Ezek voltak a kedvenc konyhai gépeink a Kádár-korszakban

Anyáink büszkeségei az NDK-s robotgép, a turmixgép és a kávédaráló a modern konyha elengedhetetlen kellékei voltak a rendszerváltás előtt. Melyik masina volt a kedvencetek?

30-40 éve a modernizáció és a gépesítés friss fuvallatként érkezett meg a vasfüggöny mögé, amit meglibbentve mindenki belekóstolhatott a kapitalista életérzésbe.

NDK-s robotgép

A korabeli háziasszonyok nélkülözhetetlen konyhai segítője volt ez a csodamasina. A narancssárga egyetlen árnyalatában pompázó NDK-s robotgép tökéletesen passzolt a korabeli konyhai eszközökhöz: remekül harmonizált a szintén narancssárga kenyeres kosárral, az ízléses műanyag poharakkal, a strapabíró linóleummal és a csodás műanyag gyümölcsökkel is. Ez a kivételes szerkezet habot vert, dagasztott, de ha kellett a cukrot keverte el tojással a piskótatésztához, sőt, az elszántabb háziasszonyok még turmixot is készíthettek vele.

Kedvenc kávédaráló

Gyerekkorunkban nemcsak a közértekben darálhattuk a kávét, hanem otthon is hódolhattunk szenvedélyünknek. Az igazi kávé fanatikusok - márpedig a Kádár-korszakban jóformán mindenki az volt - otthonra is beszereztek egy kávédarálót, de a kis masina többet kínált a kávészemek őrlésénél. A Kedvenc kávédarálóval nemcsak kávét, hanem diót, mákot és akár cukrot is őrölhettünk - végtelen lehetőség volt ez a rendszerváltás előtti időkben a mozsár után, amiben munkás foglalatosság volt bármit is őrölni. A kis szerkezet hangosan, de szorgosan őrölt, és hosszú évekig szolgálta a tervgazdálkodás dolgos népét.

Modern turmixgép

A tumixok néhány évtizede fénykorukat élték, amit a nagy turmixgép láznak köszönhettünk. Banános, málnás, epres, narancsos, almás turmix – szinte nem volt olyan alapanyag, amiből ne készíthettünk volna turmixot.

Barackos smoothie

A smoothie gyümölcsből vagy zöldségből pépesítés és némi higítás után létrejött, krémes ital. (Higítani lehet vízzel, joghurttal.) Finom, egészséges nyári hűsítő lehet, vagy ...

Az örök fiatalság itala

Ez itt egy erőt és fiatalságot adó reggeli ital receptje. A gyümölcs reggelenként felfrissíti a lelket, felvértezi a szervezetet.   A paradicsomban lévő likopin védi és feszessé ...

A ’70-es években, amikor a legtöbb fürdőben már a Hajdú centrifuga járta rituális táncát, a nappaliban pedig a képcsöves tévé fénye villózott, a konyhát is illett felturbózni. Így érkezett meg a turmixgép, ami olyan irtózatos hangerővel működött, hogy az egész lakótelep értesülhetett arról, hogy konyhánk modernizáción esett át.

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: Fortepan/Bauer Sándor

Legújabb receptek

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Fogas Orly-módra

Klasszikus vendéglők közkedvelt halfogása az Orly, ami tulajdonképpen egy könnyed sörtésztában kisütött filé. A leginkább elterjedt verzió fogassal készül, de más omlós, fehér ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...