Ennyivel lehet drágább az idei görögdinnye tavalyhoz képest

Jóval drágább lehet idén a görögdinnye, a magyar termés ugyanis sokkal elmarad a tavalyihoz képest.

Arról már korábban is írtunk, hogy idén jóval kisebb területen, 3500 hektár helyett csupán 2800-3000 hektáron terem majd a hazai görögdinnye. A termelési és a szállítási munkaerőköltségek megugrása miatt a főszezonban sem számíthatunk 170-180 forint alatti kilós árra, ez a tavalyi átlagosan 130 forint/kilogrammos árral szemben 30-40 százalékos emelkedést jelent – írja a 24.hu az Agroinform cikkére hivatkozva.

30-40 százalékos drágulás várható

A kertészeti ágazatot sújtó munkerőhiány, illetve a görögdinnye értékesíthetőségének bizonytalansága miatt több termelő döntött úgy, hogy a dinnyetermesztés helyett inkább szántóföldi gazdálkodást folytat idén, hiszen az ukrán-orosz háború miatt ezek a termények most kiemelkedő áron értékesíthetőek.

Idén azonban valószínűleg több hazai dinnyét fogunk látni a boltokban, ugyanis a magas üzemanyagárak és a nagy távolság miatt kevesebb olasz, görög és spanyol dinnye lesz Közép- és Észak Európában.

Ahogy az Agroinform írja, az Ukrajnában termelt dinnye korábban olcsó konkurenciát jelentett, de a termőterületek egy részének környékén jelenleg is harcok folynak, az emiatt kieső szállításokat nem csupán a hazai, hanem a lengyel és a német piacon is lehetőség nyílhat részben magyar dinnyével kipótolni.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek