Az Ezeregyéjszaka ízei

Egy fűszerkeverék, amely már illatában rögvest megidézi a fülledt és egzotikus tájakat, és varázsszőnyegen repít az arab világba.

A világ gasztronómiai élvonala az utóbbi időben kiemelt hangsúlyt fektet az arab, azon belül is az észak-afrikai konyhára. Marokkó, Tunézia, Líbia, Egyiptom – mind egytől egyig izgalmas ételeket és számtalan felfedezésre váró kulináris élményt rejt magában. Bár az említett nemzetek konyhája igen eltérő és változatos, egy valami biztosan összekapcsolja őket: a páratlan fűszerezés. Merészen bánnak a káprázatos színekben gyönyörködő ízesítőkkel, olyan kombinációkat alkotva, amelyeket kóstolás után örökre megjegyez az ember, és később kellemes nosztalgia képében idéz fel.

Ras el hanout

Számomra ezt az érzést testesíti meg a Ras el hanout fűszerkeverék, amely már illatában rögvest megidézi a fülledt és egzotikus tájakat, és varázsszőnyegen repít az arab világba. Neve lefordítva „a bolt főnökét” jelenti, amely utal arra, hogy a fűszerárus legkiválóbb alapanyagaiból keveri ki. Több, mint harmincféle összetevőt tartalmaz, de találunk olyat is, amely több százat! Ami biztosan nem hiányozhat belőle, az a kardamom, fahéj, szegfűszeg, koriander, szerecsendió, kurkuma és az őrölt paprika. Érdemes inkább az egész fűszerekből álló változatot választani, és először lepirítani, majd csak azután megőrölni, ugyanis így nyerhetjük ki a legtöbb aromát az értékes kincsből. Ezt az igen markáns fűszerkeveréket sokféle ételhez használhatjuk, legyen az akár egy tagine-ban készülő egytálétel, húsok páca vagy a köretnek szánt kuszkusz koronája.

Fűszeres bárányragu gránátalmával és mogyoróval recept
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.