Az élelmiszer-forradalom napja: csatlakozz!

Fedezd fel újra a főzés örömét! Május 19-én főzz otthon a családnak vagy a barátoknak egészséges alapanyagokból és csatlakozz a Food Revolution Day-hez!

Mi is az a Food Revolution Day?

Az élelmiszer-forradalom napja. A mozgalmat a Jamie Oliver-alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet: a világtörténelemben először fordul elő, hogy túltápláltság következtében legalább annyi ember hal meg a Földön, mint alultápláltság miatt. A mozgalom lényege, hogy az emberek újra felfedezzék a főzés örömét és a mindennapokban a lehető legnagyobb arányban feldolgozatlan, lokális és egészséges ételt fogyasszanak. Az eseményt május 19-én világszerte 28 országban és 237 városban rendezik meg.

Bárki csatlakozhat, éttermek, iskolák, orvosok, sportközpontok, cégek, baráti társaságok – mindenki, aki úgy érzi, rajtuk is múlik, hogy a következő generáció tagjai újra megtanulják azt, amit az emberek két generációval ezelőtt még tudtak.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

  • Próbáljunk meg minél több friss alapanyagból dolgozni, és lehetőleg szezonális zöldséget-gyümölcsöt felhasználni. Tavasszal, nyáron könnyű dolgunk van, a piacokon hetente változik a kínálat – használjuk ki, hogy nem kell előkészített, mélyfagyasztott, sokszorosan csomagolt termékeket vennünk.
  • Járjunk gyakran henteshez, pékhez – a szaküzletekben nemcsak friss árut kaphatunk, hanem nagy valószínűséggel, helyit is.
  • Nem lehet mindig nyár – a vitamin pedig télen is kell. Főzzünk be lekvárt, tegyünk el savanyúságot, fagyasszuk le a szezonális gyümölcsöket! Így biztosak lehetünk abban, hogy mi van benne, és nem eszünk felesleges tartósítókat.
  • Hétvégén főzzünk együtt a családdal, barátokkal! A főzés nemcsak kötelesség, hanem kreatív öröm is. Tanítsuk meg erre a gyerekeket is minél előbb – aki tudatosan táplálkozik, örömmel főz, figyel az alapanyagokra, az sokkal kisebb eséllyel lesz áldozata a helytelen étkezés következtében fellépő betegségeknek.

A NoSalty is kint lesz május 19-én a MOM Művelődési Központban a Ritakonyhája szervezésében, ahol egy ingyenes családi nap keretében lesz élményfőzés, kóstolgatás, dietetikus tanácsadás és gyermekjátékok.Dacota szakácsunk 12.50-kor főz!

Food Revolution a Facebookon >>

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?