Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ennyi időt szabad a kisgyerekeknek képernyő előtt tölteniük - a WHO szakértői szerint

Az Egészségügyi Világszervezet hivatalos ajánlást adott ki arról, hogy mennyit szabadna a gyerekeknek képernyő előtt tölteniük.

Korunk egyik legnagyobb problémája az elhízás, amely mögött az elkényelmesedett életmódunk áll. Nem figyelünk oda a megfelelő táplálkozásra, és mozgásszegény életmódot élünk. Ez utóbbit segítik a ma már mindenki számára elérhető kommunikációs eszközök – egyre több időt töltünk a telefonunk, a tabletünk, a számítógépünk és a tévénk fogságában. Ma már bárhol, bármikor megnézhetünk akárhány filmet, sorozatot, a gyerekek, kamaszok kedvenc időtöltése a különböző videók órákig való nézése – és ez a tendencia egyre jellemzőbb, és egyre korábbi életkorban válik megfigyelhetővé. A szülők korábban a TV elé ültették le a gyerekeket, ha egy kis nyugtot szerettek volna, ma már a kezükbe adják a telefont, a tabletet, akár kisded korban is.

Mindannyian tudjuk, hogy ezek az eszközök nem tesznek jók a kisgyerekek idegrendszeri és kognitív fejlődésének, és a kütyük előtt töltött idő alatt biztosan nem szaladgálnak, nem másznak fára, nem fociznak a barátokkal, vagy akár a családdal. Ez nagyon káros hatással van a mozgásszervi – és így egyébként az idegrendszeri – fejlődésükre, és az is nagy mértékben valószínűsíthető, hogy a mozgáshoz nem szokott gyermek felnőtt korára sem fogja ebben örömét lelni. Az elhízottak világszerte növekvő száma mellett még aggasztóbb, hogy a túlsúlyos, elhízott gyerekek aránya is rohamosan nő, ami azt is jelenti, hogy mindezek a gyerekek nagy valószínűséggel túlsúlyos, elhízott, azaz beteg felnőttek lesznek.

A WHO legfrissebb ajánlása szerint 2-4 éves kor között legfeljebb napi egy órát, de inkább kevesebbet engedélyezzenek a szülők a gyerekeknek a tévé vagy más képernyő előtt, ideértve a telefonos, tabletes és számítógépes játékokat is.

A WHO új ajánlásai arra irányulnak, hogy a szülők ne ültessék passzívan a képernyők elé a kicsiket, ne adjanak a kezükbe tabletet vagy mobiltelefont szórakoztatásul. A szervezet ezzel a gyermekkori mozgásszegénység ellen küzd, mivel a kevés mozgás, testedzés globálisan vezető kockázati tényezője az idő előtti halálozásnak és az elhízás okozta betegségeknek.

Az ajánlások között szerepel az is, hogy a kisbabák egyáltalán ne töltsenek időt képernyő előtt, sokat mozogjanak, az egy és két év közötti kisgyerekek számára napi legalább három órás fizikai aktivitást, legfeljebb egy órai képernyőidőt és 10-13 óra alvást ajánl a WHO. Ebben a korcsoportban szintén nem ajánlott egyszerre egy óránál több időre korlátozni a gyerekek mozgását, például a kocsiülésbe bekötve.

Juana Willumsen, az ajánlások egyik kidolgozója azt tanácsolta a szülőknek, hogy a passzívan a képernyő előtt töltött időt változtassák inkább értékes együttlétté: például olvassanak a gyerekeknek, mert az fejleszti a nyelvi készségeiket. A szakértő szerint az olyan tévés gyermekprogramok, amelyek arra biztatják a kicsiket, hogy mozogjanak közben, nézhetők, de ezeket is jobb, ha a szülő vagy gondviselő együtt nézi velük, és segít a feladatokban vagy abban, hogy be tudjanak kapcsolódni a tevékenységbe.

Ezeket olvastad már?

via MTI

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!