Egészséges lekvárok

Spájzolj nyári ízeket a maguk természetes valójában, tartósítószer és cukor nélkül! Nincs annál jobb, mikor egy téli délutánon ezeket az ínycsiklandó finomságokat megkóstolod.

Az egészséges befőzés szabályai

Kezdjük rögtön a gyümölccsel. Mindig idénygyümölcsöt főzzél be, és lehetőleg kistermelőktől vásárold a gyümölcs érésének vége felé, hogy minél édesebb, zamatosabb legyen. Így elkerülheted azt, hogy vegyszerekkel kezelt gyümölcsöt tegyél el, ráadásul sem cukorra, sem egyéb édesítőszerre nem lesz szükséged. Otthon válogasd át és tisztítsd meg, nehogy erjedő gyümölcs kerüljön a lekvárodba, mert attól az egész megromolhat.

Ribizlilekvár

Rettenetesen utálom a régi befőzési módszereket. Nem csak azért, mert hihetetlenül elavult, hanem azért is, mert beletelik egy fél napba. Azt hiszem, az egyetlen modernkori vívmány, ami ...

Sárgabarack lekvár

Férjem Franciaországban élő nagynénjétől kaptam ajándékba egy nagyon klassz rézüstöt (réz merőkanállal és szűrőkanállal) és ebben készítem idén életem első lekvárjait, ...

Ezután kezdődhet a főzés. Nem fontos, hogy teljesen szétfőzd a gyümölcsöket, ugyanis minél tovább fő, annál többet veszít a vitamintartalmából. Ha nem szereted a darabos lekvárokat, botmixerrel pépesítsd. Ha dzsemre vagy a bolti lekvárok állagára vágysz, akkor agar-agarral zselésíts. Ha úgy gondolod, hogy mégsem elég édes a lekvárod, akkor utólag mézzel édesítheted.

Miközben fő a lekvár, következhet a tartósítószermentes befőzés legfontosabb mozzanata, a sterilizálás. Egy nagy lábosban forralj vizet, és főzd ki bennük az üvegeket, melybe az elkészült lekvárt töltöd. A kupakokról se feledkezz meg! A csírátlanított üvegeket csepegtesd le, soha ne töröld konyharuhával szárazra.

Amint beletöltötted a lekvárt az üvegbe és gondosan bezártad, pár percre fordítsd fejjel lefelé, hogy vákuum keletkezzen. A teli üvegeket száraz dunsztban, pokrócok között hagyd kihűlni. Az így eltett lekvár hónapokig vagy akár évekig eláll a kamrádban. Arra viszont figyelj, hogy a tartósítószer nélkül eltett lekvárok felbontás után könnyen megromlanak, így szerencsésebb kisebb üvegeket használni, hogy hamar elfogyjonak.

Így készülj a befőzésre! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...