Az Ezeregyéjszaka ízei

Egy fűszerkeverék, amely már illatában rögvest megidézi a fülledt és egzotikus tájakat, és varázsszőnyegen repít az arab világba.

A világ gasztronómiai élvonala az utóbbi időben kiemelt hangsúlyt fektet az arab, azon belül is az észak-afrikai konyhára. Marokkó, Tunézia, Líbia, Egyiptom – mind egytől egyig izgalmas ételeket és számtalan felfedezésre váró kulináris élményt rejt magában. Bár az említett nemzetek konyhája igen eltérő és változatos, egy valami biztosan összekapcsolja őket: a páratlan fűszerezés. Merészen bánnak a káprázatos színekben gyönyörködő ízesítőkkel, olyan kombinációkat alkotva, amelyeket kóstolás után örökre megjegyez az ember, és később kellemes nosztalgia képében idéz fel.

Ras el hanout

Számomra ezt az érzést testesíti meg a Ras el hanout fűszerkeverék, amely már illatában rögvest megidézi a fülledt és egzotikus tájakat, és varázsszőnyegen repít az arab világba. Neve lefordítva „a bolt főnökét” jelenti, amely utal arra, hogy a fűszerárus legkiválóbb alapanyagaiból keveri ki. Több, mint harmincféle összetevőt tartalmaz, de találunk olyat is, amely több százat! Ami biztosan nem hiányozhat belőle, az a kardamom, fahéj, szegfűszeg, koriander, szerecsendió, kurkuma és az őrölt paprika. Érdemes inkább az egész fűszerekből álló változatot választani, és először lepirítani, majd csak azután megőrölni, ugyanis így nyerhetjük ki a legtöbb aromát az értékes kincsből. Ezt az igen markáns fűszerkeveréket sokféle ételhez használhatjuk, legyen az akár egy tagine-ban készülő egytálétel, húsok páca vagy a köretnek szánt kuszkusz koronája.

Fűszeres bárányragu gránátalmával és mogyoróval recept

Hozzászólások (2)

Kaddu-Laḍḍu

Óóóóó...<3 Jut eszembe, asure-receptet senki sem töltött még fel? Az asure egy török levesfajta, édes és benne az alapvet? levesbetét olyasmi, mint a gersli.

Gabys

hm...biztos hogy "erezegy"éjszaka?:)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?