Így használd a római tálat!

A konyhai edények legöregebbik darabja, amit már évezredekkel ezelőtt is használtunk, és még ma is megtalálható a konyhában. Ez nem véletlen: a római tál egy szuperdarab!

Hétvégi segítség

Hétköznap általában nincs időnk a konyhában órákig szöszmötölni, legtöbben gyors fogásokkal lakatjuk jól a családot. Bár a húszperces vacsorák is lehetnek döbbenetesen finomak, egyes alapanyagok azonban kiesnek a hétköznapokból, pusztán az elkészítési idő miatt – gondolom, ti sem álltok neki csülköt főzni egy átlag csütörtökön. A többórás húsoknak így marad a hétvége – viszont akkor meg a pihenésnek lőttek. Kivéve, ha van segítségünk: bejárónő, nagymama vagy egy helyes római tál. A agyagedény egyik legnagyobb előnye ugyanis, hogy csak beletesszük az ételt – húst, köretet, egytálételt, zöldséget vagy süteményt, beállítjuk a sütőt, és legközelebb akkor kell csak visszatérnünk, ha lejárt a készítési idő. Addig pedig szabadok vagyunk – gyerek, kutya, párunk vagy egy jó könyv társaságában tölthetjük a megspórolt időt. Ráadásul sokkal egészségesebb ételeket is kapunk, mintha egy sima tepsiben sütnénk. Sütés közben az edény kipárologtatja magából az áztatáskor beszívott vizet: a zöldségeknek Így sokkal magasabb marad a vitamintartalma, a húsok mellé pedig nem szükséges extra zsiradékot felhasználnunk.

Pompás palacsinták >>

Hogyan használjuk?

Római tálban sütni pofonegyszerű, csak be kell tartanunk néhány alapszabályt! Három különböző típusú római tálat vehetünk: a natúr, a belül mázas és a kívül-belül mázas. Bármelyiket is vesszük, ügyeljünk a karbantartására, hiszen az agyagedény nagyban megkönnyíti a konyhai működésünket, de cserébe az átlagnál kicsit nagyobb figyelmet igényel. De ha követed a tippjeinket, konyhád leghálásabb, leghosszabb életű darabja lesz!

  • A legelső használat előtt áztassuk be legalább 1 órára a natúr és belül mázas edényeket.
  • Minden újabb használat előtt áztassuk be úgy, hogy kívül és belül is teljesen ellepje a víz, hiszen az agyag pórusai ekkor szívják meg magukat vízzel. Ha zöldséget vagy csirkét készítünk, 30 percre, ha azonban vadat, marhát vagy csülköt terveztünk, hagyjuk a vízben egy órára!
  • A kerámiatál nagyon rosszul bírja a hőingadozást, könnyen megrepedhet. Ezért csak és kizárólag hideg sütőbe tegyük, hogy a sütővel együtt melegedhessen át. Ha kész az étel, ne rakjuk hideg felületre, mindig tegyünk alá konyharuhát vagy deszkát. Sütés közben langyos folyadékkal pótoljuk, ami elpárolgott.

Hajtsd Finomra! Hajtogatós finomságok >>

  • Ha gyakran használjuk a római tálat, célszerű külön edényt beszerezni a hal, a hús és a sütemények számára. Ha ez nem megy, a szagtalanítás miatt ecetes vízzel mossuk ki!
  • Tisztításához ne használjunk vegyszereket, csak meleg vizet, puha szivacsot, szódát és ecetet, mert a mesterséges anyagokat a pórusok beisszák.
  • Tisztítás után száraz, meleg helyen (pl. langyos sütőben) szárítsuk ki. Száraz, meleg helyen tároljuk, mert ha nedvesség éri, dohosodni és penészedni kezd.

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Hasznos a cikk, de egy valami azért szemet szúrt: pólus (északi, déli sark) pórus pedig azok az apró lyukak emberi b?rön vagy épp tárgyakon, mint a római tál:)

bonyo

Neharagudj, de ez nem nyelvtanóra, ennyi baki belefér, és mindenki kitalálta, hogy pórusról volt itt szó!

Törölt felhasználó

Mennyiben másabb ez mint egy jénai tál? Gondolom azért ugyanúgy megtudom csinálni benne ezeket az ételeket...

Dacota

Szia Gábor, Annyiban más, hogy a jénaiba kell a "segítség", a zsiradék. A rómaiba meg nem. És ha egyszer kipróbálod, meglátod, egészen más íze lesz a rómaiban elkészített ételnek, hiszen pont az a lényeg benne, hogy az tálban g?zöl?dik-f? puhára az étel. :) Szép napot! Üdvözlettel, Nóra

Törölt felhasználó

Lehet buta kérdés, hisz egy id? után minden koszos és foltos lesz, de azért megkérdezem. Végre sikerült hozzájutnom egy ilyen szépséghez és sikerült a küls?, nem mázos részét olajjal lefröcskölni... Persze az agyag jól és azonnal magába szívta. Van esélyem,hogy valahogy kijöjjenek a foltok vagy tör?djek bele, el?bb-utóbb amúgy is így nézne ki? :-) Köszönöm!

bonyo

Kívül-belül mázas cserép kuglófsüt?t nézegetek, praktikus ez? ...mert ugye egy kevert vagy kelt tészta viszonylag hamar megsül. Van valami szabály ezek sütésére mázas cserépben? Köszi

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.