Mikor szoktál edzeni? Nem mindegy a kalóriaégetés szempontjából

Abban egyetérthetünk, hogy a testedzés remek dolog, hiszen beindítja az anyagcserét, a vérkeringést, segít megőrizni a sejtek egészségét, erősíti a csontokat – és még sokáig folytathatnánk a sort. Ha pedig kifejezetten a zsírégetés, a fogyás a célunk vele, akkor arra is érdemes odafigyelni, hogy mikor végezzük a kedvenc mozgásformánkat!

A svéd Karolinska Institutet és a Koppenhágai Egyetem egy új, közös tanulmányban azt vizsgálta, hogy az anyagcsere – és ezáltal a zsírégetés – szempontjából a nap mely szakában a leghatásosabb a testedzés.

Mikor szoktál edzeni? Nem mindegy a kalóriaégetés szempontjából

Az egerekkel végzett kutatás arra mutatott rá, hogy a nap korai szakaszában végzett mozgás fokozza a leginkább a zsíranyagcserét.

A szakértői csapat szerint a különböző napszakokban gyakorolt fizikai aktivitás különböző módokon hathat a szervezetre, mivel a testünkben lezajló biológiai folyamatok mind összefüggnek a sejtek cirkadián-ritmusával. A kutatók az egerek zsírszövetét tanulmányozták, miután azok testmozgást végeztek a nap különböző pontjain – megfeleltetve azokat az emberek által végzett reggeli és esti edzéseknek. Ezután a zsíranyagcsere különböző markereit tanulmányozták, és elemezték, hogy az „edzés” után mely gének voltak aktívak a zsírszövetben.

Ezek alapján Juleen R. Zierath, a Karolinska Institutet Molekuláris Orvostudományi és Sebészeti Osztályának, valamint Élettani és Farmakológiai Osztályának professzora elmondta:

Az eredményeink azt sugallják, hogy a késő reggeli edzés hatékonyabb lehet az anyagcsere és a zsírégetés felgyorsítása szempontjából, így ezáltal hasznosak lehetnek a túlsúlyos emberek számára.

Hozzátette: „Úgy tűnik, hogy a megfelelő időzítés fontos a test energiaegyensúlya és a testmozgás egészségügyi előnyeinek jobb kihasználása szempontjából, de további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megbízható következtetéseket vonjunk le az eredmények relevanciájáról az emberekre vonatkozóan.”

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Forrásunk volt.


Még több hasznos cikk a sportolásról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!