Ez az egyszerű szokás csökkentheti a diabétesz kockázatát

A 2-es típusú diabétesz egy rettegett betegség, ám egy kis tudatossággal elkerülhetjük.

A la Caixa Alapítvány által támogatott ISGlobal a tanulmányában több mint 100 000 résztvevőt követett hét éven keresztül. Ennek eredményei azt mutatják, hogy nemcsak azzal csökkenthetjük a cukorbetegség kockázatát, ha megváltoztatjuk az étkezésünket, hanem azzal is, ha odafigyelünk arra, mikor eszünk. A tanulmány fő következtetése szerint: azon részvevők esetében, akik 9 óra után fogyasztották el a reggelijüket, 59%-kal megnőtt a cukorbetegség kialakulásának kockázata, azokhoz képest, akik reggel 8 óra előtt reggeliztek.

Ez az egyszerű szokás csökkentheti a diabétesz kockázatát

Azt jól tudjuk, hogy a 2-es típusú cukorbetegség olyan módosítható kockázati tényezőkkel jár, mint például az egészségtelen táplálkozás, a fizikai inaktivitás és a dohányzás. De most mutattak rá először arra, hogy az étkezés időpontja is igen fontos lehet. amikor eszünk. Anna Palomar-Cros, az ISGlobal kutatója és a tanulmány első szerzője elmondta:

Tudjuk, hogy az étkezés időzítése kulcsszerepet játszik a cirkadián ritmus, valamint a glükóz- és lipidszabályozás alakulásában, de kevés tanulmány vizsgálta az étkezés időzítése vagy a böjtölés és a 2-es típusú cukorbetegség közötti kapcsolatot.

Ez a tanulmány viszont most egyértelműen rámutatott erre a kapcsolatra: a betegség kialakulásának kockázata szignifikánsan magasabb volt azon emberek csoportjában, akik rendszeresen reggel 9 óra után reggeliztek, összehasonlítva azokkal, akik reggel 8 óra előtt reggeliztek. Palomar-Cros szerint ez biológiailag könnyen magyarázható, mivel a reggeli kihagyása köztudottan befolyásolja a glükóz- és lipidszint-szabályozást, valamint az inzulinszintet. De azt is hozzátette:

Ez összhangban van két metaanalízissel, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a reggeli kihagyása növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a kései – este 10 után elfogyasztott – vacsora szintén növeli a kockázatot, míg a gyakoribb étkezés – a körülbelül napi ötszöri – csökkenti azt. Ezzel szemben a hosszan tartó böjt csak akkor előnyös, ha korai reggelivel – reggel 8 óra előtt – indítjuk és korai vacsorával zárjuk a napot.

Eredményeink azt sugallják, hogy az első étkezés reggel 8 óra előtt és az utolsó étkezés 19 óra előtt segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását

- összegzi Manolis Kogevinas, az ISGlobal kutatója és a tanulmány társszerzője.

Forrásunk volt.


Még több hasznos tanács, ha cukorbetegséggel küzdesz:

Legújabb receptek

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a saját készítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...