Az élelmiszer-forradalom napja: csatlakozz!

Fedezd fel újra a főzés örömét! Május 19-én főzz otthon a családnak vagy a barátoknak egészséges alapanyagokból és csatlakozz a Food Revolution Day-hez!

Mi is az a Food Revolution Day?

Az élelmiszer-forradalom napja. A mozgalmat a Jamie Oliver-alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet: a világtörténelemben először fordul elő, hogy túltápláltság következtében legalább annyi ember hal meg a Földön, mint alultápláltság miatt. A mozgalom lényege, hogy az emberek újra felfedezzék a főzés örömét és a mindennapokban a lehető legnagyobb arányban feldolgozatlan, lokális és egészséges ételt fogyasszanak. Az eseményt május 19-én világszerte 28 országban és 237 városban rendezik meg.

Bárki csatlakozhat, éttermek, iskolák, orvosok, sportközpontok, cégek, baráti társaságok – mindenki, aki úgy érzi, rajtuk is múlik, hogy a következő generáció tagjai újra megtanulják azt, amit az emberek két generációval ezelőtt még tudtak.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

  • Próbáljunk meg minél több friss alapanyagból dolgozni, és lehetőleg szezonális zöldséget-gyümölcsöt felhasználni. Tavasszal, nyáron könnyű dolgunk van, a piacokon hetente változik a kínálat – használjuk ki, hogy nem kell előkészített, mélyfagyasztott, sokszorosan csomagolt termékeket vennünk.
  • Járjunk gyakran henteshez, pékhez – a szaküzletekben nemcsak friss árut kaphatunk, hanem nagy valószínűséggel, helyit is.
  • Nem lehet mindig nyár – a vitamin pedig télen is kell. Főzzünk be lekvárt, tegyünk el savanyúságot, fagyasszuk le a szezonális gyümölcsöket! Így biztosak lehetünk abban, hogy mi van benne, és nem eszünk felesleges tartósítókat.
  • Hétvégén főzzünk együtt a családdal, barátokkal! A főzés nemcsak kötelesség, hanem kreatív öröm is. Tanítsuk meg erre a gyerekeket is minél előbb – aki tudatosan táplálkozik, örömmel főz, figyel az alapanyagokra, az sokkal kisebb eséllyel lesz áldozata a helytelen étkezés következtében fellépő betegségeknek.

A NoSalty is kint lesz május 19-én a MOM Művelődési Központban a Ritakonyhája szervezésében, ahol egy ingyenes családi nap keretében lesz élményfőzés, kóstolgatás, dietetikus tanácsadás és gyermekjátékok.Dacota szakácsunk 12.50-kor főz!

Food Revolution a Facebookon >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek