Erre a 7 dologra figyelj, ha kilátogatsz a piacra

Piacra járni jó, de van néhány íratlan szabály, amit nem árt észben tartani, ha ott vagyunk. Mutatjuk őket!

Imádunk piacozni. Rengeteg jó piac van Magyarországon, ahol minőségi alapanyaganyagokat lehet vásárolni a főzéshez. Ráadásul piacra járni nem csak hasznos, hanem jó időtöltés is. Van azonban pár dolog, amire célszerű odafigyelni, ha már ott vagyunk...

1. Ne fogj meg minden zöldséget és gyümölcsöt!

Ez egy alapszabály, bár szeretünk rajta átlépni. Néhány zöldségnek és gyümölcsnek kifejezetten nem jó, ha agyontapogatják, például a paradicsomnak. Ha a termelőnek nem sikerül eladni ezeket estére, másnap már aligha ki tudja rakni a pultra.

2. Ne rohanj!

A jobb piacok szépsége, hogy sok kereskedő kínálja az áruját. Érdemes úgy tervezni a napunkat, hogy több időt tudjunk kint tölteni. Hasonlítsuk össze a termékeket, az árakat. Add át magad a piacozás élményének!

3. Vásárolj több helyről!

Az előzőekhez kapcsolódva, ezt aligha kell magyarázni. A legjobb, ha nem egy termelőnél veszel meg minden zöldséget és gyümölcsöt, hanem több helyről válogatod össze, amit szeretnél.

4. Kérdezz, mielőtt kóstolsz!

Soha ne együnk bele a kirakott földimogyoróba, bogyós gyümölcsbe, eperbe. Előbb kérdezzük meg a termelőt, hogy adna-e az árujából kóstolót. Ha meg vagyunk elégedve a kínálattal, akkor a gesztust vásárlással jutalmazhatjuk.

5.Alkudj, ha lehet!

Magyarországon még mindig nem olyan nagy divat az alkudozás. Ha több dolgot veszünk, akkor viszont érdemes alkudni. Próba szerencse! Természetesen ne essünk át a ló másik oldalára, mert a termelőnek is meg kell élnie valamiből.

6. Adhatunk többet

A piacon járva általában nem le-, hanem felfelé kerekítünk és ez így van jól. Még akkor is, ha alkudtunk az árból.

7. Tiszteljük a termelőt!

A piacosokkal nem árt jóban lenni. Egyrészt néha beeshet egy-egy bónusz gyümölcs vagy zöldség, másrészt, ha valamire nagy szükségünk van, és mondjuk éppen nem található a pulton, lehet pár napon belül beszerzi nekünk a termelő.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek