EDÉNYLESŐ: Római tálak, ti következtek! Kisokos a legősibb edény helyes használatához

Az öntöttvas edényekhez hasonlóan egy agyagedénynek is lelke van. Ha mázas, ha nem, alapvetően kényes eszköz, viszont csak tudni kell jól bánni vele ahhoz, hogy családi örökség legyen belőle. Történelmi kitekintő következik pár hasznos tanáccsal fűszerezve.

Az agyagedény az egyik legősibb főzőedény a világon, már Kr.e. 2400-ban is használatban volt, így szinte minden kultúrában találunk helyi verziót.

Mi, magyarok, ha nem agyagedényként, akkor általában pataki vagy római tálként hivatkozunk rá – utóbbi a német Römertopf szó tükörfordítása. A tagine szó is ismerős lehet: ez nem más, mint a marokkóiak impozáns, kúp alakú edénye, amely már itthon is kapható. A japánok pedig például donabe névvel illetik az agyagedényüket, amely kerekded külsőt kapott.

Nevezzük bárhogy is, legyen mázas vagy kezeletlen felületű, a lényeg ugyanaz: remek edényről van szó, amelyben kevesebb zsiradékkal omlósabb és ízgazdagabb eledelt készíthetünk az agyagedényből beáramló pára miatt. Lehet, csak én vagyok szentimentális, de tényleg képvisel egy hozzáadott ízértéket az edény, mert semmihez sem fogható ízt kölcsönöz a benne elkészülő ételnek. Ráadásul tálalni is lehet benne.

Marokkó agyagedénye a tagine könnyen felismerhető kúpos fedőjéről (fotó: Unsplash)

Nagyon sok mindent készíthetünk benne, bár sokan kifejezetten hússütésnél veszik le a polcról. Mindenesetre raguk, egészben sült húsok vagy húsrészek, illetve egytálételek (pl. töltött káposzta), csőben sült fogások és kenyér készítéséhez is kiváló.

Az edény hosszú életének titkai

A legfontosabb dolgokat pontokba szedem:

  1. Első használat előtt avassuk be (erről részletesebben később!)
  2. Minden használat előtt áztassuk be 30-60 percre!
  3. Csak hideg sütőbe tegyük, mivel a nagy hőkülönbség miatt könnyen megrepedhet! (ha húst készítünk és az megkívánja, kérgesíthetjük egy másik edényben a tűzhelyen vagy a főzőlapon.)
  4. Mivel érzékeny a hirtelen hőmérsékletváltozásra, ezért a forró edényt semmiképp se helyezzük hideg helyre (ablakba, hideg burkolatra stb.), hanem hagyjuk a sütőben kihűlni.
  5. Ezzel a hőérzékenységgel számoljunk a készülő fogásnál is, és kapcsoljuk ki nyugodtan hamarabb a sütőt, nehogy túlkészüljön az étel.
  6. Óvatosan mosogassuk el (nemsokára ezt is kifejtem)!

Beavatás és előáztatás – a nedvesség a kulcs

Hogy sokáig szolgálhassa a háztartást az edény, először is be kell avatnunk. Ha van rajta máz, ha nincs, áztassuk vízbe 2-3 órán keresztül – ha nem elég nagy a mosogatónk és van kádunk, akkor mehet abba is–, majd töltsük meg mázas edény esetében félig, kezeletlen edénynél pedig 2/3-ig vízzel, és helyezzük hideg sütőbe. 110 fokon két órán át hagyjuk „pácolódni”.

Megjegyzés: A víz inkább legyen több mint kevesebb! A máz nélküli verziónál azért jobb, ha többet öntünk, mert a kezeletlen felület lehet, hogy több vizet szív magába.

A beavatási szertartás lényege, hogy a nedvesség minél hathatósabban átjárja az edényt és a fedőt is. Ekkor azért is áztatjuk hosszabb ideig, hogy első alkalommal tényleg alaposan átjárja a víz.

Egy igen csinos japán donabe. (Fotó: Getty Images)

Ha már itt tartunk, beszéljünk röviden a mázas-máztalan témáról. Mindkettő ugyanolyan jó, a kezeletlen legfeljebb lehet, hogy kicsit jobban magába szívja az ízeket, de megfelelő takarítással ez nem jelent gondot. Nekem kezeletlen edényem van, jóban vagyunk.

A kezeletlen felületű agyagedényt a bevetés során, az áztatást követően bedörzsölhetjük olívaolajjal és fokhagymával is. Ha tartunk a fokhagyma ízétől, akkor ez elhagyható, de alapjáraton azért jó az olaj és a fokhagyma bedörzsölt olaja, mert ellenállóbbá teszi az edényt. A fokhagymát elég, ha az edény fenekére kenjük (amennyiben tartunk az aromájától).

Ezt követően ugyanúgy irány a hideg sütő, aztán 110 fokra melegítsük fel szépen komótosan, hagyjuk benn két órán át és hagyjuk kihűlni.

Takarítsuk jól!

Először is, mondanom sem kell, hogy a mosogatógép tiltólistás. Mielőtt nekilátnánk a tisztításnak, hagyjuk lehűlni az edényt.

Ha leragadt benne némi étel, akkor áztassuk be kézmeleg vízbe, hogy fellazuljon a szennyeződés, majd egy puha szivaccsal távolítsuk el. Kezeletlen felületen kerüljük a mosogatószer vagy a szappan használatát, de még a mázolt edényen is csak gyenge szert használjunk.

A vizes agyagedény hajlamos a penészesedésre, ezért ha biztosra akarunk menni, akkor 95-100 fokon szárítsuk az edényt 30 percen át, mielőtt elpakolnánk. *

*Persze itt is legyen hideg a sütő, amikor betesszük és kivesszük az edényt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai segítség:

Forrásaink voltak: smithsonianmag.com, foodandwine, sliceofkitchen, lakesidepottery

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek