Óriási változásra számíthatnak a vásárlók a boltokban

Az egyre elhúzódó orosz-ukrán háború, valamint a koronavírus-járvány miatt hamarosan új árucímkékkel és megváltozott alapanyaglistákkal találkozhatunk az élelmiszerboltokban.

Vásárlókként és fogyasztókként is fel kell készülnünk arra, hogy egyes élelmiszerek esetében új árucímkékkel és alapanyagokkal találkozunk majd a közeljövőben – derül ki a Napi.hu cikkéből. Bognár Lajos, országos főállatorvos kedden adott nyilatkozata szerint az élelmiszer-alapanyagok helyettesítése érdekében új, speciális szabályok lépnek életbe, az alapanyagok beszerzése ugyanis számos területen nehézkessé vált a járvány és az orosz-ukrán háború miatt, eddig leginkább a napraforgónál és a napraforgóolajnál figyelhető meg a probléma.

Az alapanyagok összetételének változásáról informálva lesznek a fogyasztók

„Az élelmiszer-alapanyagok helyettesítése terén speciális szabályok lépnek életbe, amelyek a gyártóknak segítenek abban, hogy a hiánycikké váló alapanyagokat pótolni tudják más összetevőkkel” – nyilatkozta az országos főállatorvos, aki egy egyszerű példa alapján mutatta be, mire számíthatnak a magyar fogyasztók.

Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a napraforgóolajat a gyártó például repceolajjal helyettesítse egy adott termék előállításánál. Az eredeti csomagolásban is lehet értékesíteni az árut, külön figyelmet kell azonban fordítani a fogyasztó tájékoztatására a változásról.

Az új határozat célja, hogy a lakosság ellátása továbbra is biztosítva legyen, a megszokott minőség pedig ugyanazon a színvonalon maradjon.

„Elsősorban a gyártó felelőssége a fogyasztót informálni; ha egy cégnek nincs lehetősége lecserélni a csomagolást, a szabályozás lehetővé teszi, hogy részlegesen átcímkézze azt. Egyedi megállapodás alapján a kereskedő is tájékoztathatja a vásárlót” – fűzte hozzá Bognár Lajos, aki egyben azt is jelezte, hogy a Nébih tematikus honlapján megtalálhatók lesznek az információk az alapanyagcserékről.

Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója a kedden tartott sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy a járvány miatt már korábban jelentősen emelkedett számos alapanyag ára, és az energiaköltségek is megugrottak; ezt a helyzetet tetézi az Ukrajnában kitört háború.

A napraforgó olajat a repceolaj válthatja fel

„Egyelőre még nem látható, hogy mikor lesz vége a háborúnak, és milyen gyorsan tud visszatérni a megszokott rend a termelésben, a váratlan helyzeteket azonban a szabályozásnak is köszönhetően a gyártók meg fogják tudni oldani” – nyilatkozta a FÉSZ ügyvezető igazgatója.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint az új határozat célja biztosítani, hogy legyen elegendő áru az élelmiszerboltokban, és hogy a gyártók könnyebben kezeljék a megváltozott piaci helyzetet.

A vásárlóknak fel kell készülniük arra, hogy bizonyos termékekben nem a megszokott összetevők lesznek, például a majonéz napraforgóolaj helyett repceolajjal készül – mondta.
Mindenkit arra biztatott, hogy figyeljék a termékek címkézését, a boltokban a kiírásokat és a gyártók honlapját is.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek