Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egészséges tízórait a gyereknek!

Már csak egy hét, és kezdődik az iskola - újra szembe kell néznünk az egészséges tízórai kérdésével. Íme tippjeim, mi kerüljön az uzsonnás dobozba!

Pár évvel ezelőtt pedagógusként is dolgoztam. Ha gyermektáplálkozásról van szó, gyakran gondolok vissza ezekre az időkre, ami alatt egyértelművé vált számomra, hogy a rossz táplálkozási szokások nem csak a felnőtteket jellemzik. Iskoláskorú gyerekeknél az egyik leggyakoribb jelenség a reggeli és a kisétkezések (tízórai, uzsonna) elhagyása vagy helyettesítése csokival leöntött péksüteményekkel. A másik a délelőtt illetve kora délután alig evő, az iskolában és a különórákon sok időt töltő (kis)kamasz, aki hazaérve ugyanúgy feltépi a hűtőt, mint a munkából fáradtan hazaeső felnőttek.

Milyen a jó tízórai?

Ahogy az sem mindegy, hogy az autóba milyen üzemanyagot tankolunk vagy hogy mit teszünk a mosógépbe, úgy a tízórainak is tartalmaznia kell azokat az „üzemanyagokat”, amikkel jól tud működni a testünk.

Az általános iskolákban jellemzően van lehetőség a tízórai és az uzsonna befizetésére, de ha úgy döntünk, hogy magunk szeretnénk a gyermekünknek csomagolni vagy már középiskolás, és nincs rá lehetőség, akkor az alábbiak figyelembe vételével biztosíthatjuk gyermekünknek az egészséges betevőt:

  • Akármilyen elmaradottnak is hangzik, az egyik legjobb választás a szendvics! Készüljön teljes őrlésű lisztet tartalmazó kenyérből vagy más teljes őrlésű pékáruból, kenhetjük vajjal, margarinnal, sajtkrémmel, májassal, húsos vagy zöldséges szendvicskrémekkel. A szendvicsekbe kerülhet vékony szelet sovány sült hús vagy sovány felvágott, ezek jól hasznosuló vasforrások, ami ebben az életkorban különösen fontos, hiszen a megfelelő vasbevitel hozzájárul a szellemi fejlődéshez és teljesítőképességhez.
  • Lehet jó választás a gyerekek által kedvelt muffin, pogácsa, pizzás csiga, magos kiskifli is, ha saját magunk vagy egy „beépített" családtag, például a nagymama közreműködésével készítjük. A saját készítésű előnye, hogy kontrollálni tudjuk az ételbe kerülő anyagok (cukor, só, liszt, stb.) mennyiségét és minőségét. Ezek a kézbe fogható finomságok természetesen önmagukban nem állják meg a helyüket, egészítsük ki őket sajttal, gyümölccsel, joghurttal, kockára vágott zöldségekkel!
  • A gyermekek, kamaszok optimális testi fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő kalciumbevitel, így a tízórai tartalmazzon tejterméket: natúr joghurtot, kefirt, túrókrémet, sajtot (ezeket természetesen érdemes délelőtt elfogyasztani, hogy a nap során ne romoljanak meg).
  • Mindenképpen szerepeljen a tízóraiban friss gyümölcs, vagy legalább a szendvicsben legyen friss zöldség, salátalevél. Ezek segítenek a napi élelmirost-bevitel biztosításában, C-vitamin-tartalmuk révén pedig az immunrendszer erősítésében.
  • Ne csak ennivalót, innivalót is csomagoljatok, hiszen ahhoz, hogy az iskolában jól teljesítsünk, inni is kell! Tornaóra, sportolás után megnő a folyadékszükséglet, legyen a gyermeknél kulacs vagy palack, amit újra tud tölteni.
  • A „belső értékeken” túl a csomagolás is fontos! A megfelelő csomagolás segíthet abban, hogy rávegyük a gyermeket a tízóraizásra, a különbség mindössze annyi, hogy ami az egyiknek állatfigurás dobozka, az a másiknak trendi szendvicses doboz, vagy kulacs helyett „to go” bögre.

