Ezek voltak a kedvenc konyhai gépeink a Kádár-korszakban

Anyáink büszkeségei az NDK-s robotgép, a turmixgép és a kávédaráló a modern konyha elengedhetetlen kellékei voltak a rendszerváltás előtt. Melyik masina volt a kedvencetek?

30-40 éve a modernizáció és a gépesítés friss fuvallatként érkezett meg a vasfüggöny mögé, amit meglibbentve mindenki belekóstolhatott a kapitalista életérzésbe.

NDK-s robotgép

A korabeli háziasszonyok nélkülözhetetlen konyhai segítője volt ez a csodamasina. A narancssárga egyetlen árnyalatában pompázó NDK-s robotgép tökéletesen passzolt a korabeli konyhai eszközökhöz: remekül harmonizált a szintén narancssárga kenyeres kosárral, az ízléses műanyag poharakkal, a strapabíró linóleummal és a csodás műanyag gyümölcsökkel is. Ez a kivételes szerkezet habot vert, dagasztott, de ha kellett a cukrot keverte el tojással a piskótatésztához, sőt, az elszántabb háziasszonyok még turmixot is készíthettek vele.

Kedvenc kávédaráló

Gyerekkorunkban nemcsak a közértekben darálhattuk a kávét, hanem otthon is hódolhattunk szenvedélyünknek. Az igazi kávé fanatikusok - márpedig a Kádár-korszakban jóformán mindenki az volt - otthonra is beszereztek egy kávédarálót, de a kis masina többet kínált a kávészemek őrlésénél. A Kedvenc kávédarálóval nemcsak kávét, hanem diót, mákot és akár cukrot is őrölhettünk - végtelen lehetőség volt ez a rendszerváltás előtti időkben a mozsár után, amiben munkás foglalatosság volt bármit is őrölni. A kis szerkezet hangosan, de szorgosan őrölt, és hosszú évekig szolgálta a tervgazdálkodás dolgos népét.

Modern turmixgép

A tumixok néhány évtizede fénykorukat élték, amit a nagy turmixgép láznak köszönhettünk. Banános, málnás, epres, narancsos, almás turmix – szinte nem volt olyan alapanyag, amiből ne készíthettünk volna turmixot.

A ’70-es években, amikor a legtöbb fürdőben már a Hajdú centrifuga járta rituális táncát, a nappaliban pedig a képcsöves tévé fénye villózott, a konyhát is illett felturbózni. Így érkezett meg a turmixgép, ami olyan irtózatos hangerővel működött, hogy az egész lakótelep értesülhetett arról, hogy konyhánk modernizáción esett át.

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: Fortepan/Bauer Sándor

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...