4+1 alapkés a konyhádba – kezdő szakácsként ezeket a késeket szerezd be

Szinte közhely már, hogy egy életlen, tompa kés balesetveszélyesebb, mintha egy pengeélessel dolgoznál. Ha kezdő vagy, akkor is elengedhetetlen, hogy a konyhában ott sorakozzanak a jó minőségű alapkések. Nem kell sok, most figyelj! (x)

Ha kezdő szakácsként vagy új lakástulajdonosként szerelnéd fel a konyhádat a megfelelő késekkel, jó helyen jársz. Megmutatjuk, melyek azok az alapkések, amelyeket mindenképpen szerezz be magadnak:

1.) Nagy, közepes vagy kis méretű SZAKÁCSKÉS

Szakácskés

Körülbelül 16-20 cm-es pengéjű, jól kiegyensúlyozott, tömör, megfelelően súlyos, masszív szakácskés. A legtöbb konyhai vágási feladatot elvégezhetjük a séfkéssel: aprítás, szeletelés, darabolás, és az ügyesek még filézni is tudnak vele. Készüljön tartós rozsdamentes acélból, nyele legyen ergonomikus.

2.) HÁMOZÓKÉS (kiskés)

Hámozókés

Kicsi, rövid, éles pengéjű kés, általában aszimmetrikus hegye van, és zöldségek és gyümölcsök aprításához, szeleteléséhez ideális, de különböző precíziós munkálatokhoz, zöldségek faragásához, csumázáshoz is hasznos. A rövid penge miatt pontosan irányítható. Készüljön tartós rozsdamentes acélból, nyele legyen ergonomikus

3.) KENYÉRVÁGÓ KÉS

Kenyérvágó kés

Az ideális kenyérvágó kés jellegzetes fogazott pengével rendelkezik, amely szuper választás a ropogós kérgű kenyerek vágásához. A késpenge vastag rozsdamentes acélból készüljön, nyele pedig legyen ergonomikus a kényelmes használat végett.

4.) SZELETELŐKÉS

Szeletelőkés

A tökéletes szeletelőkés egyenes, hosszú pengével és finom vágóéllel rendelkezik, nagyon éles, sokkal vékonyabb, mint a séfkés, így gyorsan, roncsolás nélkül lehet vele vágni és szeletelni. Különösen sültekhez, húsokhoz ajánlott.

+1.) KENŐKÉS

Kenőkés

A sima, étkészletekben található kések is megteszik, de krémek, vajak, lágy sajtok és szendvicskencék kenéséhez külön kenőkést is vásárolhatunk, igazán praktikus és kézreálló megoldás.

4 általános tipp a késekhez:

  • Karbantartás: tovább marad éles a penge, ha mindig megfelelő felületű, pl. fából vagy műanyagból készült vágódeszkán vágunk vele. Soha ne használjuk a kést kemény konyhai felületeken, mert az kicsorbítja az élét!
  • Tárolás: véletlenül sem a fiókba bedobva, mert életlenné válhatnak más tárgyakkal érintkezve, hanem késtartó mágnesen vagy blokkfában tároljuk.
  • Tisztítás: a minőségi kések a mosogatógépben is tisztíthatók, de ettől függetlenül inkább a kézi mosogatás javasolt. Használat után a késeket azonnal el kell öblíteni, majd mosogatás után meg kell őket szárítani. A késeket nem szabad áztatni! Az ételmaradékot se engedjük rászáradni a késre, mert a maradékból távozó savak rozsdásodást, illetve a kés hosszú távú károsodását okozhatják.
  • Élezés: a használat gyakoriságától függően elegendő akkor megélezni őket, amikor a konyhai munka során mi magunk is érezzük, hogy csökken az élességük. Az élezést fenőacéllal vagy késélezővel végezzük!

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.