Ezekkel a trükkökkel előzheted meg, hogy átverjenek a boltokban

Talán senkinek nem meglepő, de a nagyobb szupermarketek és áruházak rendszeresen próbálnak minket rávenni, hogy költsünk el náluk több pénzt. Így lehetünk mi a furfangosabbak!

Nem lehet hibáztatni egy boltot azért, mert mindent megtesz, hogy több pénzt költsünk el. Gondosan felpakolt polcok, kihagyhatatlannak tűnő ajánlatok, óriás kiszerelések, na és persze a kassza mellett megtelepedett nyalánkságok mind azt a célt szolgálják, hogy vásároljunk még. Hogyan legyünk tudatos vásárlók? Ha mindenben nem is tudunk segíteni, néhány jó tippünk azért akad.

Sok kicsi sokra megy...és nem a jó értelemben!

Kétféle ember van: aki minden második nap berohan a legközelebbi boltba venni ezt-azt, és aki csak hetente, kéthetente vásárol be, de akkor nagyon. Melyik éri meg jobban? Egy amerikai tanulmány szerint arányaiban sokkal többet költenek azok az emberek, akik naponta vásárolnak,mint azok, akik heti rendszerességgel mennek boltba.

via GIPHY

Az oka ennek az lehet, hogy az alkalmankénti bevásárlásokkor a legtöbben listát írnak, így inkább a szükséges dolgokat vásárolják meg, nem esnek az úgynevezett impulzusvásárlás csapdájába, és nem vesznek le a polcról mindent, ami éppen megtetszik. Hasonló a helyzet akkor is, ha éhesen megyünk boltba, hiszen ilyenkor megint csak beleeshetünk abba a hibába, hogy azt is megvesszük, amire amúgy nem is lenne szükségünk.

Konklúzió: bevásárlás előtt együnk, és írjunk listát is!

Nézz le!

A szupermarketek általában szemmagasságba rakják azokat a termékeket, amelyek a drágább árkategóriába tartoznak, a vásárlók ugyanis nem mindig nézik meg a lejjebb lévő polcok portékáját. Nézz le, sok esetben ugyanis hasonló minőségű, mégis olcsóbb termékkel találkozhatunk a "földszinten"!

Keress egy kosarat!

via GIPHY

Éppen csak beugranál valamiért a szupermarketbe, de csak bevásárlókocsi van a bejáratnál? Mi azt ajánljuk, inkább keress valamelyik pénztárnál egy kosarat, ha ugyanis csak pár dolog kell, az is elég lesz, bevásárlókocsival viszont könnyebben bele eshetsz abba a hibába, hogy mindenféle szükségtelen terméket összegyűjtesz.

Szemellenzőt fel!

Te is észrevetted már, hogy az olyan alapvető termékek, mint a pékáru, a hús vagy a tejtermékek mindig a bolt hátuljában találhatóak meg? Hol máshol lennének, hiszen így végig kell menned a sorokon, ellenállni pedig nem könnyű a hosszú úton. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne ess kísértésbe, míg eljutsz a kenyérig? Célirányosan, magabiztosan utat törni előre, más lehetőség sajnos nem igazán van.

AKCIÓ!

Az akciós termékeket a boltok általában színes, figyelemfelhívó címkékkel vagy táblákkal hirdetik, a legtöbbször már rögtön a bejáratnál vagy a sorok elején, a vásárló pedig rögtön beteszi az olcsónak tűnő terméket a kosarába anélkül, hogy megnézné, mennyibe kerül a többi hasonló termék. Jó eséllyel az akciós áru nem a legolcsóbb, és egy kicsit jobban szétnézve találunk hasonló, de valamivel olcsóbb árut is.

Ne hidd, hogy a nagy kiszerelés sokkal olcsóbb!

via GIPHY

Általános elképzelés, hogy a nagyobb kiszerelés olcsóbb, mint a kisebb. Ez sok esetben igaz is, azonban érdemes megnézni, mekkora a kiszerelés, és mennyi az egységár. Az egységárnak minden árcédulán szerepelnie kell, ennek segítségével könnyebben össze tudunk hasonlítani két azonos típusú terméket. Szakértők szerint az ilyen típusú összehasonlításra fokozottan érdemes figyelni a fagyasztott termékeknél, a gabonaféléknél valamint a müzliknél, kukoricapelyheknél.
Menj később vásárolni!
Ezt a tippet főleg azért ajánljuk a figyelmedbe, mert egyes friss, helyben készült termékek (pékáruk, sült húsok, salátapultban található zöldségek) az esti órákban sokkal olcsóbban kaphatóak, hiszen a bolt sem szeretné, ha nyakukon maradna egy csomó, csap pár napig fogyasztható termék.
Vigyél magaddal zacskót! Igen, a pékárukhoz és a zöldségekhez is!
Egyre több helyen kerül pénzbe az egyszer használatos műanyagzacskó, így ha nem akarsz darabonként tíz-húsz forintokat kidobni feleslegesen az ablakon jobb, ha saját zacskót viszel. Egyre több helyen kaphatóak könnyen tisztítható vászon- és textilzsákok, mi ezeket ajánljuk a leginkább, így tényleg védheted a környezeted is!
"TOP", Prémium, Szabadtartású...
Ha élelmiszerekről van szó, szeretünk minőségi termékeket választani. Rengeteg olyan termék van, amelyet azért áraznak be drágábban, mert a csomagoláson ott szerepel a prémium szó, illetve annak szinonimái.
Egy saját példát hoznék fel:
az egyik szupermarketben szabatartásúként hirdetett, vákuumos fóliába csomagolt egész csirkét vásároltam. A fólia félig átlátszó volt, a csirke mellrészén jól lehetett látni, milyen szép sárga a húson a bőr, pont olyan, mint amilyet régen a nagyszüleimnél láttam, ha csirkéből készült az ebéd. Otthon, a hús kicsomagolásakor azonban nagy csalódás ért: a "szabadtartású" hús csak egy ponton volt sárga, pont a fólia átlátszó részén, mindenütt máshol éppen olyan falfehér volt a bőr, mint a pultban is kapható, nem szabad tartásból származó csirkének.
A szabadtartású tyúkok nem feltétlenül vannak szabadban, sokszor csak nagyobb ketrecbe rakják őket, a prémium húsok sok esetben egyáltalán nincsenek máshogy kezelve, mint a kevésbé drága, nem TOP-ként hirdetett termékek. Mérlegelj, hasonlítsd össze a drágábbat az olcsóbbal, hiszen nem minden arany, ami fénylik, igenis előfordul, hogy az olcsóbb áru szebbnek bizonyul.
Ez is érdekelhet:

via Pénzcentrum, eatthis

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!