10 ok, ami miatt túl sokat eszel

A túlsúly egyik oka, hogy túl sokat eszünk. Nézzük, min múlhat ez, és milyen stratégiával kerülhetjük el?

A húsvéti hétvégén belföldi turistáskodtunk, egy házias étteremben költöttük el az ebédünket. Hárman voltunk felnőttek és két gyerek. Öt főre rendeltünk két adag levest (egy normál levest és egy lábosos, nagyobb húslevest) és három főételt, ebből egy gyerek adag volt, kettő normál adag, amiből az egyiken osztoztunk a 10 éves fiammal. Így öten nem bírtuk megenni az ételeket és desszert szóba sem jöhetett.

Gyakorlati tapasztalataim azt mutatják, hogy a túlsúly kialakulása mögött álló egyik legnagyobb probléma még a mai napig is az, hogy túl sokat eszünk. Nálunk ez hagyományosan a túl nagy adag ételekben jelentkezik, a családi vendéglátás alapja is, hogy sokféle étel kerüljön az asztalra, három fogás legyen legalább és mindenből jó sok és lehetőleg vendégként se okozzunk csalódást, hanem együnk jó sokat. A vendéglői ételek "minőségének" egyik mérője a mai napig az adagnagyság - az a jó vendéglő, ahol egységnyi pénzért minél nagyobb adag ételt kapunk.

Az adagnagyság mellett azonban van még pár tényező, ami túlevéshez vezethet.

1. Kihagyjuk a reggelit

A napi 4-5-szöri étkezés jelentőségét a sikeres testsúlycsökkentésben már több cikkünkben is bemutattuk. A napi energiaszükséglet egyenletes elosztása, a megfelelő energia- és tápanyagtartalmú reggeli kulcsfontosságú fogyókúra idején. Fussátok át emlékeztetőül a sikeres fogyás 10 pontját bemutató, illetve a napi rendszeres étkezési ritmus jelentőségét ismertető cikkeinket!

Olvasd el!

A reggeliből ne csináljunk viccet!

2. Kihagyjuk a tízórait és az uzsonnát

Ehhez ugyanazt tudom gyakorlatilag hozzáfűzni, mint a reggeli kihagyásához. A kisétkezések jelentősége normál étrendben is nagy, de fogyókúra idején kiemelkedő, hiszen az egyenletes tápanyageloszlás mellett segítenek a farkaséhség kialakulásának megelőzésében.

3. Összekeverjük a szomjúságot az éhségérzettel

Nem először találkozom ezzel az érvvel, és bármilyen furán is hangzik, azért lehet benne valami, bár személy szerint én még ilyet magamon nem tapasztaltam. Ha biztosak vagyunk abban, hogy aznap megfelelő mennyiségű és tápanyagtartalmú ételt ettünk (azaz délelőtt 11-kor nem csak egy tejeskávén és pár db csokis keksz van bennünk), akkor éhségérzet esetén próbáljuk ki, hogy iszunk egy pohár vizet.

4. Képernyő előtt eszünk

Ez lehet a munkahelyi monitor vagy az otthoni TV képernyője, a lényeg, hogy nem az étkezésre figyelünk. Dolgozunk vagy kedvenc műsorainkat nézzük a TV-ben, közben beviszünk magunkkal egy adag sós mogyorót, pár szem kekszet, pár kocka csokit, egy tál pattogatott kukoricát, ha szerencsénk van, megkérjük a párunkat, hogy még egy szendvicset dobjon nekünk össze. Mindezt persze nem vacsoraként, hanem előtte vagy utána.

Olvasd el!

Kajálás ész nélkül

Természetesen annak is megvan a helye az életünkben, amikor a párunkkal vagy a barátainkkal együtt nézzük meg kedvenc filmjeinket, de a hétköznapokban ne váljunk e szokások rabjává. Az étkezés legyen étkezés, asztalnál ülve, tányéron tálalva - a monitor, a TV képernyő nem fog elszaladni sehová, amíg mi nyugodtan elfogyasztjuk vacsoránkat.

