Hagyj fel a dohányzással - extra kilók nélkül!

… mert dohányosként, a legtöbb, amit tehetsz az egészségedért, hogy nem gyújtasz rá!

Újévi fogadalom gyanánt vagy más döntés okán sokan hagynak fel januárban adohányzással. Van, aki attól tart tőle, hogy a dohányzás abbahagyásával híznifog, mások már tapasztalták is.

Miért ilyen nehéz?

A dohányzással a szervezetünkbe kerülő nikotin 10%-kal emeli az anyagcserét. Ez azt jelenti, hogy a dohányzás abbahagyásával testünk anyagcseréje visszaáll a normál szintre, vagyis kevesebb kalóriát éget. A nikotinnak étvágycsökkentő hatása is van, ha nemdohányzókká válunk, nő az étvágyunk.
Újévi fogadalom gyanánt vagy más döntés okán sokan hagynak fel januárban a dohányzással. Van, aki attól tart, hogy a dohányzás abbahagyásával hízni fog, mások már tapasztalták is.
A dohányzás abbahagyásával nemcsak a nikotinfüggőségtől szenvedünk, hanema rágyújtáshoz fűződő szokásokat, rituálékat próbáljuk más módon kielégíteni - így a kihívás kétségtelenül nagy.
1. Mérjük fel a helyzetet!
Először is győződjünk meg róla, hogy tényleg le kell-e adni a felszedett kilókat -ha eddig soványak voltunk, lehet, hogy nem is jönnének rosszul. A testtömegünk,haskörfogatunk mérőszámainak értékelésére kérjük szakember segítségét,használjunk megbízható kalkulátorokat!

2. Tervezzük meg, milyen ételekkel győzzük le a rágyújtási vagy evésikényszert!

Minden dohányos megszokta, hogy a kezéből a szájába teszi a cigarettáját. Ez azaz idővel kényszeressé vált „kéz-száj mozdulat”, ami nagyon tud hiányozni adohányzás abbahagyásával. Ennek okán kezdenek el sokan napraforgómagotbontogatni és mindenféle édességet majszolni. A problémát az jelenti, hogy azemlített „cigaretta-pótlékok” rendszerint magas energiatartalmú élelmiszerek, aboltokban pedig jellemzően nagy, gazdaságos csomagolásokban vásárolhatjukmeg őket, ennél fogva sokat is eszünk belőlük. A zacskónyi szotyival, mogyoróval,táblányi csokikkal rengeteg kalóriát vehetünk magunkhoz, anélkül, hogylegálisan étkeznék. Egy zacskó (170 grammos) sós mogyoróval több mint 1000kalóriát fogyasztunk el, ami egy átlagos energiaszükségletű ember napikalóriaigényének felét fedezi.
A kényszeres mozdulatokat kielégíthetjük energiamentes cukorkával, rágóval,alacsony energiatartalmú ropogós zöldségekkel pl. sárgarépa, zeller, paszternák,retek, hagyma, kígyóuborka, paprika. Hogy ne legyen olyanunalmas, mártogathatjuk őket zöldségkrémbe, natúr joghurtos vagy csípősszószokba. Gyümölcsök közül a felszeletelt alma jöhet jól.

3. Gyakori fogmosás

Az energiamentes, alkoholmentes folyadékok (víz, édesítés nélküli vagyédesítőszerrel ízesített teák, gyümölcsteák) egyaránt segíthetnek a rágyújtási-evési kényszer legyőzésében.

Ez a módszer több ponton támogat minket célunk elérésében. Az étkezések utánifogmosással lezárjuk az étkezéseket. Ki nassolna vagy gyújtana rá, ha tiszták afogai és friss ízű a szája? A fogmosással egyúttal kielégítjük a „száj-kézmozdulat” kényszerét is.

4. Figyelemelterelés

Amikor érezzük, hogy ránk tör a dohányzás, vagy a nassolás utáni vágy (példáulevés után) tereljük el a figyelmünket. Ebéd után igyunk egy csésze teát, haidőnk engedi, sétáljunk. Vacsora után menjünk el zuhanyozni.

5. Gondoljuk végig rendszeresen az előnyöket!

Ha kell, minden nap gondoljuk végig a dohányzás abbahagyásával járó előnyöket:
  • nő az egészségben leélt életéveinkszáma,
  • jobban bírjuka fizikai aktivitást, sportot,
  • jelentős mennyiségű pénzt takarítunk meg,
  • abőrünk frissebb,fiatalabb, szebb lesz,
  • a fogainkfehérebbek,
  • nincs többé „cigiszagunk”.
Természetesen a dohányzásról való leszokást sem kell egyedül csinálnunk. Mindenképpen vonjuk be terveinkbe családunkat, barátainkat, hogy ők is segíthessék célunk elérését. Szükség esetén forduljunk a háziorvoshoz, aki a saját eszközeivel segíthet minket a cigarettáról való leszokásban.

Címlapról ajánljuk

További cikkek