Egészséges lekvárok

Spájzolj nyári ízeket a maguk természetes valójában, tartósítószer és cukor nélkül! Nincs annál jobb, mikor egy téli délutánon ezeket az ínycsiklandó finomságokat megkóstolod.

Az egészséges befőzés szabályai

Kezdjük rögtön a gyümölccsel. Mindig idénygyümölcsöt főzzél be, és lehetőleg kistermelőktől vásárold a gyümölcs érésének vége felé, hogy minél édesebb, zamatosabb legyen. Így elkerülheted azt, hogy vegyszerekkel kezelt gyümölcsöt tegyél el, ráadásul sem cukorra, sem egyéb édesítőszerre nem lesz szükséged. Otthon válogasd át és tisztítsd meg, nehogy erjedő gyümölcs kerüljön a lekvárodba, mert attól az egész megromolhat.

Ezután kezdődhet a főzés. Nem fontos, hogy teljesen szétfőzd a gyümölcsöket, ugyanis minél tovább fő, annál többet veszít a vitamintartalmából. Ha nem szereted a darabos lekvárokat, botmixerrel pépesítsd. Ha dzsemre vagy a bolti lekvárok állagára vágysz, akkor agar-agarral zselésíts. Ha úgy gondolod, hogy mégsem elég édes a lekvárod, akkor utólag mézzel édesítheted.

Miközben fő a lekvár, következhet a tartósítószermentes befőzés legfontosabb mozzanata, a sterilizálás. Egy nagy lábosban forralj vizet, és főzd ki bennük az üvegeket, melybe az elkészült lekvárt töltöd. A kupakokról se feledkezz meg! A csírátlanított üvegeket csepegtesd le, soha ne töröld konyharuhával szárazra.

Amint beletöltötted a lekvárt az üvegbe és gondosan bezártad, pár percre fordítsd fejjel lefelé, hogy vákuum keletkezzen. A teli üvegeket száraz dunsztban, pokrócok között hagyd kihűlni. Az így eltett lekvár hónapokig vagy akár évekig eláll a kamrádban. Arra viszont figyelj, hogy a tartósítószer nélkül eltett lekvárok felbontás után könnyen megromlanak, így szerencsésebb kisebb üvegeket használni, hogy hamar elfogyjonak.

Így készülj a befőzésre! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.