Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért is fontos, hogy betiltsák a műanyag szatyrokat Magyarországon

Néhány éven belül teljesen eltűnhetnek a műanyag zacskók Magyarországról, ami több okból is jó hír.

Jelentős szigorítást terveznek 2019-től a műanyag zacskók és az egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-t. Magyarországon évente több mint 80 darab műanyag zacskót használnak el fejenként, amelyek jelentős része egy használat után azonnal hulladékká válik. A műanyaghulladékok jelentős része hasznosítás helyett lerakóba kerül, még rosszabb esetben a környezetet szennyezi. A műanyagok bekerülnek a táplálékláncba, végső soron az élelmiszerekbe és az ivóvízbe is.

A műanyag zacskók nem csak ránk jelentenek veszélyt, hanem az állatokra is. Egy friss tanulmány szerint egyetlen műanyagdarab egy tengeri teknős halálát okozhatja. Kutatók szerint 14  darabnál viszont 50 százalék a halálozási arány, 200 darabnál pedig szinte biztos, hogy elpusztul az állat.

A BBC szerint, éppen ezért tartanak sokan attól, hogy a rengeteg műanyagszemét akár a teknősök kihalását is okozhatja. A műanyagdarabok a kis teknősökre a legveszélyesebbek, mivel ők a part környékén hánykolódnak, akár a szemét. De valószínűleg sokan látták már azt a videót is, amikor egy teknősből egy műanyag szívószálat kellett eltávolítani.

Sajnos az nem elég, ha a világ néhány országában, vagy a tengerparttal rendelkező államokban tiltják be a műanyag szatyrokat, és szívószálakat, mivel a szeméttel, vagy a folyókba dobott hulladékkal is könnyen az óceánokba kerülhet a műanyag.

 Az ITM tervei szerint 2021. január 1-jétől teljesen betilthatják a műanyag zacskókat. A környezetre különösen nagy veszélyt jelentő, oxidatív úton aprózódó műanyag zacskók forgalmazását viszont a szaktárca várhatóan már 2019. július 1-jétől betiltja. Az ilyen zacskók gyártásánál olyan adalékanyagokat használnak, ami miatt a műanyag idővel kis részecskékre hullik szét, de biológiailag nem bomlik le. Az aprózódás az összegyűjtést is lehetetlenné teszi, viszont megnő a műanyag táplálékláncba történő bekerülésének kockázata.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!