Egy alma nem elég!

Nehéz egyértelmű választ adni arra kérdésre, hogy mekkora legyen a tízórai, hiszen más energiaigénye van egy kisiskolás lánynak és egy sokat sportoló kamasz fiúnak. Ráadásul a kisiskolásnak még van esélye délben ebédelni, a túlterhelt kamasz jó esetben kora délután jut ebédhez – tehát neki jár a kétszeri tízórai. Viszont mindkettőjük közös jellemzője, hogy fejlődésben vannak, tehát hozzánk, felnőttekhez képest kiadósabb és tartalmasabb tízóraik valók nekik. Egy alma, egy pohár joghurt biztosan nem elég egyik korosztálynak sem, még ha egészséges megoldásnak is tűnnek.
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Artemisz
Artemisz Wed, 2014-08-27 19:10

Kedves Kiccsy!

Az utolsó kérdésedre fentebb megtalálod a választ. :)

Én is egy laikus háziasszony vagyok, de nem hagyom magam megvezetni a média által. Ugyanis mindent az üzleti érdekek uralnak. A hatalomnak nem célja, hogy egészséges, hosszú életű nyugdíjasai legyenek, ergo, rászoktatja a démoszt a drogokra, és hülyeségeket oktat a (leendő) dietetikusoknak...
A cukor, a liszt is drog, mert függőséget okoz. Az elhízásból, betegségekből óriási pénzeket szakít le a gyógyszeripar, kozmetikai cégek, plasztikai sebészet, stb. (Ezen az oldalon is állandóan jelen vannak a csoda fogyókúrák reklámjai...)
Az élelmiszergyártó cégek megvásárolhatnak bármilyen "szakvéleményt" arról, hogy az ő élelmiszerük mennyire nagyon egészséges, és az internet olvasóinak milliói hiszik el... Trükk és üzlet az egész világ...
Egy laikus háziasszonynak sem tilos logikusan gondolkodni: autodidakta módon is el lehet merülni az üzleti érdekektől mentes táplálkozástudományban. Az pedig nem a média...

Üdv.
A

Artemisz
Artemisz Fri, 2014-08-29 11:42

Lentebb megtalálod a választ.

De, nekem nagyon sok minden jó. És egyáltalán nem éhezem.

Borbola
Borbola Wed, 2014-08-27 17:23

Bennem is pont ez fogalmazódott meg. Nagyon kíváncsi lennék, hogy Artemisz ennek tükrében mit ad/adna uzsonnára a gyerekének?

Alternatív megoldást nem hallottunk. Ha meg tudnánk vonni tőlük a lisztből, cukorból, zsírból készült ételeket, akkor uzsira mit csomagoljuk, magokat?
Mégis melyek azok az ételek, ami csomagolhatóak és szükséges is a fejlődésükhöz? Egy olajos szardíniát sem szívesen pakolok be neki... persze halkrémet azt szoktam készíteni felvágott helyett.

Számomra is fontos, hogy mit adok a gyereknek, már csak azért is, mert az iskolai ebéd ehetetlen és semmiféle tápanyagot nem tartalmaz.
Ezért ha már választani lehet, akkor nagy részben én is inkább a rozs vagy teljes kiőrlésű kenyeret veszem, de persze kap zsemlét fehér lisztből vajjal és sovány felvágottat, de néha kap zsírosabbat is és sajtot is hozzá.

Szerintem a mértékletesség és a változatosság a lényeg és hogy figyeljünk oda az előrecsomagolt croissant helyett inkább a nagymama készítse el a pékárut, mert a nagymama legalább nem tesz bele tartósítószert.

klarinetos
klarinetos Wed, 2014-08-27 17:02

Kedves Artemisz!
Örülök, hogy vetted a fáradtságot és leírtad a véleményed. De most akkor szívesen olvasnám a te egészséges tízórai tippjeidet. Persze olyat, amit egy rövid szünetben el tudnak fogyasztani gyerekek.

Artemisz
Artemisz Wed, 2014-08-27 17:46

Kedves Klarinetos!

Nagyon jó a kérdés. Nekem is vannak gyerekeim, a kisebbik még iskolás, tehát érintett vagyok.
Zárható tetejű műanyag dobozban szinte bármilyen étel csomagolható iskolai uzsonnának (munkahelyi ebédnek), nem csak szendvics. Az óraközi szünetek hosszát törvény vagy rendelet szabályozza, tehát feltételezem, más iskolákban is 20 perces a délelőtti étkező szünet...

Mielőtt megkérdeznéd: az én gyerekeim is esznek szendvicset, süteményt, vagyis "szemétkaját".

Én viszont egyáltalán nem eszem kenyeret, pékárut. Nem kell, nincs mihez, nem is hiányzik.

A hozzászólásom célja az volt, hogy (főleg) egy dietetikus ne vezesse félre -akár szándékosan, akár tudatlanságból- az olvasókat (és saját magát) azzal, hogy a szendvics, süti, pizza, teljes kiőrlésű liszt "egészséges".
Magyarországon folklór-kaja a kenyér és -sajnos- alapélelmiszernek számít a liszt, a cukor, a tehéntej (ez utóbbi is megérne egy misét). Ez van. És valszeg holnap is szendvicset fognak enni az iskolások.
Csak ébredjünk már fel a vastag, ködös tudatlanságból és legalább a dietetikusok ne írjanak marhaságot. (Elképesztő logikátlanságokat...) Merjük kimondani, hogy a szendvics egészségtelen. Különben sosem lesz változás.

Igen, tudom, a valóban(!!!) egészséges életmódra való áttérés meló. De nem annyira nehéz, mint amennyire annak látszik. Még csak nem is pénzkérdés.

Üdv.
A

Ui. Az egészséges élelmiszerek bármikorra:
- minőségi fehérje (elsőrendű forrása: fehér húsok --> csirkemell, pulykamell, hal)
- minőségi szénhidrát (pl. rizs, burgonya - főtt vagy sütőben sült,)
- ásványi anyagok, vitaminok (pl. zöldségek, gyümölcsök)
- telítetlen zsír (ha a fogyasztott élelmiszerekben nincs elegendő, és miután a szervezet nem tudja önmaga előállítani, lehet pótolni pl. omega3 kapszulával)

Szálka Brigitta dietetikus
Szálka Brigitta dietetikus Thu, 2014-09-04 15:02

Kedves Artemisz!

A kémia és a táplálkozástudomány nem „minőségi” és „nem minőségi szénhidrát” alapon tesz különbséget szénhidrátok között, hanem szerkezetük és vércukor-emelő hatásuk alapján. A teljes őrlésű kenyerekben, péksüteményekben lévő összetett szénhidrátokat lassabban bontják le az emésztőenzimek, ezért nem eredményeznek hirtelen vércukor emelkedést és inzulinkiáramlást. A teljes őrlésű kenyerekből készült szendvicsekkel és a szendvicsekben lévő vagy melléjük csomagolt zöldségekkel, egyenletes vércukorszintet biztosíthatunk gyermekeinek, mindez szükséges a megfelelő koncentrálóképességhez, a jó iskolai teljesítményhez.

Artemisz
Artemisz Thu, 2014-09-04 23:58

Kedves Brigitta!

A "minőségi" jelző szleng, egyszerűsítés.
Egyenletes vércukorszint mellett is szépen lerakódik zsírpárnának a liszt, bármennyire teljes kiőrlésű.

Üdv.
A

lilibe
lilibe Fri, 2014-08-29 09:28

meg lehet venni A, B ,C, D E, stb . vitamint, aztán egyéb ásványi anyag tablettákat,

ha a fizetésed 200 ezer fölött van. Csak sokan nagyon kevésből kell hogy megéljünk, és viszonylag egészségesen.... lásd 40. ezer forintos közmunkás bér....

Artemisz
Artemisz Fri, 2014-08-29 11:46

Mióta nem eszem szemetet, sokkal kevesebbet költök kajára.
Az emberek rengeteg pénzt költenek alkoholra, cigarettára, kávéra, üdítőkre, chipsekre, édességekre. Egy tölcséres fagyi árán lehet venni egy kiló (olcsóbb) gyümölcsöt.
A csirkemell messze nem a legdrágább hús. Mindig figyelem az akciókat...
1 kg rizs 180 Ft - teljesen jó a minősége, burgonya jelenleg 100-140 Ft/kg.
Folytassam?

Artemisz
Artemisz Tue, 2014-08-26 18:32

"Akármilyen elmaradottnak is hangzik, az egyik legjobb választás a szendvics! Készüljön teljes őrlésű lisztet tartalmazó kenyérből vagy más teljes őrlésű pékáruból, kenhetjük vajjal, margarinnal, sajtkrémmel, májassal, húsos vagy zöldséges szendvicskrémekkel."

Kedves Dietetikusok!

Könyörgöm, ne írjátok azt, hogy a pékáru egészséges! A pékáru -miután lisztből készül- értéktelen, a szervezet számára feldolgozhatatlan, egy része természetes úton távozik, a többi zsírként rakódik le a testünkön...
A teljes kiőrlésű szintén! Attól, hogy teljes kiőrlésű, még ugyanúgy szénhidrát! Ez olyan, mintha a cukorhoz (répa, nád, barna, fehér, tök mindegy) vitamint adagolnánk és azt mondanánk, a vitaminos cukor egészséges... Ha vitaminos lenne, akkor is cukor lenne, nemde? Ugyanez a helyzet a teljes kiőrlésű liszttel is...
Ezerszer leírtam már, a teljes kiőrlésű liszt csak bohóckodás és pénzkidobás, hiszen az állás alatt (míg a gyártótól a felhasználóhoz kerül) elveszíti az összes vitálértékét, tehát csak csirizt eszünk...

"A szendvicsekbe kerülhet vékony szelet sovány sült hús vagy sovány felvágott, ezek jól hasznosuló vasforrások, ami ebben az életkorban különösen fontos, hiszen a megfelelő vasbevitel hozzájárul a szellemi fejlődéshez és teljesítőképességhez."

A felvágottnak nem sok köze van a húshoz, viszont van benne cukor(!!!), zsír, és sok egyéb adalékanyag, amire a szervezetnek nincs szüksége.

"Lehet jó választás a gyerekek által kedvelt muffin, pogácsa, pizzás csiga, magos kiskifli is, ha saját magunk vagy egy „beépített" családtag, például a nagymama közreműködésével készítjük. A saját készítésű előnye, hogy kontrollálni tudjuk az ételbe kerülő anyagok (cukor, só, liszt, stb.) mennyiségét és minőségét."

Muffin, pogácsa, pizzás csiga, mint egészséges élelmiszer??? Lisztből, cukorból, zsiradékból készül, mitől lenne egészséges???
És attól, hogy otthon készül, még nem lesz egészséges, hiszen otthon is lisztből, cukorból, zsiradékból készül... Attól, hogy mi mérjük le, még ugyanúgy liszt, cukor...

Van ami már nem is táplálkozástudományi kérdés, hanem egyszerű logika... Pontosabban, annak hiánya...

kiccsy
kiccsy Wed, 2014-08-27 16:17

Kedves Artemisz!
Szeretnélek megkérdezni, hogy szerinted egy laikus háziasszony honnan tudja eldönteni, hogy mi egészséges és mi nem? A médiából tájékozódunk legtöbben, olvassuk a neten, az újságokban, halljuk a TV-ben. Bizonyára rengeteg a felkapott és egészségesnek beállított élelmiszer, és természetesen az emberek véleménye is irányítva van. Éppen ezért vagyok tanácstalan, amikor egy dietetikus által megírt cikk után egy teljesen ellentétes véleményt olvasok.
Arra is kíváncsi lennék, hogy a Te általad összeállított tízórais, uzsonnás csomagban mi szerepelne a gyermekeid részére.

Artemisz
Artemisz Wed, 2014-08-27 18:07

Bocs, de nem kattintottam a "válasz" menüre, így felülre került a válaszom. :)