A tojás az egyik legkedveltebb alapanyagunk a konyhában. Használható egy puha piskóta sütésénél, egy reggeli omletthez vagy a nokedli készítésénél. A KSH adatai szerint tavaly a fejenkénti tojásfogyasztás 238 darab volt. Sok fogy tehát belőle, még akkor is, ha néha emelik az árát.
Ketreces, mélyalmos vagy szabadtartású?
A magyarországi boltokban a mélyalmos tojás a legelterjedtebb. Ennek oka, hogy vásárlók és az áruházláncok részéről is nagyobb rá az igény, mint a ketreces tojásra. Sőt, a magyar áruházláncok 2025-ig azt szeretnék elérni, ha a ketreces tyúkoktól származó tojás teljesen eltűnne a boltokból. Ennek a tervnek a Tojásszövetség nem örül, és tárgyalásokra törekszik az áruházláncokkal. Szerintük az EU-konform ketreces tartástechnológia a legkörnyezetkímélőbb, ennek a módnak a legkisebb az ökológiai lábnyoma, például a káros gáz (ammónia, szén-dioxid, metán) kibocsátás is ennél a tartásnál a legalacsonyabb. Hogy világosabb kép alakulhasson ki bennünk, nézzük meg, mit is jelentenek a különböző tartási módok:
A belföldi tojásigény 52 százalékát a nagyüzemi termelés (ketreces, mélyalmos), 26 százalékát a háztáji adja, 21-22 százalék az import. A boltban vásárolt tojás jelölését érdemes figyelni, mert sok minden kiderül belőle:
Megpróbáltunk utánajárni annak, hogy olvasóink honnan és milyen szempontok alapján szerzik be a tojást. Érdekes válaszokat kaptunk tőlük arról is, hogy melyik típust miért választják:
A Tojásszövetség álláspontja szerint, bár egyre népszerűbb a régi szép időket idéző szabadtartású tyúktartás, de nem szabad arról elfeledkezni, hogy a Föld lakossága az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt, ezért képtelenség akkora területet biztosítani, hogy az elegendő legyen a tojásfogyasztók és az ipar megfelelő kiszolgálására.
A vásárlók a boltokban szinte kizárólag csak barna héjú tojásokból vásárolnak pedig a fehér héjúakkal sincs semmilyen probléma. Tegyük hozzá, hogy az áruházláncok is törekednek arra, hogy csak barna héjú tojás legyen a polcokon. Pedig a két típus között semmilyen különbség sincs tartalom, íz vagy állag tekintetében. A történet csak annyi, hogy a fehér héjú tojást fehér tollú tyúk, a barna héjút pedig barna tollú tyúk tojja.
Az általunk megkérdezett vásárlók is tisztában voltak ezzel. Egyikük sem mondta azt, hogy nem vásárolná meg azt a tojást, amelyiknek fehér a héja.
Azt gondolhatnánk, hogy a vásárlók az alapján vásárolnak tojást, hogy az mennyibe kerül. Az esetek többségében valószínűleg még így is van, de az általunk megkérdezett vásárlók inkább a tojás méretét helyezik előtérbe a vásárlásnál. „Általában L-es tojást vásárolok, mert az M-es méretű tojás szerintem kicsi. Azt akkor sem veszem meg, ha olcsóbb” - mondja nekünk Anikó, aki szerint a főzéshez egyértelműen az L-es tojás a megfelelő.
„Nálam változó, hogy milyen méretet veszek, attól függ, milyen ételt készítek, mennyire van szükségem éppen a tojásra. A házi tojás általában pont megfelelő méretű” – jegyzi meg Gabi. Hasonló állásponton van Edit is, aki szerint a házi tojás nem csak nagyobb, de a héja is keményebb, mint a bolti változatoknak.
Receptajánló:
Nikolettnél és Gabinál egy másik szempont is szerepet játszik, ha tojást vásárolnak: az, hogy mennyire él boldogan egy tyúk.
- magyarázza Nikolett. Gabi is úgy véli, hogy az a tojás a legjobb, amelyiket boldog tyúk tojta, olyanokat pedig általában csak vidéki házaknál találni, ahol tényleg szabadon kapirgálhatnak az állatok, és egész máshogy etetik őket, mint mondjuk a nagyobb gazdaságokban.
A Tojásszövetség álláspontja szerint ugyanakkor általános tévhit, hogy a különböző tartási módok befolyásolják a tojás összetételét és annak táplálkozási értékét. Októberben kiadott közleményükben megjegyzik, hogy a tojás minőségére a takarmányok minősége és a megfelelő összetétele hat. Ha takarmány sok kukoricát vagy zöld alapanyagot (pl. füvet) tartalmaz, a tojássárgája mélyebb, sötétebb sárga lesz, a szójaliszttől például pirosassá válik, a lenmag viszont barnássá változtatja.
Ha vásárlók és a szakmai szervezet álláspontjait nézzük, nehéz megmondani, hogy melyik tojás a jó választás. Egyre többen vásárolnak lelkiismereti okokból szabadtartású tojást, vagy éppen ezen okok miatt hagynak fel a fogyasztásával. Mások azt nézik, hogy milyen a tojás minősége, ami legfőképp azon múlik, hogy mivel etetik a tyúkokat. A felelős választás a fogyasztók kezében van!
Szavazz!
Hozzászólások
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!