Ennyivel lehet drágább az idei görögdinnye tavalyhoz képest

Jóval drágább lehet idén a görögdinnye, a magyar termés ugyanis sokkal elmarad a tavalyihoz képest.

Arról már korábban is írtunk, hogy idén jóval kisebb területen, 3500 hektár helyett csupán 2800-3000 hektáron terem majd a hazai görögdinnye. A termelési és a szállítási munkaerőköltségek megugrása miatt a főszezonban sem számíthatunk 170-180 forint alatti kilós árra, ez a tavalyi átlagosan 130 forint/kilogrammos árral szemben 30-40 százalékos emelkedést jelent – írja a 24.hu az Agroinform cikkére hivatkozva.

30-40 százalékos drágulás várható

A kertészeti ágazatot sújtó munkerőhiány, illetve a görögdinnye értékesíthetőségének bizonytalansága miatt több termelő döntött úgy, hogy a dinnyetermesztés helyett inkább szántóföldi gazdálkodást folytat idén, hiszen az ukrán-orosz háború miatt ezek a termények most kiemelkedő áron értékesíthetőek.

Idén azonban valószínűleg több hazai dinnyét fogunk látni a boltokban, ugyanis a magas üzemanyagárak és a nagy távolság miatt kevesebb olasz, görög és spanyol dinnye lesz Közép- és Észak Európában.

Ahogy az Agroinform írja, az Ukrajnában termelt dinnye korábban olcsó konkurenciát jelentett, de a termőterületek egy részének környékén jelenleg is harcok folynak, az emiatt kieső szállításokat nem csupán a hazai, hanem a lengyel és a német piacon is lehetőség nyílhat részben magyar dinnyével kipótolni.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Mogyorós négyzet piskótalap

Mivel nekünk van a kertben mogyorófa, így ebből szoktam ilyen finom piskótalapot készíteni. Persze lehet vásárolni is hozzá, ezt a tíz dekányi mennyiséget. Én olajos-vizes piskótát ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.