Ezt az 5 dolgot csináld idén másképp a konyhában

Megtanulok kenyeret sütni. Előre tervezek. Rendbevágom a konyhát. Újakat főzök. Meghívom a barátaimat - 5 ígéret 2015-re, melyet tényleg megéri betartani.

1. Konyhai szanálás

Új év kezdődött - takaríts ki. Nincs több halogatás, eltelt egy év, végighúztuk a karácsonyi sütés-főzést a konyhában, valószínűleg a hűtő ajtajának legalsó szegletén is találunk majonézes krumplit. Sikálj, súrolj, hadd ragyogjon. És ami még fontosabb: szanálj, szortírozz. Csak azt hagyd kéznél, amit tényleg használsz. A vendégeknek szánt ét- és pohárkészletet, a 43 bögre felét és a kicsorbult 30 éves vajkenő késeket suvaszd el, (vagy, félve írom le: dobd ki). Válj meg a tetőhagyott műanyag dobozoktól – mert ugye így semmi értelmük, és kukázd ki a rég lejárt fűszereket, a spájzban rohadó felhalmozott krumplit, avas lisztet és zacskós babot is. Olyan jó érzés lesz.

2. Őrülj meg egy új tájegység konyhájáért - viszlát, komfortzóna!

Én tudom, hogy a rántott hús-rakott krumpli-grenadírmars tengelynél biztonságosabb kevés van, de ne legyél csőlátású - nyiss az új felé. Határozd el, hogy idén mondjuk a francia konyha lesz terítéken. Vagy esetleg a thai ételekre repülsz rá. Jöhetnek persze a japánok is, az olaszokkal meg pláne nem nyúlsz félre. Szerezz be egy kezdőknek való szakácskönyvet a kiválasztott új kedvencről, ismerkedj a sajátosságokkal, az alapanyagokkal, az ottani fűszerekkel - szerezd be, ami szükséges. (Nem, ez nem feltétlen drágább, mint az eddigi magyaros koszt lefőzése.) Plusz adalék: megismersz egy új kultúrát, annak szokásait, ételeit, esetleg nyelvét (főleg, ha utánaolvasol). Rá fogsz érezni a változatosságra és a totálisan új ízekre.

3. Idén elsajátítasz egy rég vágyott konyhai technikát - megígéred?

Lejárt az idő, 2015 van - idén tessék megtanulni végre egy olyan dolgot, ami régóta terv. Egy cél elég. Például süss igazi kenyeret. Vagy olasz pizzát. Vagy legyen a cél a tökéletes kelt tészta, réteslap, esetleg bagel. Talán a halpucolás. Vagy a csirkebontás. Kezdőknek a hagymavágás is megteszi. Gondoljunk csak Julia Childra a Julie és Juliaban, mennyi hagymát aprított fel, míg profi lett – minden séf így kezdi. Gyakorol, gyakorol, gyakorol.

4. Előretervezel, előrefőzöl

Ezt tuti utáljátok már most, pedig annyira fontos - lenne, én se bírom sose betartani, de most nagyon bólogatok. Ha főzünk, gondoljuk át, hogy kinek-mennyi időre főzünk. Hétköznap kevés az idő, így sóhajts egy nagyot, tegyél be zenét, nyiss egy bort, és állj neki hétvégén, nagyobb mennyiségben, előre dolgozva. Gyerek van? Fogd be őt is, vagy addig ültesd apa ölébe. Ha egyedül élsz, porciózd a lefőzött kaját egyadagos edényekbe, és be a mélyhűtőbe. Ha lehet, többfélét főzz, hogy ne 5 napig edd majd a lecsót. Ha nincs módod rá, hogy a melóban meleget egyél, és spórolni is szeretnél, használd fel a maradékokat: sült húsból, rántott/sült csirkéből szelhetsz egy dögös szendvicsbevalót, vagy mehet a cézár salátába, a hétvégi grillezett sajt meg a vegáknak. Ne dobj ki ételt, ha teheted!

5. Vezess be saját hagyományt! - Spagettieste, Gagyimozidélután

Itt a Facebook és társai, szervezd össze a rég nem látott haverokat, és családoddal, pasiddal, vagy ha egyedül élsz, akkor csak te magad vezesd be, hogy mondjuk minden 2. pénteken te/ti főztök nekik, ők pedig hozzák a bort, a salátát, a sütit, a kólát. Legyen valami tematika: Spagettipéntek vagy Gagyi Horrorfilmszombat. Bármi. A lényeg, hogy együtt legyetek, ne ilyenkor gyere elő a fenyőmagszóratos libamájszufléval, legyen egyszerű és közkedvelt, amit főzöl. Imádni fogod, meg ők is.

(via seriouseats)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sütés nélküli sütemények húsvétra

Remélhetőleg jól fognak jönni ezek a sütés nélküli sütemények húsvétra: nagy szolgálatot tehetnek, ha a sütő bekapcsolása nélkül úsznánk meg az idei ünnepet. Mert így is lehetséges.