósabb, kevésbé pazarló

A táplálkozási előnyök mellett a fagyasztott élelmiszerek gyakorlati szempontból is kedvezőbbek. Általában olcsóbbak, hosszabb ideig eltarthatók, és ritkábban végzik a szemetesben megromlás miatt. A mindennapokban így egy zacskó fagyasztott gyümölcs vagy zöldség nemcsak kényelmesebb, hanem tápanyagban gazdag alternatíva is lehet.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...