Így készül mindenki kedvenc fánkja, a csodálatos APÁCAFINGOCSKA

Apácafingocska nevű fánkunknak sokan csodájára jártak már, a farsangi időszakban pedig arra biztatunk titeket, készítsétek el ezt a remek kis desszertet.

Az apácafingocska egy igazán egyszerű égetett tésztás fánkféle, neve pedig korántsem a Nosalty szerkesztőinek és szakácsainak találmánya. Az angoloknál már egy 1856-os szakácskönyvben is szerepelt 'nun's puffs' néven, de a franciáknál (pets-de-nonne), a németeknél (Nonnenfürzle) és a katalánoknál (pet de monja) néven ismerik – mind hasonló jelentéssel bír. Ezt a könnyed fánkot sokan krémmel töltik meg, mások pedig magában tálalják. Mi most egy narancsos ízesítésű, "natúrabb" apácafingocskát mutatunk, amelyhez egy krémes mártogatós is dukál!

Hozzávalók a fánkhoz: 2 dl tej, 35 ml narancsvirágvíz (Nem baj, ha nincs belőle a sarki közértben, nélküle is nagyon finom lesz!) , 5 evőkanál cukor, 120 g vaj, 1 narancsból nyert narancshéj, 150 g finomliszt, 4 db tojás, 5 dl napraforgó olaj

A krémhez készíts elő 2.5 dl habtejszínt, 3 evőkanálnyi narancslekvárt és 1 evőkanál porcukrot

Elkészítés: Egy kisebb lábosba öntjük a tejet és a narancsvirágvizet. Hozzáadjuk a cukrot, a felkockázott vajat, valamint a lereszelt narancshéjat.

Az egészet összemelegítjük, majd mielőtt felforrna, levesszük alatta a lángot. Hozzáadjuk a lisztet, és alaposan elkeverjük - akkor jó, ha a tészta egy nagy gombóccá összeállt, ami tapadásmentesen elválik az edény falától.

Lehúzzuk az edényt a tűzhelyről, pár percet hűlni hagyjuk, majd kézi habverő segítségével egyesével hozzákeverjük a tojásokat.

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, a tésztát pedig két kiskanál segítségével beleszaggatjuk. Diónál kisebb fánkokat szaggassunk, és süssük őket mindenütt aranybarnára. A kész fánkocskákat konyhai törlővel bélelt tálba rakjuk, és leitatjuk róluk a feles olajat.

A habtejszínt felverjük, hozzákanalazzuk a narancslekvárt, és óvatosan elkeverjük.
Az apácafingocskákat megszórjuk porcukorral, és a narancsos tejszínhabbal tálaljuk.

Ugye milyen egyszerű? Ha már korábban is készítettél égetett tésztát, egészen biztosan nem lesz nehéz dolgod, ha viszont még nem vagy gyakorlott benne, azt ajánljuk, hogy kisebb lángon, óvatos, körkörös mozdulatokkal keverd a tésztát addig, míg enyhén meg nem pirul.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További receptek, amiket érdemes elkészítened:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...