Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 megfontolandó tanács vásárlásnál, hogy ebben a hónapban több pénz maradjon a pénztárcádban

Némi tervezéssel, és pár trükk betartásával elkerülheted, hogy a hónap végén az üres pénztárcádban kelljen kotornod egy kis apró után. Feltéve, hogy az marad benne.

Mindannyian jártunk már úgy, hogy hónap végén azon kell agyalnunk, mit főzzünk, mit vonjunk meg magunktól, mert már semmi nem maradt a hónap elején kapott fizetésből. A legtöbb pénzt általában számlákra költjük, de tapasztalataim szerint az ételre elköltött pénz is elég sokat nyom a latban. Egy kis tervezéssel, és néhány magunknak felállított szabály betartásával azonban elkerülhetjük, hogy a számlánk mínuszba forduljon a hónap végén.

1. Készíts bevásárlólistát!

Mielőtt vásárolni mész, érdemes bevásárlólistát írni. Nem kell egyszerre összeírnod mindent, tartsd magadnál a papírt, ha valami eszedbe jutna még a bevásárlás előtt, azt írd fel. Ha telefonba írtad vezetted magadnak a listát, akkor még egyszerűbb a dolgod. A legfontosabb viszont az, hogy ne térj el a listától a vásárlás során!

2. Tervezd meg, mennyit és mit főzöl!

Nem mindegy, hány emberre főzöl. Ne főzz négyszemélyes vacsorát, ha csak ketten éltek egy háztartásban, és nem eszitek ugyanazt másnap! Az sem hátrány, ha egész hétre meg tudod tervezni az étkezéseidet, és így csak azt vásárolod meg, ami tényleg kell.

3. Figyeld az akciókat!

Ezzel talán nem mondunk újat. Az akciós termékek vásárlásával sokat spórolhatsz. Figyeld a szórólapokat online! Egyes boltokban kuponos akciókat is ki lehet fogni. Ezeket érdemes kihasználni.

4. Ne vásárolj éhesen!

Nem vicc! Ha éhesen indulsz vásárolni, sokkal több mindent megkívánsz majd, és már rakod is be a kosaradba. Bolt előtt harapj valamit!

5. Nézd meg a lejárati dátumot!

Ez két dolog miatt fontos. Az egyik, hogyha hosszabb távra tervezel, akkor fontos, hogy egy élelmiszernek, – például a tejterméknek – mikor jár le a szavatossági ideje. A másik eset, mikor másnapra tervezel valamit főzni, és spórolni szeretnél. Ilyenkor érdemes megkeresni az árcsökkentett termékeket, amik egy vagy két napon belül lejárnak.

6. Kerüld az előre csomagolt salátákat!

Tény, hogy előre csomagolt salátákat venni sokkal kényelmesebb, mint otthon bajlódni velük. Költséghatékonyság szempontjából azonban nem igazán érik meg az árukat. Helyettük vegyél inkább vegyél egy fejes salátát.

7. Válaszd a saját márkásat!

Ebben az esetben nem árt tapasztalt vásárlónak lenni. Vannak boltok, amelyek saját márkás termékei jó minőségűek és árúak, és vannak, amelyekben nem érdemes megvenni őket. 

8. Egyél kevesebb húst és több zöldséget!

A hús fontos a szervezet számára, de nem minden nap. Ha túl sok húst eszel, csökkentsd a heti adagot, a többi napon pedig egyél zöldséget (De az sem árt, ha minden nap eszel belőlük)! Talán ezen sem lepődsz meg, de egy kiló csirkemell jóval drágább, mint mondjuk egy kiló cukkini a szezonban. Érdemes tehát felcserélni az adagokat, és beiktatni a szezonális zöldségeket az étrendbe.

9. Fedezd fel a diszkontokat!

A nagyobb bevásárlásokat az áruházakban, élelmiszerboltokban intézzük, de érdemes a kisebb diszkontokat is felfedezni, ahol tartós élelmiszerek, például konzervek és tészták is fellelhetők. Ezek mellett pedig a mosószereket, és kozmetikumokat is olcsóbban megvásárolhatjuk.

10. Vásárolj ritkábban!

A hetente vagy kéthetente esedékes bevásárlást érdemes úgy intézni, hogy a többi napon ne kelljen már vásárolnunk, csak ha nagyon muszáj. A kenyérért persze bemehetünk a pékségbe, vagy boltba.

Hasznosak voltak számodra ezek a tanácsok? Esetleg neked van hasonló trükköd arra, hogyan spórolj meg néhány ezer forintot egy hónapban a vásárlásoknál? Írd meg nekünk kommentben!

...ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!