5. Fogalmunk nincs számunkra megfelelő adagnagyságról

Az egyik leggyakoribb mondat, amit a konzultációim során a túlsúlyos pácienseimtől hallok: „Pedig nem is eszem sokat!". Persze nem hibáztathatom őket, hiszen az, hogy kinek mekkora az adekvát étel mennyiség (persze annak is függvényében, hogy mi a cél), nem nyilvánvaló. Többek között ezért is érdemes néha étrendi naplót vezetni, online kalória- és tápanyagszámító alkalmazásokon étrendünket rögzíteni, hogy lássuk, mennyivel eszünk többet egy-egy étkezésünkre és hol mennyit is kellene húzni. Ebben persze legnagyobb segítségünkre a dietetikus lehet, aki egy étrendi naplóelemzéssel, egy állapotfelméréssel személyre szabottan tud tanácsot adni.

Olvasd el!

Ezért írj étrendi naplót!

6. Annyit eszünk csak, mint mások

Ugyanannyit eszünk, mint karcsú barátnőnk, és otthon is igazságosan elosztjuk az ételt magunk és a pasink között. Csak kár, hogy barátnőnk hozzánk képest kétszer annyit edz, párunk pedig a férfi nem egyik legmázlistább tulajdonságaként magasabb alapanyagcserével rendelkezik, mint mi.

7. Túl nagy a tányér

Én speciel nagy tányérról szeretek enni, de cserébe nem szomorodom el, ha az nincs púposan telerakva. Ez persze pszichológia - van, akit nagyon zavar, ha sok az üres „rész" a tányéron, ezért inkább jól megtölti. Mindenesetre ha fogyni szeretnénk, ne ezt tegyük, hanem inkább válasszunk egy kisebb tányért!

8. Már úgyis mindegy

Gondoljuk - vagy ki is mondjuk - egy szelet különleges torta után, amivel a barátnőnk kínált meg. És kérünk még egy szeletet.

Pedig nem mindegy. Először is, ha fogyni szeretnénk, de a barátnőnk megkínál a legújabb recept szerinti isteni tortájából, akkor fogadjuk el, kérjünk egy kisebb vagy fél szeletet, fogyasszuk el jóízűen és élvezzük. Ennyi. Ha ez az eseménysorozat nem történik meg túl gyakran (pl. naponta, hetente), akkor semmi szükségünk arra, hogy mély lelkiismeret-furdalást érezzünk miatta, és ennek kompenzálásaként még többet együnk.

9. Edzés után mindent lehet

Az abszolút klassz, ha a rendszeres fizikai mozgás része az életünknek, ez azonban nem jelenti azt, hogy edzés után bármiből, bármennyit ehetünk. A szervezetünk egyensúlya érdekében az edzés utáni étkezéseknek is megvan a maga szabályrendszere, ami függ pl. az edzés típusától, hosszától, intenzitásától is. Ha a célunk pedig a testsúlycsökkentés, akkor végképp nincs értelme háromszor vacsorázni edzés után, hiszen pont az egyik lényegi elemet, az energiafelhasználás növelésének hasznát nem tudjuk így kiélvezni.

Olvasd el!

Edzés és evés – egymás után?

10. Az érzelmek

Édesség, kedvenc süti, kedvenc étterem, egy szép nagy hamburger. Mert megérdemlem. Mert szomorú vagyok vagy boldog, mert jól sikerült valami vagy pont rosszul, mert felhívott a barátom vagy mert nem hívott, mert összevesztem a barátnőmmel vagy mert kibékültem vele.

Ismerősen hangzik?

Ne dőljünk be magunknak. Tereljünk, foglaljuk el magunkat, és együnk, amikor étkezési idő van.

(via popsugar)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.