Lassulhat az olajdrágulás, de mégsem járunk vele jól

Az olaj drágulása nehéz helyzetbe hozta a legtöbb háztartást, hiszen nemcsak maga a zsiradék, hanem sok más termék ára is emelkedett. A problémára ugyan jelentkezik egy megoldás, de nem biztos, hogy érdemes élnünk vele.

Az olaj drágulása csak az egyik probléma volt az elmúlt hónapokban, amivel meg kellett küzdenie a legtöbb magyar háztartásnak. Annak ellenére, hogy befagyasztott áron kapható a zsiradék, sok más élelmiszer költsége megemelkedett, mivel azok előállításához szintén szükséges az olaj. Az olaj drágulására és a velejáró többi problémára van egy hívogató megoldás, ami azonban lehet, hogy csak még több kárt okozna, mint segítene.

Lassulhat az olajdrágulás, de mégsem járunk vele jól

A pálmaolaj dilemmája

Az élelmiszeriparban az egyik leggyakrabban használt zsiradék a pálmaolaj. Ennek egyik legnagyobb exportőre Indonézia, ahol azonban még áprilisban beszüntették a zsiradék kivitelét. Ez a döntés akkor súlyos csapást mért az amúgy is kiszolgáltatott élelmiszeriparra.

Jelenleg kétséges az olajhelyzet: Oroszország és Ukrajna kiesésésével, illetve a várhatóan rossz európai termés miatt alapanyaghiány várható.

A mai napon azonban áttörés történt a kialakult helyzetben: Indonézia kereskedelmi minisztere bejelentette, hogy átgondolják az exporttilalmat, arra való tekintettel, hogy jelenleg nem várható a pálmaolaj árának drasztikus emelkedése.

Amennyiben az ország úgy dönt, hogy ismét megindítja a pálmaolaj kivitelét, az sok élelmiszer esetében (konzervek, margarinok, édességek) árcsökkenést jelenthet.

Környezeti katasztrófa

Ez persze nagyon jól hangzik egészen addig, amíg bele nem gondolunk a pálmaolaj elképesztő környezetpusztító hatásaiba. A termelés ugyanis olyan területeken történik, ahol korábban erdők vagy lápok voltak, amelyeket eltüntettek az ültetvények érdekében.

Mindezek a tevékenységek jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki, ezzel erősen szennyezve a környezetet. Az erdők kiirtása ráadásul az ott élő állatok és növények fennmaradását is veszélyezteti.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!