Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Van egy jó tippünk, hogyan szokj le a cigiről: kutatók szerint ez a trükk segíthet

Érdemes visszahozni a nyolcvanas évek sajátos erdős tapétáit: egy friss kutatás szerint segíthetnek leszokni a káros szenvedélyekről.
Aki ismerős egy kicsit is a japán kultúrában, vagy otthon van az új wellness trendekben, az tudja, hogy egyre több szó esik az erdő gyógyító erejéről. Na nem kell semmi spirituálisra gondolni (bár a japán „shinrin-yoku”, vagyis angolul „forest bathing”, magyarul leginkább az erdőben való elmélyülés igazi lelki utazás is lehet), sokkal inkább arra, hogy újabb és újabb kutatások bizonyítják be, mennyire jót tesz a mentális egészségnek, ha a természet közelében élünk.
 
Egy friss kutatás például azt mutatta ki, hogy már csak
 

a természet látványa is segíthet az olyan káros szenvedélyek visszaszorításában, mint a dohányzás, az alkohol, vagy a káros ételek. 

Lehet, hogy érdemes lenne újra elgondolkodni a retró lakótelepi erdős tapétákon?

A Plymouth-i Egyetem kutatói szerint mindenképpen: a Health&Place tudományos folyóiratban megjelent tanulmányuk alapján már az is sokat segít a káros szokások csökkentésében, ha zöldövezetre nézünk, nem is kell benne lennünk. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a természetközeliség jó hatással van az ember mentális egészségére, de ez az első tanulmány, ami azt is figyelembe veszi, hogy már a természet látványa is pozitív hatással bír.
 
 
A kutatók a különböző szenvedélybetegségeket és rossz szokásokat vizsgálták: a dohányzást, a nassolást és egészségtelen ételek fogyasztását, valamint az egészségesnél nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztását. Számításba vették az aktivitást is, így maga a mozgás nem befolyásolhatta az eredményeket.
 

Kiderült, hogy egy növényzettel borított kert vagy egy park látványa 25 százalékkal csökkentheti az egészségtelen szokások utáni sóvárgás gyakoriságát és mértékét. 

A szakértők megjegyezték, hogy ezzel egy sor komoly egészségügyi probléma kiküszöbölésében segíthetnénk: az ilyen rossz szokások és függőségek ugyanis hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, és egyéb komoly problémák kialakulásához. A kutatók szerint a várostervezésekhez figyelembe kellene venni az ilyen kutatások eredményeit is.
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!