Az ánizs meleg- és napfénykedvelő növény, amely laza, jó vízáteresztő talajban fejlődik a legjobban. Fagyérzékenysége miatt csak a fagyok elmúltával, április vége – május eleje között érdemes vetni, közvetlenül a szabadföldbe. A magok 2-3 hét alatt kelnek ki, rendszeres gyomlálást és mérsékelt öntözést igényelnek.
Az ánizs virágzása június végére – júliusra tehető, termése, az apró szürkésbarna kaszattermés augusztusra érik be. Akkor célszerű betakarítani, amikor a termések alsó része már érett, de még nem hullanak. A levágott növényeket csokorba kötve, fejjel lefelé árnyékos, szellős helyen szárítsuk ki, majd a magokat kicsépelve tároljuk.
Ánizs a konyhában
A frissen őrölt vagy egész ánizsmag kiváló fűszer halételekhez, süteményekhez, teákhoz.
Teája számos jótékony hatással rendelkezik:
- megkönnyíti az emésztést, csökkenti a puffadást
- megfázás idején enyhíti a köhögést
- csecsemőknél is alkalmazható puffadás ellen, de kizárólag orvosi javaslattal
- illóolaja fertőtlenítő hatású, és gyakran használják szájvizek, köptetők készítésénél is.
Ezekbe is került ánizs:
Az ánizs egynyári növény, de a magok könnyen összegyűjthetők, így következő évben újra vethetők. A kártevők ritkán támadják, viszont a túlöntözést nem bírja, mert a pangó vízben könnyen kirothad. A magok csírázóképessége 2–3 évig megmarad, ha hűvös, száraz helyen tároljuk őket.
Fűszeres ötletek itt: