Emésztést segíti, természetes görcsoldó – Termessz otthon ánizst

Az ánizs az egyik legrégebben használt fűszer- és gyógynövény. Többek között emésztést segítő, görcsoldó és hurutoldó hatása miatt is érdemes otthon termeszteni!

Az ánizs meleg- és napfénykedvelő növény, amely laza, jó vízáteresztő talajban fejlődik a legjobban. Fagyérzékenysége miatt csak a fagyok elmúltával, április vége – május eleje között érdemes vetni, közvetlenül a szabadföldbe. A magok 2-3 hét alatt kelnek ki, rendszeres gyomlálást és mérsékelt öntözést igényelnek.

Ánizsmagok

Az ánizs virágzása június végére – júliusra tehető, termése, az apró szürkésbarna kaszattermés augusztusra érik be. Akkor célszerű betakarítani, amikor a termések alsó része már érett, de még nem hullanak. A levágott növényeket csokorba kötve, fejjel lefelé árnyékos, szellős helyen szárítsuk ki, majd a magokat kicsépelve tároljuk.

Ánizs a konyhában

A frissen őrölt vagy egész ánizsmag kiváló fűszer halételekhez, süteményekhez, teákhoz.

Teája számos jótékony hatással rendelkezik:

  • megkönnyíti az emésztést, csökkenti a puffadást
  • megfázás idején enyhíti a köhögést
  • csecsemőknél is alkalmazható puffadás ellen, de kizárólag orvosi javaslattal
  • illóolaja fertőtlenítő hatású, és gyakran használják szájvizek, köptetők készítésénél is.

Ezekbe is került ánizs:

Az ánizs egynyári növény, de a magok könnyen összegyűjthetők, így következő évben újra vethetők. A kártevők ritkán támadják, viszont a túlöntözést nem bírja, mert a pangó vízben könnyen kirothad. A magok csírázóképessége 2–3 évig megmarad, ha hűvös, száraz helyen tároljuk őket.


Forrásunk volt.

Fűszeres ötletek itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek