Az élvonalban járunk az Európai Unió elhízottsági listáján

Sajnos éppenhogy csak lecsúsztunk a dobogóról. Hazánkat csak 3 ország előzi meg az EU-ban a túlsúlyosak listáján.

Az Európai Unió lakosságának fele túlsúlyos volt 2019-ben az Eurostat adatsora alapján. Az arányokat a testtömegindex (BMI) alapján számolták ki, ami az emberek magasságának és súlyának arányát mutatja. A 18,5-től 24,99-ig terjedő érték számít normálisnak, ez alatt alultápláltságról, felette túlsúlyról, illetve elhízásról beszélünk.

Az adatok alapján Máltán és Horvátországban található a legtöbb túlsúlyos ember, ezután következik Csehország, majd Magyarország. Tehát a negyedik helyen állunk a legelhízottabb országok listáján az Európai Unión belül. Az uniós átlag 51,3 százalék, ami a magyar eredménynél 7 százalékponttal kevesebb. A túlsúlyosak aránya Olaszországban a legalacsonyabb, de további hét olyan tagállam van, ahol az arány 50 százalék alatt van.

A férfiaknál a legnagyobb a túlsúlyosok aránya

Hazánkban a lakosság kevesebb mint 3%-a számít alultápláltnak, ami szinte azonos az uniós aránnyal. Illetve a magyaroknak kicsivel több, mint a harmada tartozik a normális kategóriába BMI-je alapján. A lakosság további harmada már elhízottnak számít, közel negyede pedig erősen elhízottnak.

A korcsoportos felosztás tartogat meglepetéseket

A 18 és 24 közötti korosztálynál 5,8 százalék az alultápláltak köre, ez sajnos több mint kétszerese az átlagnak.

Ebben a korosztályban a legnagyobb azoknak az aránya, akiknek normális értéken belül van a testtömegindexe. 25 év felett már átlagos mértékűre csökken az alultápláltak aránya, de majdnem 13 százalékponttal növekszik a túlsúlyosaké, míg a normális testsúlyúaké mintegy 9 százalékponttal csökken.

Az élvonalban járunk az Európai Unió elhízottsági listáján

A trend szinte az összes többi korcsoportban folytatódik, majd 75 éves, illetve annál idősebbeknél növekszik a 18,5-nél magasabb, de 25-nél alacsonyabb BMI-sek száma. Sajnos az adatok alapján csak 34 évnél fiatalabbak esetében igaz az, hogy a túlsúlyosak aránya kevesebb, mint 50 százalék, a 65 és 74 év közöttieknél viszont a normális BMI-vel rendelkezők aránya még a 25 százalékot sem éri el, ami sokkoló.


Még több az elhízásról:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek