Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fenékre, combra edzenél, de fáj a térded? Akkor fogadd meg edzőnk tanácsait!

Az edzések során az egyik leggyakoribb panasz a térdfájás. Fontos odafigyelni rá, és kinyomozni az okát, de addig is nézzük, milyen gyakorlatok végezhetőek biztonsággal!

Az edzés egyik leggyakoribb hátráltató tényezője a térdfájás. Nem csoda, hiszen a mozgásszegény életmód, a térdet túlzottan igénybe vevő sportok, és a rossz testtartás is kiválthatnak különböző térdpanaszokat. Ezért is nagyon fontos, hogy minden gyakorlat, amit végzel ízületkímélő legyen.

Mielőtt belekezdenél az alábbi gyakorlatok bármelyikébe, nagyon fontos, hogy derítsd ki mi okozza a panaszaidat, nehogy tovább fokozd a problémát. Persze elképzelhető, hogy inaktív a farizom vagy akár a megrövidült combhajlító izmok is okozhatnak panaszokat a térdízületben, de az is lehet, hogy komolyabb ízületi probléma (például porckopás vagy -leválás) okoz fájdalmat. Ezt mindenképpen fontos kideríteni a gyakorlatok összeállítása szempontjából is.

Bármi is okozza a fájdalmat, egész biztos, hogy lesz olyan erősítő gyakorlat, amit te is végezhetsz, hiszen számos olyan comb- és fenékformáló gyakorlat van, melyek amellett, hogy hatékonyan dolgoztatják meg a kívánt területet, a térdízületet is kímélik. Persze csak akkor, ha a kivitelezés pontos, ezért a gyakorlatok elsajátításához mindenképpen érdemes edző segítségét is igénybe venni, de a későbbiekben, alapos bemelegítést követően, már nyugodtan végezheted otthon is a gyakorlatokat.

Legnépszerűbb gyakorlat – a guggolás

Az egyik legnépszerűbb és valóban a leghatékonyabb alapgyakorlat, mely a combot és a farizmokat egyaránt formálja, ám a gyakorlatok kivitelezése a legtöbb esetben nem sikerül tökéletesen. A rossz kivitelezés következtében a térdízület olyan helyzetbe kerül, ami káros a számára. A helytelen – és így káros – gyakorlat végrehajtásának oka persze nem csak a tapasztalanság lehet, hanem akár a megrövidült vagy aszimmetrikus izomzat, sőt a rossz koordinációs képesség is meggátolhat a gyakorlat pontos végrehajtásában. Éppen ezért nagyon gyakran előfordul, hogy a gyakorlatok kivitelezése, finoman szólva is pontatlan, de szerencsére ezek mind korrigálható hibák.

Én magam a leggyakrabban azt tapasztalom, hogy guggolás közben a legtöbb nő nagyon előre dönti a törzsét, mert a csípőhajlítók túl merevek, a törzsizomzat pedig nem elég feszes. Ilyenkor először a törzsizomzatot kell megerősíteni és a csípőhajlítókat kilazítani.
Körülbelül ugyanilyen arányban látom, hogy az első guggolásnál szinte mindenki előre tolja a térdét. Én azt tapasztaltam, hogy ilyenkor a legtöbben előre helyezik a súlypontot, ahelyett, hogy a sarkukra helyeznék. A másik gyakori ok, hogy nincs megfelelően megfeszítve a farizom és/vagy a csípőmobilitás nem megfelelő.

Mit lehet tenni?

Érdemes fitball labdával gyakorolni! Támaszd a falhoz a labdát, feszítsd meg a hasad és a feneked, majd lassan görgesd le a hátaddal a talaj irányába labdát úgy, hogy közben egyenes marad a hátad, a térdedet pedig nem tolod előre. (Segítő videó itt.) Ez akkor nagyon sokat fog segíteni, ha eddig mindig előre dőltél vagy túlságosan előreengedted a térded.

Amíg nem megy a guggolás

Természetesen a guggoláson – és a másik népszerű, popsiformáló gyakorlaton, a  kitörésen – kívül azért még igen sok gyakorlat áll rendelkezésünkre a comb és a farizom edzéséhez, de nagyon fontos, hogy a guggolást akadályozó tényezőket is elkezd közben szakember segítségével kiküszöbölni. Mellette pedig az alábbi gyakorlatok bármelyikét végezheted:

  • lábemelés oldalfekvésben,
  • hanyatt fekvésben a lábaid közé veszel egy kislabdát, és szorítod egy percig, majd ellazítod,
  • ugyanezt megcsinálhatod csípőemeléssel, de fontos, hogy ebben az esetben nagyon figyelj rá, hogy a törzsizomzatot a gyakorlat alatt folyamatosan feszítsd.
  • Lábemelés könyöktámaszban: helyezkedj el könyöktámaszban, és figyelj rá, hogy a hátad végig egyenes maradjon. Emeld a lábad a feneked magasságáig! A gyakorlat egyszerű, igazából csak a derekad helyzetére kell figyelni, hogy végig egyenes maradjon, illetve, hogy a nyakadat is a gerinc vonalában tartsd. Nem szabad közben homorítani vagy domborítani, és érdemes megfeszíteni a hasat is. Rengeteg variációs lehetőség van, amivel lehet nehezíteni vagy könnyíteni ezt a gyakorlatot. Csinálhatod nyújtott vagy hajlított térddel, kislabdával, gumikötéllel, lábsúllyal...stb.
  • Térdhajlítás harántterpesz állásban: nagyon fontos, hogy a lábfejek párhuzamosak legyenek, előre nézzenek. Mindig a hátul lévő térded hajlítsd be, az irányítja a mozdulatot, a másik – szintén hajlított – lábad csak kövesse, és az elöl lévő térded nem kerül a boka vonala elé. A súlypontod pedig maradjon végig középen.

Használj SMR hengert!

Az SMR (self-myofascial release) henger az egyik leghasznosabb eszköz, amit ismerek. Segítségével lehetőség van rá, hogy az edzések előtt és után kötőszöveti masszázst végezhess magadon. Ha fáj a térded, érdemes megtanulni az edződtől, hogyan tudod „áthengerezni” a felső lábszárad és a farizmokat. Még az is előfordulhat, hogy már ez a kis hengerezés is elmulasztja majd a fájdalmaidat.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!