Kiderült, lesz-e még olcsóbb idén a dinnye

A dinnye idén a megszokottnál korábban érte el a szezonális minimálárat, a nem várt hőség ugyanis rossz hatással volt a termésre. Így innentől kezdve már csak drágulásra lehet számítani a nyáron.

A dinnye ára általában úgy alakul, hogy nyár elején magasan van, majd ahogy egyre több gyümölcs kerül a piacra, egyre lejjebb kúszik, majd a nyár vége felé ismét emelkedik. 2022-ben azonban nem várt hőség és aszály sújtotta a földeket, így a vártnál korábban jött el a termés beérése. Ez pedig a dinnye árán is meglátszik majd: a mostani szinthez képest sajnos már csak felfelé várható majd változás.

Most a legolcsóbb a dinnye, ennél már csak drágább lesz

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb beszámolója szerint már nem sokáig élvezhetjük a görögdinnyét, legalábbis a jelenlegi áron biztosan nem. A termés mennyisége ugyan elégnek bizonyul az idei évben, az extrém időjárás miatt korábban érkezik a szezon csúcsa.

Ez pedig a dinnyeárakra is hatással lesz: a mostani áraknál már csak magasabbakra számíthatunk, ha idén nyáron dinnyét szeretnénk venni.

Mivel nagyon meleg volt az elmúlt időszakban, azok a gyümölcsök is korábban fognak beérni, amelyeket csak később terveztek szüretelni. A hőség miatt romlottak a termésátlagok, egyes termőterületeken akár 20 tonna különbség is lesz a tavalyi és idei hozam között.

Hiánytól nem kell tartani, csupán az árak fognak emelkedni, mert egyre kevesebb dinnye érkezik majd a piacra. A dinnyetermelők és az ágazatban dolgozók (az eddigi évekkel ellentétben) idén elégedettek az árakkal.

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Címlapról ajánljuk

Mindent sóznak és cukroznak, hogy függők legyünk

Ismerős az érzés, amikor egyszerűen nem tudod letenni a kezedben lévő chipset? Vagy éppen a „még egy kockát”, még sokszor egy kocka csokoládé követi? Ez nemcsak a te hibád… tanulmányok sora bizonyítja, hogy bizonyos rágcsákat azzal a céllal hoztak létre, hogy függővé váljunk tőlük.

Nosalty

További cikkek

4 virágmag, amit júliusban vethetsz el

A kerti munkálatok júliusban sem állnak meg, ha szeretnénk egész évben virágoktól pompázó, színes kiskertet. Bár azt gondolnánk, júliusban minek már elvetni bármit is, de ez a 4 kerti virág már ősszel boldogítani fog, akkor is, ha július derekán veted el a magját!