Így használd a római tálat!

dd

A konyhai edények legöregebbik darabja, amit már évezredekkel ezelőtt is használtunk, és még ma is megtalálható a konyhában. Ez nem véletlen: a római tál egy szuperdarab!

Hétvégi segítség

Hétköznap általában nincs időnk a konyhában órákig szöszmötölni, legtöbben gyors fogásokkal lakatjuk jól a családot. Bár a húszperces vacsorák is lehetnek döbbenetesen finomak, egyes alapanyagok azonban kiesnek a hétköznapokból, pusztán az elkészítési idő miatt – gondolom, ti sem álltok neki csülköt főzni egy átlag csütörtökön. A többórás húsoknak így marad a hétvége – viszont akkor meg a pihenésnek lőttek. Kivéve, ha van segítségünk: bejárónő, nagymama vagy egy helyes római tál. A agyagedény egyik legnagyobb előnye ugyanis, hogy csak beletesszük az ételt – húst, köretet, egytálételt, zöldséget vagy süteményt, beállítjuk a sütőt, és legközelebb akkor kell csak visszatérnünk, ha lejárt a készítési idő. Addig pedig szabadok vagyunk – gyerek, kutya, párunk vagy egy jó könyv társaságában tölthetjük a megspórolt időt. Ráadásul sokkal egészségesebb ételeket is kapunk, mintha egy sima tepsiben sütnénk. Sütés közben az edény kipárologtatja magából az áztatáskor beszívott vizet: a zöldségeknek Így sokkal magasabb marad a vitamintartalma, a húsok mellé pedig nem szükséges extra zsiradékot felhasználnunk.

Pompás palacsinták >>

Hogyan használjuk?

Római tálban sütni pofonegyszerű, csak be kell tartanunk néhány alapszabályt! Három különböző típusú római tálat vehetünk: a natúr, a belül mázas és a kívül-belül mázas. Bármelyiket is vesszük, ügyeljünk a karbantartására, hiszen az agyagedény nagyban megkönnyíti a konyhai működésünket, de cserébe az átlagnál kicsit nagyobb figyelmet igényel. De ha követed a tippjeinket, konyhád leghálásabb, leghosszabb életű darabja lesz!

  • A legelső használat előtt áztassuk be legalább 1 órára a natúr és belül mázas edényeket.
  • Minden újabb használat előtt áztassuk be úgy, hogy kívül és belül is teljesen ellepje a víz, hiszen az agyag pórusai ekkor szívják meg magukat vízzel. Ha zöldséget vagy csirkét készítünk, 30 percre, ha azonban vadat, marhát vagy csülköt terveztünk, hagyjuk a vízben egy órára!
  • A kerámiatál nagyon rosszul bírja a hőingadozást, könnyen megrepedhet. Ezért csak és kizárólag hideg sütőbe tegyük, hogy a sütővel együtt melegedhessen át. Ha kész az étel, ne rakjuk hideg felületre, mindig tegyünk alá konyharuhát vagy deszkát. Sütés közben langyos folyadékkal pótoljuk, ami elpárolgott.

Hajtsd Finomra! Hajtogatós finomságok >>

  • Ha gyakran használjuk a római tálat, célszerű külön edényt beszerezni a hal, a hús és a sütemények számára. Ha ez nem megy, a szagtalanítás miatt ecetes vízzel mossuk ki!
  • Tisztításához ne használjunk vegyszereket, csak meleg vizet, puha szivacsot, szódát és ecetet, mert a mesterséges anyagokat a pórusok beisszák.
  • Tisztítás után száraz, meleg helyen (pl. langyos sütőben) szárítsuk ki. Száraz, meleg helyen tároljuk, mert ha nedvesség éri, dohosodni és penészedni kezd.

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Ehető ajándékok karácsonyra

Gongolkodjatok idén ehető ajándékban karácsonyra! Legyen szó bármilyen édes házi apróságról a gumicukortól a lekvárig, biztos, hogy örülni fognak az ajándékozottak!

Nosalty

További cikkek