Drágul az étolaj, ennyit fizethetünk érte karácsonykor

Tovább növekedhet az étolaj ára a KSH adatai alapján, így fel kell készülnünk arra, hogy karácsonykor még többet kell fizetnünk egy literért.

Az étolaj literenkénti ára 2017 januárja és 2020 februárja között stabilan 480-490 forint körül mozgott, jegyezte fel a Központi Statisztikai Hivatal, tavaly márciusban drágult hirtelen 500 forint fölé. Onnantól aztán nem volt megállás, decemberben 571 forint volt az átlag, februárban elhagyta a 600 forintot, legutóbb, augusztusban pedig már 701 forintot rögzítettek a statisztikusok – írja a 24.hu.

Karácsonyig az egekbe kúszhat az étolaj ára

Az ok

A lap által megkérdezett szakértő szerint az okok között általánosságban a világban megjelenő nagy élelmiszerdrágulást kell említeni. Az egész a rosszabb gabonatermés miatti aggodalmakból indult, és úgy néz ki, hogy átterjed minden másra is, így az étolajra is.

Továbbá az is közrejátszik az áremelkedésben, hogy szállítási zavarok keletkeztek a járvány utáni újraindulásnál, ezekre a problémákra pedig már évtizedek óta nem volt példa, ráadásul az üzemanyag-drágulás miatt a szállítási költségek is az egekbe szöktek.

Meddig mehet még feljebb?

Raskó György agrárközgazdász szerint tovább fog növekedni az étolaj ára. Előrejelzései szerint maximum 3-5 százalékkal növekedhet a fogyasztói ár karácsonyig, tavaszra kizártnak tartja a további drágulást. Ezek alapján 720-735 forint körüli is lehet az év végére az étolaj litere.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

9 ázsiai leves, amit ha megkóstolsz, szerelmes leszel

Temérdek rizs- vagy üvegtészta esetleg udon- vagy göndör búzatészta, megannyi különleges fűszer, a magyar konyha számára szokatlan feltét és ízvilág. Az ázsiai levesek annyira finomak és addiktívak, hogy nem csoda, hogy jó ideje megőrül értük a világ!

Nosalty

További cikkek