Egyél idény szerint az egészségedért!

Egyre több mozgalom hirdeti az idény szerinti zöldség-, gyümölcsfogyasztás előnyeit. Nemcsak környezetünk védelmében fontos, hogy így tegyünk, egészségünket is védjük vele!

Szerencsére egyre többet hallhatunk arról, hogy miért érdemes idény szerint étkezni. A gazdasági és ökológiai tényezők mellett nézzük meg, hogy az egészségünk megőrzése szempontjából milyen előnyei vannak a szezonális zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak!

A fotót a Szatyorboltban készítettük, ahol minden szezonális termék megvásárolható. Kattints a képre, és pakold tele a szatyrod!

  1. A szezonális zöldségek és gyümölcsök tápértéke magasabb, több vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttatjuk általuk a szervezetünket. A tárolás, utaztatás során a nyersanyagok kisebb-nagyobb mértékben veszítenek természetes vitamintartalmukból. Még inkább igaz ez akkor, ha már feldolgozott formában jut hozzánk az élelmiszer (darabolva, szeletelve netán befőttként, konzervként).
  2. Az évszaknak megfelelő zöldségek, gyümölcsök ízesebbek. Ha gyerekeinkkel szeretnénk megkedveltetni a friss zöldségeket, gyümölcsöket, feltétlenül idény szerintit válasszunk a cél elérése érdekében!
  3. Az idény szerinti nyersanyagokhoz olcsóbban hozzájuthatunk, akedvezőbb áron beszerzett, ízletesebb terményekből nagyobb lelkesedéssel fogyaszthatunk. Ezen a téren van még hova fejlődnünk - az Egészségügyi Világszervezet napi 400 g zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja, ennek mi magyarok átlagosan a 67%-át teljesítjük.
  4. A szezonban lévő növényi eredetű alapanyagokkalváltozatosabbá tehetjük étlapunkat. A változatosság nemcsak gyönyörködtet, de egyben kötelező eleme is az egészséges táplálkozásnak. Minél többféle nyersanyagot használunk, annál többféle tápanyagot fogyasztunk, vagyis annál nagyobb eséllyel biztosítjuk a szervezetünk számára szükséges tápanyagbevitelt.
  5. A „Mit főzzek ma?” kérdésen sem kell sokat gondolkoznunk, hiszen mindig van valami újdonság, valami időszerű.
  6. Az évszaknak, hónapnak megfelelő táplálkozással automatikusan kevesebbet utaztatott élelmiszert vásárolunk. Környezetünket és ez által egészségünket is védjük, ha így teszünk.

Novemberi ajánlatom

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy novemberben már alig kapható szezonális termék a piacon. Igaz, hogy az ősz utolsó hónapjának kínálata szűkösebb a nyári vagy az ősz eleji időszakhoz képest, de nem kell aggódni, még ilyenkor is találunk friss hazai nyersanyagokat.

  • Zöldségek közül még tehetünk salátáinkba jégsalátát, paradicsompaprikát, jégcsapretket, káposztaféléket. Köreteink változatossága érdekében süssük meg a céklát, a sárgarépát, cukkinit! Sütőtökből, burgonyából, édesburgonyából, csicsókából, paszternákból, zellerből melengető krémleveseket készíthetünk, válogassunk a piacon a sokféle gombából, készítsünk paraj vagy sóskamártást.
  • Gyümölcsök közül rendelkezésünkre állnak a különböző almafajták, körték, szőlők. Birsalmából, -körtéből készíthetünk birsalmasajtot, kompótot, mártást vagy chutneyt. Itt az ideje, hogy kipróbáljuk a naspolyalekvárt, hogy megnézzük meg mit tud a gesztenye a pürén kívül, szedjük magunk a csipkebogyót, pirítsunk diót, mogyorót, mandulát.
  • A friss fűszernövények közül vághatunk még sós reggeli krémjeinkhez a metélőhagymából vagy a kaporból, levesekhez, sültekhez a kakukkfűből, zsályából (nagyon jól illik a sütőtökhöz!), salátáinkhoz a bazsalikomból.

Ne hitessük el magunkkal, hogy a november egyhangú, dobjuk fel a borongós napokat a színes, szezonális zöldségekkel!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!