Vannak ételek, amelyek otthon nehezen rekreálhatóak, míg mások csak nehéznek tűnnek: szerencsére a joghurtos padlizsán is ez utóbbi kategóriába tartozik. Amikor kikérjük a gyorsétteremben, a megrendelt gyros vagy falafel mellé, és elfogyasztjuk az első hűsítő, könnyed falatot belőle, úgy érezhetjük, hogy ezt a tökéletes állagot csak komoly és nehézkes konyhai munkával érhetjük el. Az igazság azonban ennél sokkal boldogítóbb: a joghurtos padlizsánhoz vezető út szerencsére kevesebb, mint egy óráig tart, amelynek nagy része passzív munka. A tökéletes íz és állag érdekében pedig bevethetünk egy-két technikai trükköt: vegyük ezeket is sorra, egytől egyig.
A tökéletes állagú sült padlizsán
A padlizsán talán az egyik legnehezebben megmunkálható alapanyag a zöldségek-gyümölcsök világában: pontosabban inkább kényesnek nevezhetnénk, ugyanis a nem megfelelő elkészítési módok hatására teljesen élvezhetetlenné válik.
Ahhoz, hogy a padlizsánkockák szépen megpiruljanak, belül azonban szaftosak maradjanak (ez tekinthető a tökéletes állagnak), mindemellett ne kelljen a pirításukkal több órát eltölteni, a legjobb, ha a sütőben készítjük el őket.
Azonban, ha egyszerűen, pőrén dobnánk őket a tepsire, könnyedén kiszáradnának a közvetlen hő hatására. Éppen ezért, először fólia alatt kell párolnunk a kockákat, kihasználva a padlizsán magasabb nedvességtartalmát. A zárt közegben ugyanis a víz először távozik a kockákból, megpuhítja azokat, előkészítve a terepet a pirulásnak és az ízek koncentrációjának.
Miután a párolódás befejeződött, elég annyit tennünk, hogy eltávolítjuk a fóliát: a gőzt szökni hagyjuk, kevésbé nedvessé téve a tepsin fekvő padlizsánokat. A hő és az olaj kölcsönhatásba lép és szépen-lassan, de alaposan tökéletesre pirítja a saláta alapját.
Így keverj ízgazdag joghurtalapot
Azt gondolhatnánk, hogy a saláta alapját egyszerűen joghurt adja: persze így is készíthetnénk, azonban a köret ezerszer ízesebb és komfortosabb lesz, ha néhány plusz alapanyagot keverünk a krémes tejtermékhez.
Mind a padlizsán, mind a joghurt jól viseli a fokhagyma jelenlétét, ezért ebből mindenképpen tegyünk a salátába. Annak érdekében azonban, hogy az ízek ne legyenek túlzottan erőteljesek és csípősek, süssük krémesre, szinte édesre a fokhagymát. Fóliába csomagolva, a padlizsánokkal együtt tegyük a sütőbe: így épp egyszerre készülnek majd el.
A sült fokhagyma ráadásul egységesebben is keveredik el a joghurttal, tehát sokkal ízesebb, minden falatjában kényeztető köretet tehetünk végül az asztalra.
Nézd meg videón is a joghurtos padlizsán elkészítését:
Pár extra tipp a legjobb ízért és állagért
Ahhoz, hogy a saláta felülmúlja a gyorséttermekben kapható verziót, tegyük meg az alábbi apró lépéseket is:
- A padlizsánt még langyosan keverjük az ízesített joghurthoz: a kissé meleg kockák így enyhén magukba szívják a joghurtot, ezzel egységesebbé téve az egész salátát.
- Bekeverés után, felszolgálás előtt pihentessük hűtőben a joghurtos padlizsánt, hogy az ízek szépen összeérjenek.
- Tálaláskor egészítsük ki a köretet friss mentalevelekkel, esetleg pirított mandulával vagy pisztáciával: a magok ropogós állaga kellemes kontrasztot képez.
Itt a joghurtos padlizsán teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, recept és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ízes recept és ügyes konyhai trükk vár: