Ezeket az egyszer használatos műanyagokat tiltják be idén júliustól

A következő hónaptól jó pár egyszer használatos eszközzel nem találkozhatunk többé a boltok polcain illetve az éttermekben.

Az Európai Parlament 2019 májusában szavazta meg azt a javaslatot, amely 2021-től betiltja egyes műanyagtermékek forgalmazását. A telex.hu cikke szerint július 1-től tilos lesz forgalomba hozni bizonyos egyszer használatos műanyagtermékeket, áll a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben.

Ezeket az egyszer használatos műanyagokat tiltják be idén júliustól

A jogszabály fel is sorolja, mikre vonatkozik a tilalom:

  • Fültisztító pálcika
  • Evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika)
  • Tányér
  • Szívószál
  • Italkeverő pálcika
  • Léggömbökhöz való pálca
  • Polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen az olyan doboz, tetővel vagy anélkül, amely az elviteles, vagy helyben fogyasztandó készétel tárolására szolgál
  • Polisztirolból készült italtároló, italtartó pohár, beleértve a tetőt, kupakot, fedelet is

A rendelet kiterjed azoknak a könnyű műanyag zacskók forgalomba hozatalára is, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti – a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével. Az intézkedés szerint a könnyű műanyag hordtasakok falvastagsága 50 mikronnál kevesebb. A nagyon könnyű műanyag hordtasakok, úgy fest, hogy maradhatnak. Ezek olyan tasakok, amelynek falvastagsága 15 mikronnál kevesebb.

A fenti felsorolásba nem tartozó italtartó pohár forgalomba hozatala is tilos, beleértve annak tetejét és fedelét is, azonban ez a rendelkezés csak 2023. január 1-jén lép hatályba.


Még több infó a műanyagról:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.